Francine Shapiro: Biografi om skaparen av EMDR
När vi talar om olika typer av terapier inom psykologi kan vi tänka på psykoanalys, humanism eller kognitiv beteendeterapi. Det finns faktiskt många olika sorter. Ett exempel på en sådan behandling är Eye Movement Desensitization and Reprocessing Therapy (EMDR). Denna metod skapades av Francine Shapiro.
Francine Shapiro upptäckte att ögonrörelser kunde minska intensiteten av ångest relaterad till negativa tankar. I själva verket fann hon i sin forskning med krigstraumatiserade försökspersoner att EMDR signifikant minskade symtomen på posttraumatiskt stressyndrom hos dessa individer.
Biografi om Francine Shapiro
Francine Shapiro föddes den 18 februari 1948 i Brooklyn, New York. Hon var skaparen av Eye Movement Desensitization and Reprocessing Therapy (EMDR) som används för behandling och bot av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).
Shapiro tog en BA i engelsk litteratur 1968 och en MA 1974 från Brooklyn College vid City University of New York. 1979 fick hon diagnosen bröstcancer. De erfarenheter hon fick av att genomlida denna sjukdom och läsningen av olika publikationer ökade hennes intresse för litteraturen om stressens depressiva effekter på immunsystemet. I själva verket kom hon till slutsatsen att det fanns väldigt få terapier utformade för att hjälpa människor med dessa problem.
Därför bestämde hon sig för att undersöka de befintliga behandlingsmetoderna för dessa problem och sprida dem till allmänheten. Under åren som följde deltog hon i många workshops och undervisnings- och självhjälpsprogram för att minska stress. Hon skrev också in sig på San Diego Professional School of Psychological Studies för att lära sig vad som lärdes ut inom psykologi.
Francine Shapiro blev verkställande direktör för EMDR-institutet i Watsonville i Kalifornien. Hon var också grundare och ordförande för EMDR Humanitarian Assistance Program. Detta är ett program som syftar till att föra EMDR till samhällen som har drabbats av naturkatastrofer men vars mentala hälsobehov inte tillgodoses med andra psykoterapeutiska metoder för psykologiska trauman.
Hon fick flera utmärkelser, bland annat ansedda internationella Sigmund Freud Award. Dessutom blev hon belönad med California Psychological Association’s Distinguished Scientific Achievement Award in Psychology och American Psychological Association Division 56 Award för enastående bidrag till utövandet av traumapsykologi.
Bidrag till psykologin
Francine Shapiro upptäckte att människor som upplever trauma ofta inte bearbetar det fullt ut. Faktum är att de känslor och minnen som är förknippade med traumat ofta existerar, men de är separata. Därför kan den drabbade inte bygga en korrekt berättelse med dem. Dessutom kan människor som har upplevt trauma mentalt återkomma till påträngande flashbacks och skrämmande mardrömmar. Dessa kan i sin tur leda till hög ångest.
EMDR utvecklades för att hjälpa människor som lidit av trauma. Dess ingripande kunde minska de överväldigande känslorna kopplade till den traumatiska händelsen. Dessutom tillät det patienten att adekvat kontrollera minnen och beteenden som är förknippade med traumat.
Francine Shapiro och EMDR
EMDR är ett terapeutiskt tillvägagångssätt som fungerar på informationsbehandlingssystemet. Ibland kan detta system blockeras eller fungera felaktigt av olika anledningar. Detta kan leda till uppkomsten av olika symtom.
Huvudmålet med EMDR är att snabbt främja minskningen av negativa tankar och känslor. Dessutom syftar det till att minska den psykologiska stressen som är förknippad med trauma. Detta förbättrar därmed patientens livskvalitet (Grant, 2000).
Dess genomförande inkluderar ögonrörelser, bildskapande och bortstötning, kognitiv omstrukturering, omorganisering av sensoriska stimuli relaterade till den traumatiska upplevelsen, sekventiell organisering av information och avgränsning av medvetenhet om relaterade fysiska förnimmelser (Shapiro, 1999).
Faserna av EMDR är följande (Lemus, 2008):
- Klinisk historia och behandlingsplan. Utvärdera symtom och dysfunktionella beteenden.
- Förberedelse. Etablera en adekvat terapeutisk relation, ställa rimliga förväntningar och genomföra psykopedagogiska åtgärder och träning i självkontrolltekniker.
- Bedömning. Identifiera det viktigaste minnet. Identifiera negativa kognitioner och uttrycka positiva.
- Desensibilisering. Få till stånd förändringar i sensorisk upplevelse relaterad till traumat. Öka också känslor av själveffektivitet och förbättra insikten. För att göra detta uppmanar man patienten att fokusera på det betydande minnet under korta sessioner med bilateral stimulering, bestående av snabba toner, knackningar eller ögonrörelser.
- Installation. Inkorporera och utöka de positiva kognitionerna samt ersätta de negativa.
- Kroppsscanning. Få förnimmelser som kvarvarande muskelspänningar att försvinna.
- Avslutning. Utveckla en känsla av självkontroll och lära sig att hantera upprörande situationer.
- Uppföljning. Föreslå nya mål och strategier där resultaten av insatsen kan uppskattas.
Hennes sista farväl
Under sina senare år fick Francine Shapiro en andra cancerdiagnos. Hon dog plötsligt den 16 juni 2019 på en sjukvårdsinrättning norr om San Francisco, inte långt från sitt hem, efter en lång kamp med andningsproblem.
Även om hon inte längre finns hos oss, är hennes arv fortfarande mycket levande och till stor hjälp för dem som har gått igenom traumatiska situationer. Ja, utan tvekan kommer hennes arbete och bidrag till området traumapsykologi inte att glömmas.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Grant, M. (2000). EMDR: a new treatment for trauma and chronic pain. Complementary Therapies in Nursing and Midwifery, 6(2), 91-94.
- Lemus, L. M. G. (2008). Desensibilización y reprocesamiento con movimientos oculares. Revista Colombiana de Psiquiatría, 37(1), 206-215.
- Sánchez Segura, Miriam, González García, René Marcos, Cos Padrón, Yanelkys, & Macías Abraham, Consuelo. (2007). Estrés y sistema inmune. Revista Cubana de Hematología, Inmunología y Hemoterapia, 23(2) Recuperado en 20 de enero de 2022, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-02892007000200001&lng=es&tlng=es.
- Shapiro, F. (1999). Eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) and the anxiety disorders: Clinical and research implications of an integrated psychotherapy treatment. Journal of Anxiety disorders, 13(1-2), 35-67.