Fem filmer som visar klyftan mellan stad och land
Det finns flera bra filmer som skildrar klyftan mellan stad och land. Detta är också ett riktigt intressant ämne inom psykologi och sociologi idag. Sättet vi beter oss på är nämligen många gånger direkt relaterat till var vi bor. Som ett exempel lyfter filmen Nomadland fram de olika sätten att leva som finns i ett land som USA.
Klyftan mellan stad och land har funnits i många decennier. Alltmer avlägsna beteenden accentueras i de två ganska olika sätten att leva. De sträcker sig från hur folk röstar till maten de äter, jobben de har och hur de uppfattar naturen etc.
Landsbygden och staden har dessutom alltid funnits sida vid sida. Faktum är att de alltid har behövt varandra och har lyckats uppnå en social balans. Detta har dock förändrats på sistone och de verkar vara motstridiga, inte bara ideologiskt utan även känslomässigt.
I den här artikeln ska vi därför ta en titt på fem filmer som visar klyftan mellan stad och land. De hjälper dig att bli medveten om att de stora mänskliga frågorna trots allt är universella och att vi delar dem oavsett om vi växer upp i städer eller på landsbygden.
1. Hillbilly Elegy (2020) skildrar klyftan mellan stad och land i USA
Den här filmen är en anpassning av JD Vances kontroversiella memoarbok Hillbilly Elegy.
Den fick dock inte så många bra recensioner. Men många hävdar att den ger en extremt korrekt bild av vad som händer och hur folk numera röstar i USA.
Filmen berättar historien om en juridikstudent från Yale som dras till sin hemstad i Appalacherna. Han reflekterar över sin familjs historia och hur den har påverkat hans självständiga liv i en annan stad. Faktum är att den här typen av lantfamiljer finns i alla städer och stater i USA, även om de inte är synliga.
Historien om James David Vance är en om en man som vill hitta sig själv i sitt förflutna och bättre förstå vem han är och var han kommer ifrån. I Ron Howards Hillbily Elegy ser du skådespelare som Amy Adams, Glenn Close, Gabriel Vasso och Freida Pinto.
2. Winter’s Bone (2010)
Den här filmen är baserad på romanen av Daniel Woodrell och anpassades av regissören Debra Granik. Den etablerar en formidabel spänning mellan mystik och verklighet. Faktum är att den här bistra filmen är lika tuff, orubblig och fängslande som karaktärerna som knappt försörjer sig bland dess kalla grå kullar.
Jennifer Lawrence spelar Ree, en 17-årig tjej som måste ta hand om sina två yngre bröder. Hennes mamma är nämligen sjuk och hennes pappa är släppt mot borgen och har försvunnit. Om familjen inte löser sina problem kommer de att förlora huset.
Senare i filmen misstänker man att den lokala kriminelle ledaren kan ha dödat hennes far på grund av gammalt agg. Orubblig inför all fattigdom och allt våld som omger henne, motståndskraftig och fyndig, ger hon sig därmed ut på ett farligt sökande för att hitta honom och lösa skulden. Hela hennes familjs öde ligger i hennes händer.
3. Familjen Bélier (2014)
Denna franska dramakomedi utspelar sig på många plan: som en rustik familjeberättelse, en film om dövhet och sång och en studie av småstadspolitik.
Louane Emera spelar Paula, dotter till de sexgalna bönderna Rodolphe och Gigli (François Damiens och Karin Viard). De besitter en något grotesk humor.
Hennes föräldrar och lillebror är döva och Paula är deras tolk, speciellt när de säljer sina ostar från sin gård på marknaderna. Rodolphe bestämmer sig för att kandidera till borgmästarposten och Paula har möjlighet att delta i en sångtävling i Paris som kan förändra hennes liv.
Men hennes föräldrar kan inte stå ut med tanken på att hon har en vacker röst, speciellt om det betyder att hon kommer att lämna dem. Följaktligen måste Paula ta beslutet om hon ska lämna sin familj såväl som sitt jordbrukarliv i Loire-regionen mot det kosmopolitiska och moderna Paris.
4. Bikupans ande (1973) skildrar klyftan mellan stad och land i Spanien
Bikupans ande av Víctor Erice berättar historien om två systrar. De är den fantasifulla och lättpåverkade åttaåriga Ana (Ana Torrent) och den mer realistiska och busiga Isabel (Isabel Telleria) som är tio år gammal.
Året är 1940, strax efter spanska inbördeskriget och general Francos fascistiska seger. Systrarna bor i en liten, nästan öde kastiliansk stad, i en herrgård som räddades från förstörelse under kriget.
De bor hos sin far, Fernando (Fernando Fernán Gómez), en biodlare som skriver dikter om bin på kvällarna. Deras ensamma och hjälplösa mamma, Teresa (Teresa Gimpera), skriver mystiska brev till en älskare som nu bor utomlands. Oftast blir flickorna lämnade ensamma, förutom vid ett tillfälle då deras pappa tar med dem för att leta efter svamp.
En dag visar en resande filmutställare den spanskdubbade versionen av James Whales film Frankenstein från 1931 i stadshuset, som systrarna går på. Ana är fascinerad av monstret, men förstår inte varför det dödade flickan eller varför byborna dödade monstret.
Bikupans ande har influerat spanjoren Carlos Sauras och mexikanen Guillermo Del Toros arbete. Hans film, Pan’s Labyrinth, hade premiär i Cannes 2006, tydligt influerad av Erices verk.
5. Vredens druvor (1940)
Vredens druvor är den John Ford-regisserade anpassningen av John Steinbecks klassiska roman. Det är en film från 1940 som utspelar sig under den stora depressionen.
Klanen Joad söker ett bättre liv i Kalifornien. Efter att banken beslagtagit deras torkdrabbade gård, lastar familjen, ledd av sin son Tom (Henry Fonda), en lastbil och beger sig västerut.
Längs vägen möter de dussintals andra familjer som gör samma resa och klamrar sig fast vid samma dröm. De är alla fördrivna och eländiga människor. Väl i Kalifornien inser familjen Joad snart att det utlovade landet inte är exakt vad de förväntade sig.
Den här filmen förblir en kritiskt viktig krönika om en svår tid i amerikansk historia och väcker fortfarande relevanta frågor om fattigdom, jordbruksarbete och de enorma klyftorna mellan rika och fattiga.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Labrador Ben, J. M. (2011). La maldad genera cuentos de hadas: Análisis de la película de Guillermo del Toro El Laberinto del Fauno. Arbor, 187(748), 421–428. https://doi.org/10.3989/arbor.2011.748n2020