Falskt dilemma: Varför det är viktigt att veta hur man identifierar det

Falskt dilemma är ett felslut som uppstår när en diskussion manipuleras. Det fyller rollen att sätta den andra personen i valet mellan två alternativ, när det i verkligheten finns fler. Låt oss ta reda på mer.
Falskt dilemma: Varför det är viktigt att veta hur man identifierar det
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 22 mars, 2023

Falskt dilemma eller falsk dikotomi är en form av felslut som bygger på en premiss som felaktigt begränsar vilka alternativ som finns tillgängliga. Det är med andra ord ett slags felaktigt resonemang som reducerar de tillgängliga alternativen till endast två. Detta leder naturligtvis till uppfattnings- och beslutsfel.

Det finns flera typer av felslut och falskt dilemma tillhör en kategori som kallas informella felslut. Det är felaktiga argument, inte bara till formen utan även i innehåll och sammanhang. I en naturlig konversation är det ofta inte möjligt att enkelt upptäcka dessa fel. Följaktligen lägger vi ofta inte märke till dem.

Falska dilemman kan dyka upp i en myriad av situationer. De sträcker sig faktiskt från vardagliga diskussioner till enorma beslut i livet, affärer och politik etc. Risken med den här typen av felaktiga resonemang är att de vanligtvis är extremt väl kamouflerade och verkar logiska. Hur kan vi därför identifiera dem?

“Det finns inget mod utan dilemma eller karaktär som inte skapas med val, utan med segrar.”

-Muriel Barbery-

Argt par

Du är benägen att falla offer för falskt dilemma

Det är ofta lättare att tänka i svart eller vitt istället för att ta hänsyn till de olika nyanserna av grått när man väljer mellan två alternativ. Faktum är att du kanske till och med mår bättre med bara två alternativ, eftersom det förenklar problemet.

I själva verket är vi som människor alla benägna att falla offer för falska dilemman. Till exempel är du antingen en vän eller en fiende. Antingen är du en lögnare eller så ljuger du aldrig. Antingen älskar du din partner som denne vill att du ska älska denne, eller så gör du det helt enkelt inte. Verkligheten i dessa termer är faktiskt mer lättsmält.

Men verkligheten ser inte riktigt ut så. Förutom att det finns otaliga nyanser i varje specifik situation, finns det i själva verket ofta oklarheter. Till exempel kan en snäll person ibland vara oförskämd, men det betyder inte att denne alltid är oförskämd.

Det finns också situationer där det inte finns någon medelväg. Detta beror antingen på att det inte är möjligt eller för att det uppstår en etisk inkonsekvens. Till exempel är du antingen naken eller så är du påklädd. Antingen tolererar man övergrepp eller så gör man det inte. I den här typen av fall spelar faktiskt även andra överväganden in.

Kvinna tänker

Identifiera ett falskt dilemma

De etymologiska rötterna till ordet dilemma förtydligar bilden. Detta ord kommer från det latinska dilemma. Detta består av rötterna ‘di’ eller ‘två’ och lemma eller ‘premiss’. Därför blir det något i stil med ‘två premisser’. Falskt dilemma konfigureras när det inte bara finns två premisser, utan många fler, även om de inte är kända.

Typer av falska dilemman

Det finns flera typer av falska dilemman. Men i huvudsak motsvarar de samma sak:

  • Förfalskat dilemma. Detta är det typiska falska dilemmat. Det utspelar sig när det i verkligheten inte ens existerar ett dilemma. Till exempel tror du antingen på guden “X” eller så är du ateist. Men mellan de båda alternativen finns det flera alternativ.
  • Den uteslutna tredjedelens felslut. Det inträffar när det finns tre alternativ, men de reduceras på konstgjord väg till två. Till exempel står du antingen på företagsägarnas sida eller så står du på arbetarnas sida. Men i verkligheten kan du vara på ena sidan på en punkt och den andra sidan på en annan.
  • Falsk opposition. Detta inträffar när två alternativ kontrasteras som egentligen inte är exklusiva. Till exempel sätter du fler poliser på gatorna, eller så låter du brottsligheten vinna. Det första är inte det enda alternativet för att undvika det andra.
  • Falsk dualitet. I det här fallet finns det ingen större skillnad mellan två begrepp som önskas uppfattas som divergerande. Till exempel, om du verkligen älskade ditt jobb, skulle du aldrig klaga. Kärlek till arbetet och klagomål utesluter dock inte varandra.
  • Korrelativbaserat felslut. När två begrepp sätts ihop som faktiskt inte är objektivt relaterade till varandra. Till exempel, antingen reparerar du spegeln du krossade, eller så får du sju års olycka.
  • Gaffel. Detta uppstår när samma koncept eller samma verklighet på ett konstgjort sätt delas i två. Till exempel att en individ som tror på en religion inte accepterar andras existens. Detta är ett falskt dilemma eftersom en individs tro har samma status som en annans tro. De är faktiskt båda helt enkelt det: tro. Därför dominerar ingendera.

Falskt dilemma är ett felslut som är särskilt vanligt i religiösa och politiska debatter. Men det förekommer också i vardagen. Det bästa sättet att utrota det är att alltid fråga dig själv: finns det ett annat alternativ?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Peces-Barba Martínez, G. (2001). Un falso dilema.
  • Realpe, Sandra. (2001). DILEMAS MORALES. Estudios Gerenciales , 17 (80), 83-113. Obtenido el 12 de noviembre de 2021 de http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-59232001000300004&lng=en&tlng=es.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.