Kloke Hans, hästen som kunde matte

Kloke Hans var en häst som ansågs djupt begåvad i början av 1900-talet. Helt uppenbarligen hade han ett fantastiskt minne och en imponerande intelligens. Fortsätt läsa för att lära dig mer!
Kloke Hans, hästen som kunde matte

Senaste uppdateringen: 26 februari, 2021

Kloke Hans, vars namn egentligen var der Kluge Hans, var en berömd häst som imponerade på det tyska samhället i början av 1900-talet. Detta djur genomförde ett stort antal offentliga presentationer där människor fick be honom utföra matematiska uträkningar, och även andra typer av beräkningar. Det mest intressanta faktum är att hästen alltid hade rätt.

Kloke Hans berömmelse blev vida spridd långt utanför Tysklands gränser. Faktum är att människor världen över pratade om honom, och under det brittiska imperiets dagar blev han känd som Clever Hans. De flesta kände en djup fascination över hästen, den som svarade på frågor genom att höja benet och stampa i marken.

Dessutom blev denna häst så populär att flera musiker skrev låtar till dess ära. Ett intressant faktum är att Kloke Hans blev en hjälte för barnen. Av den anledningen skapade leksaksföretag leksaker i hans avbild. Det tillverkades också en likör med hans namn. Och efter att ha dechiffrerat dess komplexa historia finns det idag något som kallas ”The Clever Hans effect”.

Kloke Hans och hans ägare

Ursprunget till berättelsen om Kloke Hans

Det hela började sommaren 1904, på en liten lantgård belägen norr om Berlin, Tyskland. Utifrån denna plats började ett rykte spridas. Det rörde sig om en pensionerad professor vid namn Wilhelm von Osten samt en häst som var mer intelligent än många människor. För att bevisa detta satte han regelbundet upp en föreställning där hästen, förutom att trava graciöst, också adderade summor. Den kunde räkna människor, säga vad klockan var och hade till och med memorerat årskalendern.

Hundratals människor intygade skickligheten hos Kloke Hans. Eftersom han inte kunde tala, besvarade han frågorna genom att stampa med sin hov på marken, eller genom att luta eller skaka huvudet från sida till sida.

Hästens ägare fick alltid frågan om ursprunget till hästens intressanta förmågor. Hans svar var alltid att han hade lärt upp den som han hade gjort med sina gamla studenter. Han menade att han hade använt en tavla för att lära den att räkna. På samma sätt lärde han den att läsa. Dessutom undervisade han den i musik med munspel.

Misstankarna växte

Medan många människor var hänförda av dess förmågor var det vissa forskare som inte trodde på Kloke Hans fantastiska intelligens. Så mycket intresse väckte djuret att en grupp lärare gick ihop och bildade Hanskommissionen, ett projekt vid universitetet i Berlin som skulle studera fenomenet.

Experter reste till herrgården och bevittnade på egen hand hur stora djurets förmågor egentligen var. De undertecknade sedan ett brev, som innehöll 13 punkter, som bekräftade hästens färdigheter och intygade att läraren inte visade några särskilda indikationer som skulle kunna innebära fusk.

Wilhelm von Osten berättade för dem att han hade använt en undervisningsmetod från en liten etnisk grupp från södra Afrika vid namn khoikhoi. Man kan tryggt påstå att alla var förvånade. En expertpedagog menade till och med att Kloke Hans var lika smart som en 13 eller 14-årig pojke.

Kloke Hans arbetar

En fördjupad utredning

Psykologen Carl Stumpf bestämde sig för att fenomenet var värt att studera vetenskapligt. Av den anledningen bad han sin student Oskar Pfungst att undersöka hästens förmåga på djupet. Studenten gjorde personligen testerna och märkte då, nästan av misstag, att om han tittade på siffrorna hade Kloke Hans rätt. Men om han inte gjorde det, så blev hästens svar ofta fel.

På samma sätt, när summan viskades i hans öra, kunde hästen inte utföra uträkningen. Pfungst började då bli misstänksam att Kloke Hans snappade upp tecken från miljön och att det var på det viset som han kom fram till de rätta svaren i de matematiska uträkningarna. Senare, genom andra experiment, upptäckte studenten att Hans kunde ”läsa” människors attityd, vilket var hur han alltid lyckades vara korrekt.

Utfrågarna avgav omedvetet små kroppssignaler. Först och främst genom att titta på hans hovar när de väntade på att han skulle börja räkna, och sedan lutade de sin kropp när han gav rätt svar. Det grundläggande var att frågeställaren förändrade sin hållning och uttryck då hästen uppgett korrekt antal, och hästen visste då att det var ett tecken på att sluta stampa i marken.

Kort sagt var det ett fall av konditionering. Dessutom avslöjade denna undersökning hur forskarens närvaro kan konditionera svaret på en studie. Idag är denna bias i experiment känd som ”The Clever Hans effect”, till minne av detta vackra djur.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • LA COMUNICACION, N. V. (1980). al campo de la comunicación no verbal. La inteligencia de Hans no residia en su capacidad para verbalizar o comprender.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.