Länken mellan skärmar och intensiva känslor
Vi lever i ett hyperuppkopplat samhälle och en stor del av våra sociala interaktioner sker via skärmar. I juli 2022 undersökte en studie sambandet mellan skärmar och intensiva känslor. Mer än hälften av deltagarna uppgav att skärmar fick dem att känna sig lyckligare. Men vad ligger bakom förhållandet mellan skärmar och intensiva känslor?
Denna studie genomfördes av epantallados.com och GAD3 med stöd av Por un Uso Love de Tecnología. EU-kommissionen deltog också. De undersökte effekten av skärmar före och efter covid-19-pandemin på ungdomar och deras föräldrar. Låt oss ta en titt på resultaten.
Vilka kopplingar finns det mellan skärmar och intensiva känslor?
- En av fyra ungdomar har upplevt koncentrationssvårigheter sedan de använt en skärm.
- Tre av tio pratar mindre med sina föräldrar.
- 23 procent håller med om att de har mindre tålamod.
- 22 procent har tappat intresset för allt.
- 18 procent uppger att skärmarna har minskat deras förmåga att anstränga sig.
- 26 procent har upplevt ökade sömnproblem.
- 13 procent känner sig ledsnare. Dessutom vet de inte varför.
“Mobiltelefonen är fortfarande den mest använda digitala enheten i hemmet. Faktum är att två av tre ungdomar (68 procent) använder sina mobiltelefoner mer än innan pandemin började, bara fyra procent mer än sina föräldrar (64 procent).”
-Spaniens allmänna råd för psykologi-
Totalt deltog 824 personer i denna studie. Deltagarna var föräldrar och deras tonårsbarn mellan 14 och 17 år.
“Inför möjligheten att bli berövad sina mobiltelefoner säger tre av tio ungdomar att utan en mobiltelefon i två hela dagar skulle de bli nervösa; en av fyra ungdomar uppger att de inte skulle veta vad de skulle göra utan en mobiltelefon; och 21 procent av ungdomarna tror att de skulle känna sig ensamma.”
-GAD3-
Nedsatt emotionell hälsa
Denna studie bekräftar att användningen av skärmar direkt påverkar ungdomars emotionella hälsa och beteende. Effekterna är följande:
- Brist på koncentrationsförmåga. En av fyra ungdomar (28 procent) erkänner att det har varit svårare för dem att koncentrera sig sedan de använt skärmar. Nästan samma andel föräldrar håller med om denna uppfattning: (27 procent).
- Brist på förmåga att konversera. Nästan tre av tio minderåriga (28 procent) medger att de pratar mindre med sina föräldrar sedan de har använt skärmar. Dessutom tycker 22 procent av föräldrarna att de pratar mindre med sina barn.
- Brist på tålamod. Google tar mindre än en sekund att berätta för oss vad vi vill veta. Detta lär ungdomar att de kan lära sig vad som helst omedelbart. Följaktligen bekräftar 23 procent att de har mindre tålamod sedan de har använt skärmar. Denna siffra stiger till 28 procent när det gäller deras föräldrars uppfattning.
- Ointresse för annat. Skärmar gör att 22 procent av minderåriga tappar intresset för andra saker. TV-spel, TV-serier och sociala medier blir en fristad för dem. Faktum är att 28 procent av föräldrarna hävdar att deras barn har tappat intresset för saker.
- Brist på viljestyrka. Krav i verkliga livet får inte ett lika snabbt svar som Google erbjuder. Så varför skulle de ens försöka bestiga det där berget eller hoppa över den där stången? Det verkar som att 20 procent av ungdomarna inser att skärmar inte stimulerar deras förmåga att anstränga sig.
- Störd sömn. 26 procent av tonåringarna säger att de har svårare att sova, och de erkänner att skärmar spelar en roll. Faktum är att aktiveringen som de genererar i hjärnan före läggdags inte främjar sömn. Detta beror på att dygnsrytmskärnan inte är kapabel att producera den mängd melatonin vi behöver för att sova. Resultatet: sömnlöshet.
- Förändring i karaktär. Sömn är viktigt både för vuxna och ungdomar. Följaktligen kan en dålig nattsömn leda till förändringar i karaktär och beteende. Som du vet är det mycket mer troligt att du blir arg och upprörd över saker som inte borde väcka sådana känslor när du är sömnig. Knappast förvånande då att brist på sömn gör tonåringar mer irriterade.
- Känslor av obehag. 13 procent av ungdomarna hävdar att de är mindre skickliga på att hantera sina negativt laddade känslor, särskilt frustration, sedan de har använt skärmar.
“Skärmar är en källa till intensiva känslor för ungdomar. Mer än hälften bekräftar att skärmarna påtagligt hjälper dem att vara lyckliga. För 48 procent hjälper de dem att fly från sin dagliga verklighet. För 43 procent producerar de en berg- och dalbana av känslor.”
-Spaniens allmänna råd för psykologi-
Som en konsekvens av resultatet av denna studie betonar författarna behovet av att lära ungdomar strategier för att effektivt hantera sina känslor. Dessutom bör de förses med verktyg så att känslor av trygghet växer inom dem.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Empantallados y GAD3 (2021). “El impacto de las pantallas en la vida familiar. Familias y adolescentes tras el confinamiento: nuevos retos educativos y oportunidades”.
- Lara Álcantara, G. E. (2021). Exposición de infantes a pantallas. Disminuir u orientar.
- Poza, J., Pujo, M., Ortaga, J., & Romero, O., (2018). Melatonina en los trastornos de sueño. Revista Neurología. https://www.elsevier.es/es-revista-neurologia-295-avance-resumen-melatonina-los-trastornos-sueno-S0213485318302007#:~:text=La%20s%C3%ADntesis%20y%20la%20secreci%C3%B3n,marcador%20de%20los%20ritmos%20circadianos.