Tio filosofiska frågor att tänka på

Det sägs att filosofi väcker kritiskt tänkande. Så varför inte sätta dig själv på prov med dessa tio filosofiska frågor?
Tio filosofiska frågor att tänka på
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 16 december, 2022

I en värld som domineras av det vetenskapliga, det tekniska och till och med det robotiska, kan det tyckas som om filosofin inte längre har en plats. Men att anta att detta skulle vara ett misstag. Faktum är att det skulle vara farligt. Denna kunskapsgren är nämligen avgörande för varje generation och varje individ, oavsett hur gamla de är. Dessa tio filosofiska frågor kommer säkert att få dig att inse vikten av filosofin.

Filosofi utvecklar kritiskt och analytiskt tänkande. Det låter oss nämligen reflektera över den verklighet som omger oss utifrån ett etiskt, öppet och multidisciplinärt perspektiv. Därmed kan vi alla tänka i filosofiska banor och bygga våra egna visioner av världen och vara kapabla att ge värdefulla åsikter utan att betingas eller medieras av andra.

Platon, Spinoza, Søren Kierkegaard, Epikuros, Hannah Arendt, Kant, Habermas, Simone Weil och Slavoj Zizek. Det här är bara några av de framstående figurerna inom filosofiområdet som har lärt och inspirerat oss. De är alla exempel på behovet av att resonera, fritt reflektera över den komplexa nutid som omger oss och förstå varje fenomen i vår sociala struktur.

Följande frågor hjälper dig att genomföra dessa processer.

Kvinna som funderar över filosofiska frågor

Tio filosofiska frågor att fundera över

Det sägs ofta att det att filosofera är att tänka för att kunna handla. Den som bemästrar och njuter av filosofins konst kan därmed höja sig över massorna som istället för att tänka rycks med. En aspekt som definierar detta uråldriga kunskapsområde är frihet, kraften att gå bortom dogmer, fördomar och förutfattade meningar.

Filosofi är en aktivitet som definierar mänsklig intelligens. Den är nämligen inspirerad av fria tankar och intellektets ödmjukhet. Försök att använda dessa två dimensioner när du svarar på följande frågor.

1. Kan vi förstå gott utan ont?

Livet består av dualism. Åtminstone är det vad det verkar vid första anblicken. Etik och moral, sanning och lögner, skönhet och fulhet, och visdom och okunnighet. Men är detta tillämpligt på godhet och ondska? Är det omöjligt att föreställa sig en utan existensen av den andra?

Många hävdar att det är så, att det etiska inte kan förstås utan dess baksida. Vi kan till exempel inte förstå vad ljus är utan att först veta vad mörker är.

2. Är det alltid nödvändigt att ha bevis om vad som är sant?

Detta är en av de mer klassiska filosofiska frågorna att tänka på. Faktum är att det är relaterat till empirism, den filosofiska teorin som betonar relevansen av erfarenhet och bevis för att visa sakers verklighet. Den hävdar att om det inte finns några bevis för något så existerar det helt enkelt inte.

Vad tror du om detta?

3. Har livet ett syfte? Om så är fallet, vad är det? En av våra mest klassiska filosofiska frågor

Varför är vi här? Antropologin har knappast några tvivel i denna fråga. Den hävdar nämligen att vi är sociala “djur” på en evolutionär resa. Den hävdar att vi är här för att naturen ville ha det så. Men religionen har en annan syn.

Psykologi har ett något enklare svar. Vi måste alla hitta våra egna skäl till varför vi är här, hitta vårt syfte och göra det till vårt eget.

4. Existerar verkligen den fria viljan?

Detta är en annan återkommande filosofisk fråga. Personer som den israeliska historikern Yuval Noah Harari varnar för att den fria viljan inte är mycket mer än en myt. Om vi vidare antar att den existerar, ignorerar vi då krafterna som försöker manipulera oss? Vad tror du om detta?

5. Fungerar demokratin som den ska i alla länder?

Ämnena samhälle och politik gör det lättare att ta upp filosofiskt tänkande. Fungerar demokratin som den ska i vårt land? Hur är det med andra länder med demokrati?

6. Varför behöver människor skapa “konst”?

Våra förfäder lämnade oss med riktiga konstverk på väggarna i gamla grottor. De ritade händer, springande djur, skickliga jägare, mänskliga figurer och konstiga symboler. Människan har följaktligen alltid känt behovet av att skapa, att göra konsten till en mekanism för uttryck och vittnesbörd.

7. Varför är du den du är? En av våra mest tänkvärda filosofiska frågor

Varför är du som du är? Vad har gjort dig till den du är med avseende på din personlighet, dina ideal, dina drömmar och dina behov? Vi skulle kunna nämna dina erfarenheter, dina gener, sammanhanget som omger dig och hur du tolkar det som händer dig.

Kvinna bland moln och berg

8. Vilket är det största problemet för mänskligheten?

Detta är en av de mest intressanta filosofiska frågorna. Tänk på det. Vad är vårt största problem? Ondska och våld? Lögner? Försummandet av vår planet och frågan om hur mycket människan påverkar klimatet?

I verkligheten finns det oändliga problem som definierar människan. Till exempel mångas oförmåga att samexistera och samarbeta, brist på social harmoni osv.

Vad tycker du är vårt största problem?

9. Existerar objektivitet eller är allt subjektivt?

Det råder ingen brist på teorier och åsikter som tyder på att människor sällan lyckas vara helt objektiva. Allt vi gör, tänker och uttrycker filtreras nämligen av subjektivitet, känslor och personlighet. Därför är det extremt svårt att alltid vara objektiv. Vad tror du?

10. Är vi bra eller dåliga av naturen? En av många filosofiska frågor på temat gott och ont

Genom historien har många filosofer ställt denna fråga. Följaktligen finns det många olika svar. Hobbes hävdade till exempel att människan är ond av naturen, så för att samexistera behövs således absolut makt, en auktoritär lag som styr den aggressiva impuls som uppstår från alla varelsers själviska motivation.

Å andra sidan ansåg Rousseau att vi som människor i grunden är goda och empatiska eftersom vi känner en naturlig benägenhet att hjälpa om vi ser någon som lider. Så vad gör vissa människor dåliga? Rousseau menade att konkurrens, avundsjuka och aggressivitet korrumperar oss.

Det finns också de som försvarar tanken att den mänskliga naturen inte existerar. De hävdar att människor kommer att vara bra eller dåliga beroende på deras livserfarenheter, sociala och kulturella influenser och tidsandan.

Vad tror du? Är vi bra, dåliga eller ingetdera?

Förhoppningsvis har den här listan med filosofiska frågor varit en underhållande övning för dig att syresätta ditt sinne, resonera med nya perspektiv och bilda dina egna åsikter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.