I mitt lilla hjärta: en berättelse om barns känslor

I mitt lilla hjärta: en berättelse om barns känslor
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Raquel Aldana

Senaste uppdateringen: 13 december, 2022

“I mitt lilla hjärta”  är en bok skriven av Jo Witek. Den ger våra barns känslor en röst. Dess vackra illustrationer och hur enkelt skriven den är gör den till ett underbart verktyg för att barn ska kunna känna igen sina känslor på många sätt och med många färger.

Glädjen, sorgen, lugnet, ilskan och rädslanAlla känslor som barn från 3 års ålder redan kan känna igen och uttrycka finns med i denna vackra berättelse.

I videoklippet nedan kan du höra fraser från boken “I mitt lilla hjärta” på engelska. Översatt sägs det: “Mitt hjärta är som ett hus. Så många saker händer där inne… och allt blandas ihop! Det finns regniga dagar och högljutt skratt. Stora arga människor samt skoj och spel. Idag ska jag öppna dörren till mitt hjärta och bjuda in dig.”

Som du kommer att märka så är detta ett bra verktyg för att lära våra barn att kunna kommunicera sina känslor. Här är alltså den engelska versionen av berättelsen “I mitt lilla hjärta” i videoformat för dig att njuta av…

I mitt lilla hjärta – barns känslor måste uttryckas

För att barn ska kunna leka och samtidigt uttrycka sina känslor med ord, är deras första och viktigaste uppgift att bygga upp sina mellanmänskliga förmågor. Vi kanske tänker att detta är en för svår uppgift eftersom vi själva inte är så bra på att hantera våra egna känslor. Men sanningen är den att om vi jobbar med barnen för att utveckla denna förmåga, har vi också möjligheten att förbättra vår egen förmåga att hantera känslor.

Första steget är att bli medveten om våra barns känslor. För att lyckas med detta kan vi rita teckningar som illustrerar flera olika barn. Sedan frågar vi barnen hur de tror att barnen i teckningarna känner sig. Vi kan också be dem rita en teckning med ansikten som representerar en person som känner en viss känsla. Att berätta historier som är relaterade till dessa olika känslor är också nyttigt.

När barnen har blivit medvetna om hur och när de och andra människor uttrycker känslor så kan vi hjälpa dem att särskilja de olika korrekta sätten som de kan uttrycka sina känslor på. Vi kan också lära dem hur de kan undvika ytterligare negativa känslor utöver de som redan finns. Att visa barnen hur de kan föra dagbok över sina känslor kan också vara till hjälp liksom att lära dem att identifiera sig med en ballong när de blir arga. En annan bra strategi kan vara att slappna av med hjälp av andningstekniker. Och hur viktigt det är att tänka positivt samt hur de kan stoppa sina negativa tankar.

Två barn

Oumbärliga förmågor

Andra oumbärliga förmågor länkade till barnens känslor är dem som tillåter barnen att förhålla sig till andra människor. Men även de som stärker deras självkänsla. Barn måste veta att de har rätt att säga nej när de inte gillar något; att det inte är bra att sprida rykten; och att de alltid måste försöka sätta sig själva i den andra personens situation.

När vi tänker på barnens känslor får vi inte glömma deras självständighet. Detta är vad som kommer göra att barnen kan klara sig själva. Barn måste veta hur de kan framhäva sina goda sidor, men även kunna identifiera de sidor som de måste jobba på. De måste även veta hur de kan skämma bort, älska och ta hand om sig själva.

Därför är dagböcker, minneslådor och beröm-lekar så användbara. Många skulle nog till och med säga att de är väsentliga. Dessa lär barn att ha självrespekt. Men också att förstå varför vänskap är som en blomma som bör vårdas av bägge parter.

Detta kommer hjälpa våra barn att växa upp och förstå sig själva. Att kunna gå in med en proaktiv attityd när de ska utföra olika uppgifter. De bör fylla sina sinnen med massor av trevliga minnen och fylla sina liv med härliga människor. På detta sätt kan de inte misslyckas med att njuta av livet. Och allt detta börjar med att förstå exakt vad som finns “I deras små hjärtan”.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.