Kärlek gör oss mer intelligenta, enligt neurovetenskapen
Man säger ofta att den som blir kär förlorar vettet på ett eller annat sätt. Men nu har faktiskt neurovetenskapen bevisat att det motsatta är sant! Kärlek gör oss mer intelligenta!
När en person är kär förändras flera saker i hjärnan och fysiologin. Den här upplevelsen är mycket speciell, av just den anledningen.
Den som är kär, särskilt i den tidiga delen av förhållandet, känner sig mer vaken och känslomässigt kopplad till världen. De är också mer empatiska och medkännande.
Faktum är att kärlek gör oss till bättre människor. Men utöver det har neurovetenskapen upptäckt att kärlek också gör oss smartare. Varför? Kärlekens kemi finner vi främst i hjärnan, och den omvandling som kärleken innebär når också de områden som utför kognitiva funktioner.
”Att känna kärlek till människor som vi älskar är en eld som ger näring till vårt liv.”
-Pablo Neruda-
Kärlek gör oss mer intelligenta
För att komma till slutsatsen att kärlek gör oss mer intelligenta, skannade en grupp forskare från University of Chicago hjärnorna hos flera människor som var förälskade. Dessa bilder, tillsammans med andra tester, visade att människor som älskar också tänker snabbare, uppfattar andra människors idéer och beteenden tydligare och också är mer kreativa.
För att nå dessa slutsatser använde forskarna elektroder. De placerade elektroderna på deltagarnas huvuden och visade dem sedan en serie fotografier, inklusive ett av deras partner. Dessutom sa de också olika namn, inklusive deras partners namn.
Sedan upptäckte forskarna att 12 hjärnområden aktiverades när dessa människor såg sin älskade eller hörde dennas namn. Ett av områdena som visade särskilt intensiv aktivitet var parietalloben, ett av de regioner områden som traditionellt är förknippade med abstrakt tänkande och kreativitet. I själva verket slutade inte denna aktivitet när deltagarna såg bilder av andra människor eller hörde andra namn.
Kär och galen
Resultaten av studien var ganska avgörande. Med andra ord “förlorar du inte vettet” när du blir kär. I själva verket verkar det som att kärlek faktiskt gör oss mer intelligenta.
I detta avseende jämför forskarna parietalloben med en liten robot som kan aktivera ett komplext neuralt nätverk, eftersom detta område är starkt kopplat till andra hjärnområden.
Parietalloben spelar en roll i funktioner som siffer- och språkbehandling samt mycket komplex självbiografisk information. Detta innebär att vi, tillsammans med kärlek, också får en speciell förmåga att förstå vårt eget beteende på ett bättre sätt. Detta händer på en djupare nivå än i normala situationer.
Dessa tankar och uppfattningar gör människor som är kära mer kapabla att förstå andras beteenden på en djupare nivå. Således uppfattar de andra människors egenskaper mer effektivt och känner igen sina känslor på ett bättre sätt. Därför har forskare kommit fram till att kärleken också gör oss till bättre människor.
Då stormen lägger sig
Det är uppenbart att alla dessa hjärnaktiveringar och reaktioner är mer intensiva under det initiala förälskelsesteget. En annan studie fann dock att samma effekter också kunde observeras senare i förhållandet. Så länge kärleken var närvarande fanns det mycket verkliga fördelar, även om denna kärlek inte var lika het som i början.
En studie från University of California bekräftade detta. Den här gången studerade forskarna ett antal par som varit tillsammans i genomsnitt 21,4 år. Det som dessa par hade gemensamt var att de alla fortfarande hävdade att de var förälskade i sin respektive partner. Forskarna fann att deras hjärnor reagerade på samma sätt som de par som vi nämnde ovan, som var nyförälskade.
Något som särskilt observerades var en ökad mängd dopamin i deras hjärnor. Dopamin är en signalsubstans som har gynnsamma effekter på människans humör och som också påverkar kognitiv aktivitet. I grund och botten hjälper det att reglera och modulera informationsflöden. I detta avseende leder ett dopaminunderskott till problem med minnet, uppmärksamheten och problemlösning.
Baserat på allt detta kan vi komma till slutsatsen att kärlek verkligen gör oss mer intelligenta. Denna intelligens gäller inte bara strikt kognitiva frågor utan omfattar också den bredare världen av emotionell intelligens.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Lomar, J. (2017). La Inteligencia del Amor: Un viaje del temor al Amor. Borealis.