Den sensoriska utvecklingen hos ofödda och nyfödda
Under de 40 veckorna som barn växer i livmodern går den sensoriska utvecklingen på högvarv. De är inte bara upptagna med att utvecklas fysiskt för att kunna fungera i omvärlden, utan de uppfattar också världen omkring dem från en mycket tidig graviditetsålder.
Denna fascinerande process utgör grunden för barnets tidiga anknytning till sin mor. Inte överraskande är livmodern den perfekta miljön för fosterutveckling.
Sinnets utveckling under graviditeten spelar en avgörande roll för hjärnans utveckling i livmodern. I dagens artikel kommer vi att förklara vilka sinnen som utvecklas först hos fostret. Du kan bli förvånad över vad du lär dig!
Den sensoriska utvecklingen av känseln
Känsel är den första känslan hos ett foster som utvecklas i livmodern, med början redan runt vecka åtta. Beröringskänslan börjar med sensoriska receptorer i ansiktet, främst i läppar och näsa.
Under de närmaste månaderna börjar de taktila receptorerna också utvecklas i andra kroppsdelar. Vid cirka 12 veckor utvecklar handflatorna och fotsulorna dessa receptorer. När fostret är 17 veckor utvecklas receptorerna i buken.
Vid cirka 12 veckor kan fostret redan uppleva känsel över hela kroppen. Undantaget är toppen av huvudet, som är okänsligt för beröring fram till födseln.
Intressant nog tyder hjärnskanningar på att foster inte kan registrera olika specifika former av känselintryck förrän omkring 30 veckor. Det är då de somatosensoriska neurala vägarna är fullt utvecklade. Men i mitten av tredje trimestern kan barnet uppleva ett stort antal olika känslor, inklusive värme, kyla och tryck.
Den sensoriska utvecklingen av smak och lukt
Smak och lukt är nära kopplade; din smak är faktiskt 90 procent lukt. Studier visar att vissa smaker, som vanilj, morot, vitlök, anis och mynta, faktiskt överförs genom fostervätskan.
Smak
Under perioden i livmodern visar sig smaklökarna först vid cirka åtta veckor. Mellan 13 och 15 veckor har fostret redan smaklökar som liknar vuxna. Allt som mamman äter medan barnet är i livmodern tränger igenom fostervatten och barnet får det i sig.
Lukt
Luktkänslan utvecklas tillsammans med smakkänslan. Från det ögonblick som en baby är född kan den identifiera sin mor bara genom luktsinnet om så krävs. Barnet kan också enkelt identifiera den unika lukten av moderns bröstmjölk.
Faktum är att om du placerar en bebis på dess mamma omedelbart efter att den är född, kommer det att vrida och skotta sig upp till bröstvårtan, styrd av lukten av råmjölken. Detta kallas ”bröstkrypning”.
Hörsel
Det auditiva systemet är fullt utvecklat efter 20 veckor. Vid ungefär 23 veckor kan barnet reagera på höga ljud.
Spädbarn kan också lära sig att identifiera de röster de hör i livmodern. Om hörselkänslan utvecklas normalt kommer höga ljud att skrämma fostret. Nyfödda har också en tendens att föredra högre röster, som hos deras mödrar, än djupare röster, som hos deras fäder.
En studie från 2014 av för tidigt födda barn visade att det var tillräckligt att spela upp en inspelning av moderns röst medan barnen sög på en napp för att förbättra den orala matningsförmågan och förkorta sjukhusvistelsen.
Moderns röst lugnar barnet i stressiga situationer, minskar kortisolnivåerna (stresshormonet) och ökar oxytocinnivåerna (hormonet för emotionell bindning).
Syn
Livet i livmodern är oftast mörkt, men den mänskliga huden tillåter ändå lite ljus att passera igenom. Forskare har funnit att foster är dubbelt så benägna att spåra rörelsen av ljusmönster som ser ut som mänskliga ansikten. De har också sett samma mönster och preferens hos nyfödda barn.
Detta antyder att preferensen för mänskliga ansikten kan vara medfödd och inte bara resultatet av upplevelser som händer efter födseln. Det är också ett tydligt tecken på att fostret reagerar aktivt på omvärlden långt innan det lämnar livmodern.
Synen hos nyfödda
Nyfödda barn är extremt närsynta; de kan bara se saker upp till ungefär 15 centimeter från sina ansikten.
De kan inte se färger som vi ser dem som vuxna och de kan inte identifiera former förrän de är sex månader gamla. Nyfödda ögon är känsliga för starkt ljus, vilket får dem att stänga ögonen för att undvika det. Efter en månad kan nyfödda se färger men de föredrar ofta att titta på svartvita bilder och leksaker.
Vid cirka sju månader har de flesta barn uppnått en mogen syn. De har också den hand-ögon-samordning och djupuppfattning som de måste ha för att nå leksaker utanför sitt omedelbara räckhåll. Deras fokus blir bättre under de närmaste två till tre åren allteftersom deras ögon mognar och de kan se allt tydligare.
Den sensoriska utvecklingen efter födseln
Beviset för tidig sensorisk utveckling i livmodern öppnar upp möjligheten att stimulera fostret under graviditeten. De val en gravid mamma gör om vad hon ska äta och vilken typ av musik hon ska spela kan påverka hennes ofödda barn på överraskande sätt.
Med detta sagt sker en betydande del av den sensoriska utvecklingen efter att barnet är fött. Följaktligen är den mest effektiva sensoriska stimuleringen den som spädbarn får efter födseln när den då dessutom blir åtföljd av en kognitiv utveckling.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Chorna, O. D., Slaughter, J. C., Wang, L., Stark, A. R., & Maitre, N. L. (2014). A pacifier-activated music player with mother’s voice improves oral feeding in preterm infants. Pediatrics, 133(3), 462-468.
- Hurtado, M. G. (2016). Embarazo y prevención: Estimulación prenatal auditiva. Punto Rojo Libros.