Att hantera sterilitet – en komplex uppgift

Det är inte slutet på världen om man måste hantera sterilitet och det måste inte innebära slutet på en relation.
Att hantera sterilitet – en komplex uppgift

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2020

Det kan finnas många anledningar till att man inte kan skaffa barn, men det  finns många sätt att hantera sterilitet, 

Det är ett stort obehag för de personer som drömmer om att bli föräldrar. Att inte kunna uppfylla denna naturliga önskan kan påverka deras självkänsla.

Sterilitet är ett allt vanligare problem och man räknar med att ett av sex par drabbas.

Det kan komma som en överraskning att en eller båda personerna i relationen inte är fertil(a). Alla antar att de har förmågan att få barn tills ett test visar att så inte är fallet. Det är därför något som inte är enkelt att ta till sig.

Det finns dock sätt som man kan använda för att få denna process att kännas mindre överväldigande.

“I slutändan så kan vi uthärda mycket mer än vi tror.”
-Frida Kahlo-

Generella råd rörande att hantera sterilitet

Precis som när det gäller många andra ämnen så är sterilitet något som debatteras offentligt. Många känner till någon som inte kunde skaffa barn men som efter behandling till slut lyckades.

Par som har fått diagnosen infertilitet hamnar ibland på vägar i livet som inte har vetenskaplig uppbackning.

En av de mest spridda myterna är att det är ångesten över att skaffa barn som gör att befruktningen inte sker. Man skyller då på offret, vilket ger upphov till onödiga skuldkänslor.

Stress kan påverka fertiliteten, men det är bara en bidragande faktor i vissa fall och har inte en stor statistisk påverkan.

Ett pars problem

En av de mer direkta konsekvenserna av att få diagnosen sterilitet är att relationen kan kännas mindre jämlik. Generellt är det bara en av parterna som inte kan få barn.

Men det är något som påverkar båda parterna och därmed något som testar relationens stabilitet.

Personen med fertilitetsproblem kommer ofta känna skuldkänslor. Den andra personen måste också bemöta det viktiga dilemmat att han eller hon måste hitta en annan partner för att kunna få barn.

Om personen vill stanna med sin partner så måste han eller hon ge upp denna möjlighet. Det är inte lätt för någon av dem och det är inte bra att försöka lösa problemet helt själv.

Det är istället viktigt att man pratar öppet om saken med sin partner. Annars kommer det leda till missförstånd och därmed konflikter i fall där det inte borde förekomma.

Det är viktigt att man avsätter en viss tid och plats till att diskutera det. Man bör inte tänka på och diskutera det hela tiden. Faktum är att det kan vara en god idé att påbörja ett mindre projekt tillsammans.

Detta mål kommer hålla kommunikationskanalerna öppna och låta er uppnå gemensamma mål.

Alternativ för att hantera sterilitet

Då en person får diagnosen sterilitet är det oftast för att läkaren har använt alla medel som finns utan framgång.

Detta innebär att båda parterna i relationen antagligen redan har visat att de känner sig emotionellt nedbrutna då de får höra dessa nyheter. De är dock samtidigt något förberedda på det.

Det kommer inte finnas någon omedelbar lösning och man måste reflektera över ämnet. Det är en sak att tänka på möjligheten och en annan att bekräfta den.

Det är bäst att man inte tvingar den andra personen att ta nästa steg.

Lär dig om vilka alternativ som finns, både när det gäller att få barn med den egna partnern samt adoption.

Om det förekommer för mycket spänningar och ångest så kan man prova parterapi. Att vara far eller mor går bortom att dela DNA.

Det fantastiska och magiska med att ha ett barn är inte bara vad som händer inuti den kvinnliga kroppen, utan det handlar även om de fantastiska förvandlingar som uppstår i ditt sinne och ditt hjärta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Palacios, B., Jadresic, M., Palacios, F., Miranda, C., & Domínguez, R. (2002). Estudio descriptivo de los aspectos emocionales asociados a la infertilidad y su tratamiento. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 67(1), 19-24.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.