Den mörka attraktionskraften hos antihjältar

Hjältarna på filmduken har fördrivits av antihjältar, då attraktionskraften hos de senare anses mycket mer kraftfull i dagsläget. Detta kan bero på att de är sårbara, olyckliga och för det mesta produkter av ett misslyckat samhälle. Fortsätt läsa för att ta reda på mer om dem!
Den mörka attraktionskraften hos antihjältar
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Den mörka attraktionskraften hos antihjältar som förekommer inom modern kultur omfattar alla möjliga typer av karaktärer. Vi har bland annat Walter White, Tony Soprano, Don Draper, Daredevil, Jessica Jones, Maleficent etc. Idag finns det många fler antihjältar än någonsin inom film, tv, serietidningar och litteratur. Antihjältar är fascinerande. Deras moraliska värderingar är ofta ifrågasatta och till och med straffbara. Men många människor lockas fortfarande till sin mörkare sida.

På samma sätt är det uppenbart att denna typ av psykologisk profil har blivit starkare det senaste decenniet. Människor lockas inte längre till dygdiga figurer, de som Carl Jung definierar i sin arketyp av hjälten som av uppenbar anledning kämpade mot ondskan. De eviga frälsarna som för ljuset med sig och krossar mörkret med rättframma manér är inte längre lika tongivande.

Varför? Det finns inte bara en anledning, utan många. Antropologen Levi-Strauss sa att ingen myt, legend eller arketypisk figur är oavsiktlig eftersom alla dessa enheter har sin representation i den verkliga världen. På något sätt har människor börjat idealisera dessa bristfälliga, ofullkomliga och ibland till och med omoraliska karaktärerna.

Fortsätt läsa för att ta reda på mer om orsakerna och den inre lättnaden som gömmer sig bakom figuren av antihjälten.

Walter White, en modern antihjälte

Attraktionskraften hos antihjältar

Hjältarnas era verkar vara satt på is; kanske deras regeringstid kommit till sin ände mycket tidigare än den borde ha gjort. Figurer som Hercules eller Perseus slutade lysa för länge sedan. Den litterära världen har gett oss oförglömliga figurer som greven av Monte Cristo, men James Joyce var de som förnyade konceptet. Han satte Ulysses till världen, och en roman där människor plötsligt fick komma i kontakt med en grupp antihjältar som gränsade till det komiska och det tragiska.

På ett sätt kommer varje antihjälte med samma ingredienser; en faiblesse för det traumatiska och ovanliga. Jokern är ett exempel, och även om man ibland kan tycka att han är en skurk, bär han antihjältens essens i sitt DNA. Han är en man med ett fruktansvärt förflutet som klär sig ut som en clown, skrattar av grymhet och målar ett leende i ett ansikte som präglas av sorg.

Det är lätt att känna empati med en antihjälte eftersom de inte är lyckliga, något som präglar dagens samhälle i stort.

Autentiska och ofullkomliga antihjältar

Det är viktigt att inte förväxla lärobokens antihjälte med den som bara helt enkelt är ofullkomlig. Tony Stark (Ironman) och Batman symboliserar den senare. De har ljus och skuggor, den ena är excentrisk och till och med oansvarig, och den andra har ett komplicerat förflutet som inkluderar hans föräldrars död. Båda är dock hjältar. De är karaktärer som löser stora problem och, som Carl Jung påpekade, symboliserar frälsarens arketyp.

Men faktiska antihjältar räddar ingen. Faktum är att de har tillräckligt att göra endast med att stiga upp på morgonen. De är figurer som präglas av motgångar, trauma, förlust och svek. Utifrån detta skapar de sin egen värld, en där deras egna lagar och värderingssystem styr, och den skiljer sig från majoritetens.

Gott och ont löser sig på egen hand och dessa karaktärer kan navigera mellan de båda. De kan utföra stordåd och är mästare på att bryta mot reglerna.

Attraktionskraften hos antihjältar grundar sig i vår empati

Människor beundrar hjältar men identifierar sig med antihjältar. Varför föreligger det sig på det sättet? Är det inte motsägelsefullt att man när man kommer in under huden på karaktärer som Walter White eller Tony Soprano njuter av vad de gör? Det sker för att den mänskliga känslan av empati får oss att identifiera oss mer med dem som är olyckliga, desperata, frustrerade och som kämpar mot ett misslyckat system.

Walter White är till exempel en mycket sympatisk karaktär på grund av sin cancerdiagnos. Han är en kemilärare på gymnasiet som inte har något annat val än att producera metamfetamin för att försörja sin familj. Sedan har vi Maleficent, en älva som har förråtts och missbrukats av en älskare som förutom att överge henne bokstavligen skar av hennes vingar.

Det är ganska lätt att identifiera sig med denna typ av figur. Deras mörka sida är attraktiv eftersom du har medkänsla med motivet som ledde dem dit.

Antihjälten frigör dig i ett misslyckat samhälle

The Punisher, Daredevil, Jessica Jones…  lista går vidare. Det har skett en enorm spridning av dessa karaktärer på den lilla skärmen de senaste åren. Något i dessa antihjältar fungerar som ett balsam, ett tillfredsställande botemedel. De representerar många av de saker som människor skulle vilja göra men aldrig skulle riskera. De bryter mot lagen i rättvisans namn och de är övertygade om att detta är motiverat i ett misslyckat samhälle.

Det finns tillfällen då antihjälten vidtar drastiska åtgärder mot orättvisan. Deras extrema reaktioner är också attraktiva och du beundrar deras beslutsamhet inför saker du aldrig själv vågar försöka ändra. Åtminstone inte innan det att du, liksom dem, har förlorat allt.

En scen med Maleficent

Antihjälten förändras aldrig (och ingen vill att de ska göra det heller)

Den mörka attraktionskraften hos antihjältar finns där trots att de ljuger, är grymma, förrädiska och till och med våldsamma mördare. De kan vara motstridiga. Du hatar dem många gånger och vill inte ha något att göra med dem. Ja, du vill helst också undvika dem eftersom de trotsar dina etiska och moraliska koder. Men förr eller senare vill du veta mer om dem, så du tittar på en annan film, eller ett annat kapitel i serien, eller läser en annan serietidning, eller en annan bok…

Således vill du innerst inne inte att de ska förändras. Till exempel, när en superhjälte avviker från det goda, gör de sitt bästa för att komma tillbaka på rätt spår. Däremot kommer antihjälten aldrig att försöka förändras, och det är precis så de flesta gillar dem; ofullkomliga.

Sammanfattningsvis har dagens hjältar fördrivits av antihjältar som på något sätt fungerar som reflektioner av människans mörkaste önskningar, de som du aldrig skulle avslöja för någon.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.