Tolv filmer om beroende
Att överföra verkligheten hos beroende till bioduken är en utmaning, men vissa filmer har klarat att göra en ärlig skildring. Faktum är att många av dem återspeglar hur långt människor går för att upprätthålla sitt missbruk. Vidare hur det påverkar deras rutin, relationer och kognitiva förmågor. Fortsätt läsa för att ta del av tolv filmer om beroende som går bortom det sjukliga när det kommer till att skildra detta svåra ämne.
Beroende kapar och omformar hjärnan. Det får människor att bete sig på ett sådant sätt att föremålet för deras beroende blir det viktigaste i deras liv. Faktum är att de flesta missbrukare ägnar all sin tid, alla sina pengar och all sin energi åt sitt beroende.
Det är inte lätt att återskapa något så intensivt och intimt på filmisk nivå. Till exempel kan publiken se beteendet på skärmen men de kommer inte nödvändigtvis att förstå hur ett beroende helt kan ta över en individ. Ändå gör följande filmer om beroende ett bra jobb för att få tittarna att förstå dess olika sidor.
Tänkvärda filmer om beroende som berör
Beroende kretsar inte bara kring substanser. Faktum är att det finns en hel rad beteendeberoenden.
Ta alkoholism till exempel. Det handlar inte bara om att dricka för mycket. Det handlar om att konsumtionen av alkohol blir en prioritet i alkoholistens liv, där allt annat hamnar i andra rummet. Följande filmer om beroende återspeglar denna process av isolering och självförstörelse.
Gia (1998) – en av de mest kända bland filmer om missbruk i modellvärlden
Detta är en biografisk film från HBO från 1998 som berättar om tragedin för en av USA:s första supermodeller, Gia Marie Carangi.
Hon är ursprungligen från Philadelphia, men anländer till New York med siktet högt och fylld av modellambitioner. Angelina Jolie spelar huvudrollen medan Mila Kunis har rollen som elvaåriga Gia.
Gia tar sig snart till toppen av modellbranschen med hjälp av agenten Wilhelmina Cooper. Filmen skildrar hennes väg till berömmelse samt hennes ensamhet, brist på vänner och depression.
Den visar också hur Gia försöker övervinna sitt kokainmissbruk genom att gå över till metadon, vilket också leder till ett beroende. Faktum är att hennes beroende blir så starkt att hon faktiskt föredrar det framför Lindas sällskap, hennes älskare.
Clean and Sober (1988)
Denna film från 1988 utforskar livet för Daryl, en smart säljare som är beroende av kokain. En dag vaknar han upp bredvid en tjej som har överdoserat och inser att han har förskingrat pengar från företaget han arbetar för. Han lägger in sig på ett rehabcenter för att undkomma fängelse.
Där träffar han Craig, en svår men empatisk drogrehabrådgivare. Efter avsevärd ansträngning ställer den senare Daryl ansikte mot ansikte med verkligheten av sitt missbruk och hjälper honom att inse hur rörigt hans liv är.
Filmen utforskar den underliggande filosofin bakom acceptansen av ett missbruksproblem och dess behandling. Den bygger på idén att “det bästa sättet att bryta gamla vanor är att skapa nya”. Ärlighet uppmuntras som en av de nya vanorna Daryl måste skaffa sig, så det slutar med att han erkänner sina olika brott.
På driven i New York (1995)
Jim Carroll, en basketspelare under high school-åren, har ett lyckligt liv med sina vänner. Men hans bästa vän, Bobby, dör i leukemi och han vänder sig till heroin för att övervinna sin sorg. Hans mamma sparkar ut honom ur huset när hon upptäcker hans drogförråd. Således vänder sig Jim och hans vänner till småkriminalitet för att finansiera sitt missbruk.
Filmen undersöker fenomenet beroende i en tonårings liv. Den beskriver de upplevelser som driver en lovande ung man att använda droger och substanser.
Även om den visar att drogberoende kan skapa situationer som kan få en person i fängelse, visar filmen också att fängelse kan bli startpunkten för ett annat liv.
A Star Is Born (2018)
Den här filmen är en känslomässig biggie för alla som har upplevt psykisk ohälsa och kämpat med beroende. A Star Is Born nominerades till åtta Oscars, men vann bara den för Bästa sång (“Shallow”).
Filmen följer förhållandet mellan en känd musiker, Jackson (Bradley Cooper) och en blivande sångerska, Ally (Lady Gaga).
Jackson träffar och blir kär i Ally samtidigt som han kämpar med sitt svåra beroende av alkohol och receptbelagda läkemedel. Allys karriär tar fart, delvis tack vare honom, medan han fortsätter att hantera sina demoner.
A Star Is Born visar den verkliga kampen som det innebär att försöka upprätthålla en relation betingad av beroende.
Dagen efter rosorna (1962)
Detta är en av de mest realistiska av alla filmer om beroende. Den skrevs av JP Miller och regisserades av Blake Edwards, som också regisserade Frukost på Tiffany’s.
Jack Lemmon spelar huvudrollen. Han är en problemdrickare som introducerar sin flickvän (Lee Remick) för sin livsstil. National Film Registry valde Dagen efter rosorna för konservering 2018.
Filmen berättar om hur en alkoholist träffar och blir kär i en kvinna som är en avhoppare. Han introducerar henne för socialt drickande och även om hon är motvillig till en början, börjar hon njuta av att vara full. De gifter sig sedan och njuter tillsammans av sin aptit på alkohol.
Drugstore Cowboy (1989) – klassiker bland filmer om beroende
Gus Van Sants upprörande andra film, baserad på en självbiografisk roman av James Fogle, berättar om en knarkare i nordvästra USA. Bob Hughes (Matt Dillon) är ledare för en “familj” av narkomaner som består av hans fru, Dianne (Kelly Lynch), och ett annat par.
De upprätthåller sitt missbruk genom att råna apoteken när de reser runt i landet. Men Bob bestämmer sig för att han måste lämna sin dysfunktionella klan och gå vidare efter att en av medlemmarna drabbats av en olycka.
Ändå visar det sig vara ganska svårt att skilja sig från sitt drogberoende förflutna, särskilt när han förföljs av en gammal bekant som vill köpa droger till vilket pris som helst. Van Sants film har få mysiga stunder. Det är faktiskt en kall, kontemplativ och ibland komisk blick på den amerikanska kulturen förknippad med droger.
When a Man Loves a Woman (1994)
Det är ovanligt att filmer om beroende visar kvinnor, kanske på grund av socialt stigma.
Meg Ryan gör en av sina bästa prestationer någonsin i den här filmen. Hon spelar en fru och mamma vars alkoholproblem gör att hon får rehab. Med Andy Garcia i huvudrollen undersöker filmen alkoholism som en familjesjukdom. Ryan fick en Screen Actors Guild-nominering för bästa kvinnliga huvudroll för sin roll.
Alice Green (Meg Ryan) är en fru och mor till två döttrar och en alkoholist. Michael (Andy Garcia), Alices man, är sympatisk och gör ingen stor sak av problemet. Men hennes beteende äventyrar säkerheten för hennes flickor och hon bestämmer sig för att söka hjälp på en rehabklinik. Hennes återhämtning och relationer sätts på prov när hon kommer hem.
Farväl Las Vegas (1995)
Den här filmen skildrar en brutal resa till självförstörelse. En före detta manusförfattare som har förlorat sin familj, sitt jobb och sina vänner på grund av ett alkoholberoende har bestämt sig för att ta livet av sig. Nicolas Cage skildrar beroendets fysiska och psykologiska härjningar med orubblig ärlighet och vann en Oscar för den här filmen.
Hans oväntade förhållande med en traumatiserad sexarbetare visar både de djupa gränser hans alkoholism har skapat och hans förmåga att fortfarande få kontakt med någon på ett meningsfullt sätt.
Deprimerande, gripande och ibland mörkt humoristisk… Den här filmen är baserad på en delvis självbiografisk roman av John O’Brien. Han kämpade också med alkoholism och begick faktiskt självmord strax innan inspelningen började.
Requiem for a Dream (2000) – en av de största av tidiga 2000-talets filmer om beroende
Ellen Burstyn fick en Oscarsnominering för sin roll i Darren Aronofskys drama om fyra Coney Island-bor som går ner sig i drogberoende. Dess skildring i Requiem for a Dream kommer sannolikt att stanna kvar länge på näthinnan.
Filmen berättar om livet för fyra personer som går igenom olika stadier av drogberoende. Den fokuserar på deras viktigaste konsekvenser. En förlust av verklighetskänsla, absolut fixering vid att skaffa droger, känslor av isolering och hopplöshet.
Shame (2011)
Det här är en av få filmer som handlar om sexberoende. Shame är berättelsen om en chef i New York vid namn Brandon (spelad av Michael Fassbender), en konsument av pornografi som också anställer sexarbetare.
Den oväntade ankomsten av hans syster till hans lägenhet, som också har ont, men av ett annat slag, avslöjar ett djupt rotat familjetrauma som roten till hans missbruk. Men filmen tar aldrig upp det explicit.
Huvudpersonens sexuella möten är ofta svåra att se, saknar intimitet och sensualitet. Det skildrar den typ av frånkoppling han längtar efter. Faktum är att Shame tydligt avslöjar att, trots den fysiska närheten av sexuell kontakt, är sexberoende ett ganska ensamt tillstånd, precis som de flesta missbruk.
Candy (2006)
Jokern och Ennis Del Mar var inte de enda stora karaktärerna som spelades av Heath Ledger under hela hans korta liv. I själva verket återvände den australiensiska stjärnan hem på toppen av sin karriär för att spela i den mindre kända independentfilmen Candy.
Det här är en av de bästa filmerna om medberoende relationer. Det är svårt och gripande att se ett par som möjliggör och förnedrar varandra genom drogernas förslavande kraft.
Både Ledger och Abbie Cornish lyckas perfekt gestalta det sorgliga unga paret som förtärs av missbruk. Filmen är inte lättsmält, men dess bitterljuva men ändå hoppfulla resultat är som ett ljus i slutet av tunneln.
Trainspotting (1996) – en av de mest kända bland filmer om beroende
Trainspotting kan vara höjdpunkten bland filmer om beroende. Faktum är att det är det perfekta exemplet på vad det verkligen innebär att vara beroende av heroin.
Denna pärla från 1990-talet upprätthåller en nästan perfekt balans mellan drogglamorisering (droger kan trots allt vara lockande, eller hur?) och extrem dekadens (under abstinensen).
För att lista de minnesvärda sekvenserna av Trainspotting skulle det krävas en synopsis rad för rad. Kreativiteten tar aldrig slut, och det ikoniska soundtracket (Iggy Pop, Lou Reed, Underworld, bland andra) bidrar ytterligare till dess legendariska status.
Förståeligt nog gjorde Danny Boyle raketkarriär tack vare den här filmen. Med stöd av manusförfattaren John Hodge och Irvine Welshs roman lyckades han perfekt skildra en hel generations drogkultur. Filmen fokuserar på några lokala Edinburgh-heroinmissbrukare under ledning av Ewan McGregor.