Daedalus: den grekiska mytologins stora uppfinnare

Uppfinnare, arkitekt, skulptör. Daedalus är mest berömd för att ha byggt minotaurens labyrint.
Daedalus: den grekiska mytologins stora uppfinnare
Elena Sanz

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz.

Skriven av Camila Thomas

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Daedalus, eller Daidalos, var den grekiska mytologins stora uppfinnare, arkitekt och skulptör. Den grekiska mytologin berättar om hur han byggde bl.a. den berömda Minoslabyrinten.

Daedalus var en mytisk figur, men hans namn har inspirerat många andra karaktärer. Med hjälp av Daedalus så har ett antal grekiska författare personifierat konst, skulpturer och arkitektur, speciellt bland atenarna och kretensarna.

Det sägs att han levde under hjälteåldern; med andra ord under Minos och Teseus ålder. Trots detta så nämner Homeros honom endast en gång. Experterna anser dock att denna passage är ganska kontroversiell.

Var kom den grekiska mytologins stora uppfinnare från?

De antika författarna skriver ofta att han var från Atén och ättling till den kungliga Erechtheidae-linjen. Andra menar att han kom från Kreta p.g.a. den långa tid han spenderade där.

Enligt Diodorus, som ger den mest detaljerade beskrivningen av honom, var Daedalus son till Metion. Metion själv var son till Eupalamus som var son till Eriktonius.

Andra författare skriver att Daedalus egentligen var son till Eupalamus och Palamon. Hans mors namn var Alcippe, Ifinoe eller Phrasmede.

Han arbetade som skulptör och bidrog mycket till konsten. Han hade två söner: Icarus och Lapyx. Hans brorson, Talos (eller Perdix) är också en viktig figur i den här historien.

Staty i Grekland.

Den avundsjuke skaparen

Daedalus var så stolt över vad han uppnått att han inte kunde stå ut med tanken på en rival. Arkitektens syster introducerade sin son för sin bror så att han kunde lära pojken mekanik.

Denna unge man hette Perdix, men vissa källor kallar honom Talos eller Calis. Perdix visade att han var väldigt duktig inom konst och att han var ett riktigt snille.

Enligt den grekiska mytologin plockade Perdix upp ett fiskben då han gick vid havet. Han inspirerades av formen och formade därför en bit järn i imitation av detta föremål. Detta var sågens ursprung.

I en annan historia placerade Perdix två järnbitar bredvid varandra. Han anslöt dem vid ena sidan med en nit och filade den andra änden. Detta var den första kompassen.

Daedalus kände sig så avundsjuk på vad hans brorson hade uppnått att han knuffade Perdix så att han ramlade ned från Akropolis. Gudinnan Athena ska dock ha förvandlat honom dock till en rapphöna så att han kunde landa säkert.

Hon lämnade samtidigt ett ärr som var format som en rapphöna på Daedalus högra axel. Han dömdes för brottet och lämnade Atén efter att ha hållit sig gömd under en tid.

Kreta, en labyrint och en träkossa

Då han anlände till Kreta så tog Kung Minos och hans fru Pasifae hand om uppfinnaren. Det dröjde dock inte länge förrän han snart befann sig i en farlig situation igen.

Problemet var att Minos hade bestämt sig för att behålla en fantastisk vit tjur som Poseidon hade gett honom. Han gjorde detta istället för att offra den till havsguden.

Poseidon blev då ursinnig och fick Pasifae att bli attraherad av tjuren.

Pasifae bad uppfinnaren att bygga en träko där hon kunde gömma sig och para sig med tjuren. Efter att hon hade gjort det så blev hon gravid och födde minotauren. Detta djur hade en kropp som en människa men med en tjurs huvud.

Minos själv anlitade honom också. Han fick honom att skapa en labyrint för att stänga in minotauren så att den inte skulle kunna fly. Detta var den berömda labyrinten i den grekiska mytologin.

För att uppfylla Kung Minos uppgift så byggde Daedalus ett av världens största arkitektoniska verk.

Labyrinten hade korridorer utan ände och väldigt komplexa vinklar som skulle kunna förvirra vem som helst som gick in i den, så att det i princip blev omöjligt att fly.

Vart sjunde år fick atenarna skicka sju unga män och sju ungmöer till minotauren. Detta offer var menat som en gåva för att de båda parterna skulle ha fred.

Theseus anlände i den andra gruppen av atenare som volontär. Han blev direkt förälskad i Ariadne, dotter till Kung Minos. Prinsessan ville inte att hennes nya kärlek skulle dö och bad därför skulptören om hjälp.

Daedalus gav henne ett garnnystan. Han knöt den ena änden till labyrintens ingång i syfte att man skulle kunna använda den för att återvända. Hjälten använde då denna för att fly efter att han hade dödat besten.

Mosaikmålning av minotaur.

Den grekiska mytologins stora uppfinnare och Ikaros flygtur

Kung Minos blev ursinnig då han fick nys om träkon. Som straff spärrade han därför in Daedalus och hans son Ikaros i labyrinten.

Deadelus visste hur han skulle kunna komma ut ur labyrinten, men han kunde inte fly från ön eftersom alla havsrutterna var övervakade.

Han använde sig därför av en annan lösning för att fly. Han byggde två par vingar med träpinnar och fäste sedan riktiga fjädrar på dem med vax.

Uppfinnaren gav Ikaros specifika instruktioner om hur han skulle flyga. Han sade till honom att han inte skulle flyga för lågt eftersom vatten kunde fastna i fjädrarna och tynga ned dem.

Han sade även till honom att inte flyga för högt eftersom det kunde smält vaxet.

De lyckades fly och flög mot Sicilien. Men Ikaros glömde snart bort sin faders instruktioner och fortsatte att flyga allt högre. Solen smälte vaxet och han föll ned i havet och drunknade.

Ikaros föll i havet nära Samos och hans kropp flöt upp på stranden på en närliggande ö. Folk döpte därefter ön till Ikaria i hans ära.

Uppfinnaren Daedalus

Den grekiska mytologin berättar att han byggde master och segelbåtar som sedan användes i Minos flotta. Andra säger att han skulpterade detaljerade statyer.

De var så detaljerade att de verkade vara levande. Enligt mytologin hade dessa statyer flytt om det inte hade varit för de kedjor som de var fästa med i väggarna. Daedalus kom att representera den anonyma grekiska konstnären.

Deadalus, grekiska mytologins stora uppfinnare och Icarus.

Legendens betydelse

Man kan se bilder på Daedalus och Ikaros på många grekiska vaser, ädelstenar och väggar. Han har även blivit hyllad av många konstnärer. Pieter Brueghel ritade t.ex. Ikaros fall.

Anthony van Dyck och Charles le Brun ägnade också några av sina verk åt att förmedla legenden med Daedalus. Han har dessutom figurerat i Brills arbeten och skulpturer av Anotinio Canova.

Legenden om den grekiska mytologins stora uppfinnare har också inspirerat författare som James Joyce och W.H. Auden. Det finns även en rad andra artister och konstnärer som har hjälpt till att håll hans namn vid liv.

Daedalus historia uppmanar folk att tänka på vilka konsekvenser som deras uppfinningar kan ha i det långa loppet. Daedalus är en symbol för vad som kan hända då ens uppfinningar gör mer skada än nytta.

Vi har exempelvis fallet med Ikaros vingar.

Samma sak kan sägas om skapandet av den monstruösa minotauren och dess labyrint. Konstruktionen av denna labyrint gjorde att det var nästintill omöjligt att ha ihjäl besten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fucilla, J. (1960) Etapas en el desarrollo del mito de Ícaro, en el Renacimiento y en el Siglo de Oro. Hispanófila 8. pp. 1-34
  • Cappelletti, G. (2016) Creta: Novanta città, un Minotauro e un Labirinto. Simonelli Editore, Roma.
  • Alonso del real, C. (1952) La investigación arqueológica en Oriente, Grecia y Roma. Arbor. Volumen 22, Numero 79.
  • Cabañas, P. (1952) La mitología grecolatina en la novela pastoril. Icaro o el atrevimiento. Revista de Literatura. Volumen 1, Numero 2.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.