Jag är inte kall, jag är bara rädd för att såras
Vi lever i ett samhälle som tycks sakna intimitet. Det är dåligt för pojkar att gråta eftersom gråt är för tjejer och demonstrerar svaghet. Unga personer föredrar engångsligg så att de inte ska såras. Vuxna har förhållanden med personer som inte älskar dem. Äldre personer lever ensamma eftersom de ses som ett störande moment. Det är dags att övervinna vår rädsla för att känna. Var har vår mänsklighet tagit vägen?
Det är svårt att se två personer ge varandra en kram på gatan om de inte är ett par eller bästa vänner. Att säga “jag älskar dig” utan att låta konstig. Att gråta utan att känna sig skyldig eller generad. Det verkar som att vi lever i en kultur “utan känslor”, för att känna eller tala om våra känslor anses vara ett svaghetstecken. Så istället för att få en kram med empati och tillgivenhet får vi skämt.
“Hur många saker förlorar vi på grund av rädsla för att förlora?”
-Paulo Coelho-
Rädslan för att såras
Tänk dig att du går genom en skog när det blir mörkt. Du ser plötsligt en skugga och att något rör sig. Din hjärna sätter din kropp i beredskapsläge innan den identifierar att det är ett djur eller bara vinden. Detta sätt att reagera är på grund av överlevnadsinstinkten. I hjärnan har vi en liten struktur vid namn amygdala, som bearbetar skrämmande upplevelser.
Amygdala är en panikknapp som aktiveras när faror är närvarande. En professor i psykobiologi vid Luis Carretié Autonomous University of Madrid hävdar att systemet är kapabelt att aktivera svaren även när vi är medvetna om faran.
Två studier publicerade under 2010 i tidskriften Nature – utförda av ett neurologlag under David J. Anderson från California Institute of Technology (CalTech) och professor Andreas Lüthi från Friedrich Miescher Institute (FMI) – avkodade vad man kallar “rädslans cirkel”.
Studier har bevisat existensen av två typer av neuronala celler i amygdala som turas om att öppna och stänga “portar” av rädsla. Men Carretié säger att studierna bör ses med försiktighet eftersom det finns andra faktorer hos människor som är relaterade till rädsla. Den spelar till exempel en viktig roll i prefrontala cortex, som sätter situationen i sitt sammanhang och gör svaret mindre automatiskt, men mer utarbetat.
“Feghet åldrar oss mer än tiden, åren rynkar bara huden, men rädsla rynkar själen.”
-Facundo Cabral-
Om en person sårar oss, oavsett om det är en partner, en chef eller en släkting, kommer svaret hos amygdalan att bli aktivt. Men det är vår prefrontala cortex som sätter allt i sitt sammanhang och får oss att reflektera över det en stund, om vi kan, innan vi reagerar. Å andra sidan måste vi tänka på att rädsla i stort influeras av våra upplevelser och kan blockera våra känslor.
Hur man övervinner rädsla för att såras
Någon gång eller många gånger har vi blivit sårade, men det betyder inte att det alltid kommer hända, och ej heller att vi måste förändra vårt sätt att vara. I denna situation föreslår vi några idéer, som ett sätt att reflektera och ta av dig rustningen som döljer dina känslor:
Att inse vad som skrämmer oss
Det första och kanske svåraste steget för att övervinna en rädsla är att erkänna den. Vad är det som har skett i det förflutna som åsamkar oss rädsla? Vad är vi rädda för och varför? En djup reflektion över det kommer hjälpa oss förstå vad som sker och få en realistisk syn på problemet.
Att känna våra känslor
Vi känner många saker, och ibland behåller vi dessa känslor djupt inom oss på grund av pinsamhet eller rädsla. Vi gör detta utan att inse att denna sköld endast gör att vi såras. Kanske behöver vi hjälp att prata om det från andra eller en specialist. Det viktiga är dock att vi lär känna oss själva och att vi lever efter det vi känner.
Att uttrycka oss genom konst
Dans, måleri, författande och alla andra konstformer kan hjälpa oss att uttrycka oss själva och släppa ut vad vi känner med mod och utan rädsla. Det viktiga är att finna en aktivitet vi gillar och som uppmuntrar oss att uttrycka oss samt känna.
“Känslor är det universella språk som måste hedras. Det är autentiska uttryck av vilka vi är.”
-Judith Wright-