Intelligenta personer lär sig från de misstag andra gör
Idén att vi lär oss från våra misstag är absolut sann. Speciellt om vi konstant observerar och är analytiska och intuitiva. Det är därför det sägs att om man har lärt sig en läxa från ett misstag, så måste man undvika att göra detta misstag igen.
Det verkar därför vara ganska enkelt att observera felsteg om vi har gjort det själva. Men hur är det med de misstag som andra personer gör? Livet är begränsat och vi har inte tid till att göra alla misstagen själva. Så varför inte fokusera på de misstag som andra gör för att man ska kunna undvika dem? Det handlar inte bara om tid, utan om vi gör detta kommer vi även att undvika att lida de negativa konsekvenserna av detta misstag.
Ett misstag som du inte lär dig från är ett misstag som du kommer att upprepa
Från stunden vi kommer till världen börjar vi inse att misstag är ett sätt att hitta sanningar i det långa loppet. Under de första åren av våra liv begår vi konstant fel, men över tid börjar vi inse frukterna av våra felsteg, med en mer intensiv och varaktig smak. När vi blir äldre, blir konsekvenserna mer komplicerade, vilket inte innebär att processen är helt ogiltig.
Dessa konsekvenser är även bundna till den positiva sidan som vi kan finna i dessa omständigheter. Med andra ord, misstagen med de negativaste konsekvenserna tenderar att även vara de som har en stor förmåga att omvandla oss. Vi bör därför inte glömma att processen med att acceptera konsekvenser även kan vara en bra läxa.
“‘Misstag’, sade han ansträngt, ‘är också viktiga för mig. Jag utesluter inte dem från mitt liv, eller minne. Och jag skyller aldrig på andra för dem.'”
-Andrzej Sapkowski-
Vi vill lagra våra dåliga erfarenheter i en låda med etiketten “upprepa ej”. Men dessa misstagna strategier flyr ibland från den lådan: bara för att de inte fungerade i ett set med omständigheter innebär det inte att de inte fungerar i andra. Vi kanske inte är redo vid 18 års ålder att starta ett eget företag, men vi skulle kunna vara det vid 30. Längs vägen har vi samlat erfarenhet och lärt från de rätta och felaktiga saker som våra chefer har gjort.
Att vara medveten är ett defensivt vapen
Någon sade en gång att alla personer kan delas upp i tre stora grupper. En som assimilerar sina misstag; en annan som utöver sina egna, även hanterar andras; och en sista grupp som inte gör något av detta.
Det är bra att tillhöra denna andra grupp. Speciellt eftersom vi då reducerar risken för att falla ner i en brunn bara för att bevisa att den är där. Att hålla sig medveten om vad som händer runt omkring oss är ett defensivt vapen för att motverka ytterligare skador.
“För vi är alla den som gjorde att vi gjorde fel, anslutningen till misstaget är ibland större än något annat.”
-Belén Gopegui-
Andra lär oss om konkreta situationer utan att behöva uppleva dem personligen. Genom att använda vårt sinnes öga kan vi möta dem med empati och ödmjukhet, utan att döma eller kritisera dem. Vi kan också göra detta förnuftigt och försiktigt och även tänka på de möjliga konsekvenser som kunde ha uppstått som ett resultat av de val andra gjorde.
Det finns alltid något nytt att lära sig
Men vad kan det finnas för andra anledningar att fokusera på andra personers beteenden? Kanske det viktigaste av allt är att det alltid finns något nytt att lära sig. Livet blir därför en konstant möjlighet att lära sig.
En möjlighet som är del av livets gåvor. Utöver den lycka som impliceras och som endast vissa av oss har hittat, är det en pragmatisk och intelligent aktivitet. Det kanske inte tar bort alla hinder i vår väg. Men med detta kommer vi att kunna upptäcka några av dem och gå runt dem.
“Vi bör dedicera oss själva till att släppa en stor del av vad vi har lärt och lära oss det som vi inte har blivit lärda.”
-Ronald Laing-
Det är därför viktigt för oss att tillhöra gruppen med visa personer som drar nytta av det goda som livet har att erbjuda oss. Att leva som någon som inte uppmärksammar sina egna fel eller andras är inte att leva på ett intelligent sätt.