Farväl till Eduard Punset: vetenskapens ansikte utåt
Idag vill vi ta farväl till Eduard Punset – en man vars namn är synonymt med optimism, nyfikenhet och en osläckbar törst för kunskap.
Få forskare har lyckats förmedla önskan att lära sig på ett lika fantastiskt sätt. Få forskare har lyckats ge oss en inblick i psykologi, astronomi och antropologi som Eduard gjorde.
Gör oss sällskap när vi idag tar farväl till Eduard Punset, som förde in vetenskapen i de spanska hemmen.
Hans karisma, omisskännliga röst, Albert Einstein-hår, otroliga förmåga att sprida och väcka passion för vetenskap… Eduard var detta och så mycket mer.
Han var en framstående figur i den spanska TV-rutan, med program som Redes, som satte ribban för vetenskaplig rapportering. Han gick bort 82 år gammal.
En aningslös forskare?
Han såg ut som en aningslös forskare, men hade en professionell bakgrund inom politik och juridik.
Trots sitt excentriska utseende visste han mycket väl vad han ville förmedla i sitt program, som sändes varje söndagsmorgon i nästan 18 år.
När han presenterade och regisserade Redes uppnådde han något som endast personer som Carl Sagan lyckats med tidigare: han lyckades väcka intresse för vetenskap hos tusentals tittare.
Med intervjuer som den han gjorde med Roger Penrose och Max Tegmark ville många nästan omedelbart bli kosmologer eller fysiker för att utöka förståelsen för universum.
Med konversationer såsom den han gjorde med primatologen Jane Goodall, Lawrence Krauss, Antonio Damasio och Steven Pinker lärde sig tittarna att förstå:
- De många idéerna och teorierna om vårt ursprung.
- Vad känslor faktiskt är.
- Vilken framtid som väntar oss.
Fysik, biologi, psykologi, neurovetenskap, kosmologi… Eduard Punset bjöd med oss på en resa av kunskap och spännande upptäckter. Han inspirerade oss med entusiasm, nyfikenhet och outtröttlig optimism.
Eduard vann helt och hållet över sina tittare, och av denna anledning är det inte lätt att säga farväl till Eduard Punset.
Han inspirerade hundratals att finna sina karriärer i livet, och som tur är har han lämnat oss med ett stort audiovisuellt arv samt många publiceringar.
“Kunskap om vilka vi verkligen är och våra svagheter hjälper oss att bli lyckligare människor.”
-Eduard Punset-
Eduard Punset: politikern som öppnade vetenskapens portar
Det finns de som alltid sett Eduard Punsets roll som förespråkare av vetenskapen med skepsis. Han kom från den juridiska världen och tog examen i ekonomi vid University of London.
Utöver det hade han även en lång karriär som politiker. Han började i Adolfo Suárez parti och var Europaparlamentariker mellan 1987 och 1994.
Det var hans stora fallenhet för kommunikation som inspirerade spansk TV att be honom presentera ett vetenskapsprogram. Punset hade ingen akademisk examen eller utbildning i områdena han presenterade varje vecka.
Han hade dock något mycket bättre: karisma, vetenskaplig intuition och en tydlig förmåga att förmedla kunskap på ett enkelt sätt. Samtidigt överförde han allt med en smittsam passion.
Redes: vetenskaplig kunskap tillgänglig för alla
USA hade Carl Sagan och hans program Cosmos på 80-talet, och Spanien hade Eduard Punset och hans Redes. Och det spelade ingen roll att det sändes i gryningen – varje vecka hade han tusentals trogna tittare.
Personer utan kunskap om neurovetenskap, astronomi eller biologi blev plötsligt passionerade för dessa komplicerade ämnen.
Programmen började sändas 1996, och 2008 gjorde man en smärre förändring som bara gjorde programmet ännu bättre. Redes döptes om till Redes 2.0, och varje vecka intervjuade Eduard en internationell erkänd specialist.
Plötsligt fick vetenskapens värld ett nyare och vänligare ansikte.
De som var tvungna att gå upp tidigt för att jobba såg till att spela in programmet. En sak som är säker är att folk lärde sig något nytt varje vecka.
Vi fick lära känna figurer som Oliver Sacks, James Watson, Francis Crick, Steven Pinker, Robin Dunbar, Lawrence Krauss, Roger Penrose, Jane Goodall, Antonio Damasio, Daniel Dennett och Lynn Margulis.
Han dubbade intervjuerna på engelska till spanska på egen hand, och blev på så sätt bekant med alla dessa idéer, teorier och vetenskapliga perspektiv nästan utan att inse det.
Allt detta gjordes med hans oförglömliga röst och karisma.
Eduard Punset och hans böcker
Medan han presenterade Redes påbörjade Eduard Punset ett nytt projekt som var precis lika framgångsrikt: att skriva böcker.
Han publicerade böcker som Trip to Happiness (2005), The Soul is in the Brain (2006) och Why We Are What We Are (2008).
Detta påbörjade en era där de grundläggande vetenskapliga ämnena inte längre var bortom folks räckvidd. Att fördjupa sig i sidorna hos dessa böcker var en njutning och en stimulerande samt lärorik resa.
I hans böcker hörde vi inte längre hans faktiska röst, men man kunde känna hans omisskännliga prägel som gjorde det komplexa lättförstått.
Han erbjöd oss teorier och information, och gjorde vetenskap till något som vi alltid velat lära oss mer om.
Senare böcker, som Journey to Love (2007), The Journey to the Power of the Mind (2010) och Alice’s Dream (2013), gav oss ett ämne som Eduard Punset älskade: självhjälp.
Redes slutade sändas i januari 2014. Efter det började Punset röra sig bort från vetenskapen och fokuserade på personlig tillväxt och självhjälp.
Farväl till Eduard Punset
Att han gradvis drog sig tillbaka från media kan delvis tillskrivas hans hälsa på senare år. Nu har han lämnat oss, och vare sig vi inser det eller inte så har forskningsvärlden förlorat något av en fadersfigur.
Världen behöver forskare, men den behöver även personligheter som vet hur man förmedlar kunskapens magi.
Eduard Punset sken, och fortsätter att skina, som en stjärna. Hans passion var den hos ett barn som ville veta allt, och trots att vi idag säger farväl till Eduard Punset, lever hans audiovisuella och litterära verk kvar.