Hur du kan frigöra dig känslomässigt från dina föräldrar

De band som binder oss till vår barndom är djupa. Tänk bara på hur minnen från den tiden får dig att må. En av de viktigaste aspekterna är kopplad till dina referensramar och hur de fick dig att må.
Hur du kan frigöra dig känslomässigt från dina föräldrar
Sara González Juárez

Skriven och verifierad av psykologen Sara González Juárez.

Senaste uppdateringen: 16 december, 2022

Om det är en stor förändring som har blivit uppenbar under de senaste decennierna, är det skillnaden mellan generationer när det gäller tankesätt, livsstil och framförallt känslomässighet. Faktum är att konflikter mellan föräldrar och barn är dagens ordning och de löser sig inte alltid av sig själva. Av denna anledning undrar många människor hur man känslomässigt kan frigöra sig från sina föräldrar.

Även om det är sant att ingen familj är perfekt, har familjerelationer en tendens att generera problem som inte får någon lösning. En av dem är det känslomässiga beroendet mellan föräldrar och barn. Det är ett problem som kan vara livet ut om det inte löses medvetet.

Vuxna som är bundna till sina föräldrar

Det finns en etablerad och omedveten tro att människor, precis som andra djur, naturligt mognar och skiljer sig från sina föräldrar, både fysiskt och känslomässigt. Men till skillnad från fågeln som trycker ut sin fågelunge ur boet eller primaten som vägrar att fortsätta bära sitt barn på ryggen, fortsätter vi att upprätthålla bandet.

Till detta kommer de konflikter som vi inte löst under uppväxtåren. Dessa frågor och agg framkallar lidande och håller oss därmed hårt kedjade. Hur är det möjligt att fly?

Mamma kritiserar sin dotter

Känslomässigt beroende mellan föräldrar och barn

Denna typ av toxicitet i relationer har vanligtvis ett olöst underliggande känslomässigt beroende. Det upprätthåller en oändlig cykel av konflikter. Det finns flera anledningar till detta:

  • Föräldrar som projicerar sina egna önskningar på sina barns gestalter. Detta för att de vill uppleva allt de inte gjorde eller uppnådde för sig själva genom sin avkomma.
  • En uppväxt som inte främjade självständighet och som var överbeskyddande. Att inte förbereda sina barn för att fungera i världen innebär att de kommer att fortsätta behöva omsorg och att deras föräldrar inte kan sluta ta hand om dem.
  • Barn som inte vill lämna tryggheten i hemmet. Det finns faktiskt en skrämmande sida av att starta ett självständigt liv som inte alla vill uppleva.
  • Barn som är vårdare. I ostrukturerade familjer måste de små ofta ta hand om de stora. Följaktligen känner de extrema skuldkänslor om de tar någon form av distans från sina föräldrar.

Som du kan föreställa dig är det en mödosam uppgift för människor att känslomässigt frigöra sig från sina föräldrar när samberoende dynamik existerar. Även om många är medvetna om detta problem, finns det vanligtvis en viss rädsla för att hantera det öppet.

Steg för att frigöra dig känslomässigt från dina föräldrar

Om du är i den här situationen och har upptäckt ett mönster av medberoende, är du medveten om att det är sårande för både dig och dina föräldrar och du kommer att vilja stoppa lidandet. Men var börjar man? Här är några användbara tips.

1. Förlåt dem

Det är en till synes enkel åtgärd men den kan ta år att genomföra. Samtidigt är allt du anklagar dina föräldrar för ett rep som håller dig bunden till dem och får dig att lida, så försök att släppa det.

Med det sagt, förväxla inte förlåtelse med rättfärdigande. Ingen ska be dig att acceptera någon typ av övergrepp du har blivit utsatt för av dina föräldrar. Att fördöma den här typen av beteende strider inte mot processen för känslomässig frigörelse som du behöver för att befria dig från dess inflytande.

2. Försök inte ändra på dem

Att känna att du vill ändra grundläggande aspekter av dina föräldrars personligheter visar intolerans från din sida på grund av den undermedvetna föreställningen att du kommer att behöva stå ut med dem resten av ditt liv. Om dina föräldrar inte vill ändra sig kan du inte tvinga dem. Det är bättre att acceptera detta faktum och fatta dina beslut därefter.

3. Du är inte ansvarig för dem

När du är vuxen är både du och dina föräldrar ansvariga för er egen lycka. De har ingen skyldighet att göra dig lycklig och vice versa. Viktimisering, förbittring och lidande föds ur denna typ av dynamik.

4. Förstå deras omständigheter bortom deras roll som föräldrar

Ett annat sätt att känslomässigt frigöra dig från dina föräldrar är att sluta se dem som endast “uppfostrare”. Stanna upp och analysera dem som människor med deras positiva egenskaper och brister. Observera hur dessa påverkar deras roller som föräldrar. Detta kommer att hjälpa dig att bättre förstå orsakerna till deras handlingar och hitta lösningar.

5. Uppskatta vad de har gjort för dig

I normala familjer vill föräldrarna, trots sina misstag, vanligtvis helt enkelt uppfostra ett barn som är lyckligt. En del av att överge den förbittring som binder dig till dem är att erkänna detta faktum. Dessutom ger det dig känslomässig balans.

Dotter pratar med sin mamma

En sista rekommendation för att frigöra dig känslomässigt från dina föräldrar

Ibland är introspektion och reflektion inte tillräckligt för att övervinna ett känslomässigt beroende som har utvecklats under en livstid.

I dessa fall är det bäst att besöka en psykolog, särskilt om du kommer från en splittrad familj eller har blivit utsatt för övergrepp. Det är aldrig för sent att återfå ditt känslomässiga oberoende.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Resett, S., Moreno, J. E., & Mesurado, B. (2021). Dependencia parental, motivaciones ocupacionales y relación con padres y pares en adolescentes. Perspectivas en Psicología18(1), 56-69.
  • Huayamave, K. G., Benavides, B. B., & Sangacha, M. M. (2019). Estudio del rol de los padres de familia en la vida emocional de los hijos. Apuntes Universitarios. Revista de Investigación9(2), 61-72.
  • Selma, A. A. (2015). La influencia del consumo de drogas en la violencia filio-parental. Revista de Derecho de la UNED (RDUNED), (17), 165-202.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.