Rädslans anatomi: fysiologiska och psykologiska rötter

Rädslans anatomi: fysiologiska och psykologiska rötter
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Thomas Hobbes sade att när han föddes så födde hans mamma tvillingar: han själv och hans egen rädsla. Få känslor definierar oss lika mycket som rädsla, som är envis och återkommande. Den garanterar inte bara vår överlevnad, utan förstör även många möjligheter, likt en utsvulten fiende mot frihet och personlig tillväxt. Därför ska vi idag tala om rädslans anatomi.

Rädsla kan vara obekväm och paralyserande. Men att eliminera den helt från våra liv skulle vara som att lämna alla dörrar och fönster öppna, eller att gå barfota på en väg full av stenar och glasskärvor. Det skulle vara en korkad risk som direkt påverkar din balans och överlevnad.

Modiga och våghalsiga personer raderar inte rädsla från sina sinnen; den finns alltid där, men de vet hur man hanterar och drar nytta av den.

“Jag ser han som modigare som övervinner sina önskningar än hans om erövrar sina fiender; för den svåraste segern är över jaget.”

-Aristoteles-

Alfred Hitchcock sade att inget är lika njutbart som kontrollerad rädsla. Vissa personer går på bio bara för att uppleva rädsla, ångest och terror. Men att göra detta i en säker miljö och kunna gå därifrån oskadd, avslappnad och i sällskap av partners och vänner, resulterar i en stimulerande typ av njutning.

Det är inte galet att säga att rädsla är nödvändigt och hälsosamt. Denna primitiva känsla är fördelaktig för människor, så länge vi upprätthåller en viss grad av kontroll över den. Men så snart den tar kontroll och utlöser en serie kemiska stormar och psykologiska förändringar i kroppen, börjar allt löpa amok.

Rädslan blir till paralyserande stress, panikattacker och en emotionell kapning som låter komplexa men intressanta processer äga rum.

Kvinna med ångest

Rädslans anatomi: amygdala är dess fysiologiska bas

Elena var med om en bilolycka för sex månader sedan när hon körde sin unga dotter till skolan. Båda klarade sig oskadda, men minnet och den psykologiska smällen från incidenten klänger sig fast vid hennes sinne likt ett öppet sår. Det påverkar allvarligt hennes livskvalitet.

Till och med ljudet av hennes vattenflaska som faller från nattduksbordet kan väcka henne med full panik. Det påminner henne om ljudet av en annan bil som krockar med hennes. Idag kan Elena fortfarande inte köra sin bil. Bara att sitta i förarsätet och lägga händerna på ratten får hennes hjärta att dunka, gör henne illamående och får världen att börja snurra.

När du läser denna berättelse – vanlig bland personer som varit med om en bilolycka – tänker du förmodligen att Elena bör söka hjälp så snart som möjligt. Men för att förstå ursprunget för panik, fobier och vardagliga rädslor måste du gräva lite djupare och titta på hjärnans anatomi, för den är starkt kopplad till rädslans anatomi.

Amygdala i hjärnan

Den mest uråldriga delen av hjärnan

All information som kommer in genom de fem sinnena passerar genom amygdala. Detta är en liten struktur i det limbiska systemet. Det är även den mest uråldriga delen av hjärnan, och domineras helt av våra känslor.

Amygdala “bevakar” allt som sker inom och utan oss. Samma sekund som den upptäcker ett möjligt hot så aktiverar den en rad olika nervbanor för att skapa ett kalejdoskop av komplexa reaktioner.

Amygdala har den dåliga vanan att inte fokusera på detaljerna – det finns inte tillräckligt med tid när det kommer till att garantera vår överlevnad. Därför leder det ofta till att vi reagerar irrationellt på icke hotfull stimuli.

Amygdalas varningssystem aktiverar omedelbart nervsystemet för att förbereda kroppen på kamp eller flykt, på följande sätt:

  • Den höjer blodtrycket, snabbar upp cellmetabolismen, ökar mängden glukos i blodet, gör blodlevring enklare och ökar till och med den mentala aktiviteten.
  • Det mesta av blodet riktas till kroppens stora muskler, såsom benen, för att ge dem tillräckligt med energi för att fly om det krävs.
  • Adrenalin flödar genom kroppen, vilket får immunförsvaret att sakta ned eftersom hjärnan inte ser på det som viktigt i situationen. Allt som krävs i denna situation är att kunna slåss eller fly.

Denna serie av fysiologiska och kemiska ändringar kan hjälpa dig att fly från verklig fara. Men i Elenas fall så är rädslan psykologisk och immateriellt. Hon associerar alla höga ljud med minnet av sin olycka, vilket utlöser ett paniksvar. Därför är amygdala en central del av rädslans anatomi.

Det är lätt att se hur utmattande det kan vara att leva så här i månader eller år.

Rädslans anatomi: vikten av att lära sig att hantera den

Patologisk rädsla är en av de mest utmattande sakerna en människa kan uppleva. Det är en stor del av generaliserat ångestsyndrom, fobier, hypokondri och till och med tvångssyndrom. Den kommer i många olika former och berövar helt en person på sin kontroll, livskvalitet och värdighet.

Man skulle till och med kunna säga att den vanligaste rädslan i dagens samhälle är de som lever i sinnet. De är inte ett svar på externa hot; istället är de inre skuggor som är svåra att skaka av sig, trots att de är så vitala för en hälsosam existens.

Vi  bjuder in dig att reflektera över några enkla strategier för att hantera dessa rädslor.

Hand i hand med rädsla

5 tips för att hantera dina rädslor

  • Identifiera dem, ge dem ett namn. Låt dem inte vara tysta eller hemliga.
  • Förklara krig mot dem. Lägg märke till hur de har invaderat din privata sfär och skrid till handling mot dem för att återfå kontrollen.
  • Lär känna dem och förstå varifrån de kommer. Kom ihåg att rädsla är ett svar på både interna och externa faktorer. Ibland är källan inom dig, och andra gånger finns det något i omgivningen som gör dig obekväm, olustig eller rädd.
  • Sluta ge dem bränsle. Inse att om du fortsätter att ge dem mer makt så kommer de helt ta över ditt liv. Försök att rationalisera dem och använd alla resurser du har tillgång till för att minimera deras effekter, vare sig det är djupandning, träning eller distraktioner. Alla dessa saker kommer minska din ångest.
  • Tala till dig själv som om du vore din egen personliga tränare. Designa strategier för att eliminera begränsande beteenden från ditt liv. Motivera dig själv att erövra små, vardagliga uppgifter; gratulera dig själv när du gör det, och kom ihåg att detta kommer vara ett kontinuerligt arbete.

Rädsla är ett komplext och brett ämne. Det är otroligt hjälpsamt att lära sig hur man tar bättre hand om sig själv. För om du vill nå sann lycka måste du först lära dig om rädslans anatomi så att du kan klättra över den.

Bibliografi

André, Cristoph (2010). Psychology of Fear: Worry, Anxiety, and Phobias. Editorial Kairos.

Hütler, Gerald (2001). Biology of Fear: How Stress turns into Emotions. Plataforma Editorial.

Gower, L. Paul (2005). Psychology of fear. Nova Biomedical Books


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.