Identitetsstöld på sociala medier

Har du någonsin fått din identitet stulen på Instagram, Facebook eller Twitter? Om så är fallet, publicerade förövaren bilder och gjorde inlägg för din räkning? Det här är en upplevelse som miljontals människor har genomlidit. Det är både smärtsamt och traumatiskt.
Identitetsstöld på sociala medier
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 01 april, 2023

Anna har ett Instagramkonto med många följare. Tack vare denna sociala medieplattform kan hon behålla sin pappershandel. Men en dag när hon försöker komma åt den, upptäcker hon att det inte går. Hon har blivit hackad. Dessutom ber hackarna om pengar för att återställa den. Identitetsstöld på sociala medier är bland det värsta du kan råka ut för på nätet.

Något liknande har hänt Sebastian. Han är journalist och använder vanligtvis Twitter för att publicera sina artiklar. Han inser plötsligt att någon har tagit över hans användarnamn och lösenord och publicerar ämnen om kryptovalutor och pornografi i hans namn.

Dessa upplevelser drabbar tusentals människor runt om i världen varje dag. Identitetsstölder på sociala medier är en plågsam upplevelse. Faktum är att det i många fall orsakar stort psykiskt lidande.

Utöver den ekonomiska utpressning som kan ligga bakom, eller försämringen av offrens offentliga image, uppstår även psykisk skada. Å ena sidan är det förståeligt att offren upplever ilska och frustration över att ha blivit offer för ett sådant rån. Det är trots allt inte lätt att förstå hur det går till. Dessutom kan de skuldbelägga sig själva för att inte ha skyddat sina personuppgifter tillräckligt väl.

Å andra sidan kan offren också uppleva ett sammelsurium av känslor när de inser hur en annan individ har tagit kontroll över något som tillhör dem. Det beror på att sociala medier idag är ansiktet utåt för våra offentliga personer, och därför är de kopplade till våra personligheter och identiteter.

Sociala medier är för många människor mycket mer än ett arbetsredskap. Det är en del av deras liv och är kopplat till deras känsla av social projektion.

Kvinna som drabbats av identitetsstöld på sociala medier
Att inte ha åtkomst till våra Instagram- eller Facebookkonton och se hur andra människor kontrollerar dem orsakar stort psykiskt lidande.

Identitetsstöld på sociala medier, varför jag?

Vår data på sociala medier är 2000-talets olja. Den är eftertraktad. Dessutom längtar detta parallella universum online efter att veta allt om vårt beteende. Alla mobilappar vi använder spionerar på oss och lagrar information om vad vi gör och vad vi gillar. Vi är fullt medvetna om detta och ger till och med vårt samtycke.

Men bortom de stora teknikföretagen finns cyberkriminella. De spionerar inte bara på oss utan kan imitera våra identiteter genom att skapa identiska konton eller stjäla våra konton genom att hacka oss. Du kommer knappast att bli förvånad över att höra att denna marknadsföring kan vara extremt lukrativ och att det finns maffialiknande grupperingar där ute som är inriktade på att hacka. Men varför gör de det?

  • För ekonomiska ändamål. Hackare kan utpressa oss när vi vill återställa våra konton, be oss om pengar eller starta företag genom att låtsas vara vi.
  • För att stjäla personlig information från oss.
  • För att sprida skadlig programvara.
  • I syfte att göra inlägg för vår räkning och driva trafik till sina egna konton.
  • Att skada vårt rykte: att undergräva och förstöra vår offentliga image.

Det första du kanske frågar dig själv om dina sociala mediekonton blir stulna är: varför jag? Denna känsla av hjälplöshet kan vara riktigt störande och till och med göra det svårt för dig att fungera normalt.

Kapning av konton på sociala medier: en psykologisk kidnappning med stor påverkan

Varje år publicerar Identity Theft Resource Center (ITRC) en rapport om identitetsstöld över hela världen. Rapporten från 2022 avslöjade att fyra av tio konsumenter på sociala medier fick sina konton stulna. 85 procent av dem fanns på Instagram.

Identitetsstöld på sociala medier är särskilt oroande eftersom utvecklarna inte gör det lätt för användarna att återfå sina stulna konton. Processen är mycket långsam och mödosam.

Wollongong University of Dubai genomförde en studie som visar att mer forskning krävs för att förstå den psykologiska effekten av dessa händelser.

Här är några av de upplevelser du kan drabbas av om du blir offer för den här typen av brott:

Missförstånd och frustration

Identitetsstölder på sociala medier drabbar inte bara influencers eller de med ett stort antal följare. Tvärtom är alla, oavsett social status, ett mål för cyberkriminella. Om det händer dig är det första du kommer att uppleva känslor av missförstånd, ilska och frustration.

Känslan av att de har stulit en del av dig

Identitetsstöld är inte jämförbart med att få ett föremål stulet från dig. Det är mycket allvarligare. I själva verket är det en förlust av en del av din identitet.

Förutom att vara ett arbetsverktyg, är dina konton på sociala medier din röst och din offentliga personlighet. Därför kan du se identitetsstöld som en form av fysisk aggression. Om så är fallet kan du känna känslomässig smärta och till och med psykosomatiskt obehag.

Oförmågan att återgå till det normala

Att förlora din identitet på Facebook, Twitter eller Instagram kan innebära att du inte kan återställa normaliteten i ditt liv. Kanske använde du dessa plattformar som arbetsredskap. Eller så tillbringade du timmar där och sökte social förstärkning och interagerade och publicerade inlägg. Oavsett hur ditt fall ser ut har dina rutiner störts. Dessutom kan du känna att det är “något som saknas” och att du blir missförstådd av din omgivning.

Ångest och förändringar i dina vanor

Ilska, indignation, en känsla av orättvisa och ångestens demon. På grund av det som har hänt kommer ditt sinne inte att sluta snurra. Denna ihållande oro kan leda till sömnlöshet eller ätstörningar. Din karaktär kan till och med förändras. Dessutom saknar du tålamod och till och med motivation när det kommer till att utföra dina dagliga uppgifter och skyldigheter.

Alla upplever vissa förändringar till följd av identitetsstöld på sociala medier. Men de som använder det som ett arbetsredskap, för interaktion eller som en mekanism för att uppnå social förstärkning, känner sig mer påverkade.

Kvinna med mobiltelefon
Tvåstegsautentisering är ett av de mest effektiva verktygen när det kommer till att förhindra stöld av sociala mediekonton.

Vad kan man göra för att förebygga identitetsstöld på sociala medier?

När det kommer till att förhindra identitetsstöld på sociala medier måste du börja tänka på dessa kanaler som om de vore ditt hem. Du måste hitta skyddsmekanismer så att ingen kan kränka ditt personliga utrymme och det som tillhör dig och definierar dig. Följande tips är användbara:

  • Granska säkerhets- och sekretessinställningarna på dina konton.
  • Använd multifaktorautentisering (MFA).
  • Skapa starka lösenord.
  • Håll dig uppdaterad och lär dig om de nätfisketekniker som används vid identitetsstöld.
  • Undvik att dela din personliga information på sociala medier.
  • Acceptera inte vänförfrågningar från personer du inte känner.
  • Undvik att klicka på länkar från okända personer.
  • Svara inte på meddelanden från personer du inte känner som begär personlig information.

Slutligen, kom ihåg att vem som helst kan bli offer för denna typ av upplevelse. Smärtan och ångesten är påtaglig. Så om du behöver det, tveka inte att begära specialiserad hjälp.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.