Lär dig om konsumentbedrägeri och falsk marknadsföring
Marknadsföring och reklam är viktiga delar av handeln; områden som ofta använder mekanismer för att ”motivera” människor att köpa produkter. De är ofta missvisande och det beror på att de avsiktligt utelämnar värdefull information för att sälja mer. Således skulle man egentligen kunna säga att de är utformade som konsumentbedrägeri och därigenom är falsk marknadsföring.
Lagen förbjuder vilseledande reklam i de flesta länder och faktum är att många annonsörer och handlare sällan bryter mot lagen. Reklammetoderna är dock inte alltid så transparenta för kunderna som de borde vara.
Det finns många sätt att genomföra ett konsumentbedrägeri med falsk marknadsföring. Sanningen är att vissa reklamer är så subtila att de lyckas manipulera kunder till onödigt betungande inköp.
”I en marknadsföringskurs på högskolan fick vi en fallstudie som skulle visa oss att det är lagligt att ’puffa’ en produkt. Det betyder att du på ett vilseledande sätt använder ord med dubbla betydelser för att sälja en produkt, med avsikten att vilseleda kunderna till att tro att dina ord betyder något annat.”
-Suzy Kassem-
Falsk marknadsföring och utelämnandet av information
På ett eller annat sätt handlar allt konsumentbedrägeri om att avsiktligt utelämna information. Detta är dock också en grundläggande punkt i vissa produktreklamer. Det intressanta är att reklammakare ofta använder den här strategin med falsk marknadsföring samtidigt som de ger överdrivet mycket information om något annat.
Ett typiskt exempel på denna form av bedrägeri kan ses i vissa kreditkortskampanjer. Dessa bjuder ofta in kunder till evenemang med tävlingar om ”exklusiva semesterresor för vinnare”. När de väl har fått in en oförsiktig kund till ett möte förser marknadsföraren kunden med en massa information angående fördelarna med att vinna detta pris. Naturligtvis berättar marknadsföraren också om alla olika destinationer som finns tillgängliga och hotellen där kunden skulle bo etc.
Vad marknadsföraren inte säger är att dessa semestrar endast gäller under årets mest olämpliga tider för dessa angivna platser. Dessutom måste kunden resa med ett visst antal följeslagare för att fördelarna ska träda i effekt.
Överföring av incitamentskostnaderna till konsumenten
Man kan kalla det för konsumentbedrägeri när kvantiteten eller kvaliteten på en produkt eller en tjänst minskar utan föregående eller direkt meddelande till dem som ska dra nytta av den. På ett eller annat sätt slutar det alltid med att konsumenterna får något helt annat än vad de trodde att de köpte från första början.
Ett exempel på detta är kreditkort som erbjuder exklusiva fördelar när du blir kund. Till exempel kan de erbjuda gratis avgifter för vissa tjänster och poängsamlande när du använder kortet. Detta för att påskina att fördelarna överväger de skyldigheter du godtar när du blir kund.
Dolda begränsningar och villkor
Detta är en av de mest använda mekanismerna för att vilseleda konsumenter. Den består av att erbjuda exklusiva fördelar i utbyte mot en prenumeration på en tjänst eller köp av en produkt. Det är först i efterhand som kunden inser att villkoren är begränsande och överväger fördelarna.
Ett exempel på detta är internet- eller kabel-tv-tjänster. De erbjuder ofta sex kostnadsfria månader, men för att få åtkomst till dessa måste du skriva ett kontrakt på två år eller mer, ofta till en hög kostnad. Således återvinner de ändå de pengar de inte fick under de “kostnadsfria” månaderna.
Brister, skador eller tidigare användning
Denna typ av konsumentbedrägeri är typisk för webbplatser som endast är avsedda för ”fynd”. De erbjuder produkter till priser som är relativt attraktiva för konsumenter men informerar inte på ett tydligt sätt att produkterna antingen är begagnade, har vissa produktionsfel eller har skadats på annat sätt.
Dessa brister märks med tiden. Det händer till exempel med ombyggda, renoverade eller reparerade elektroniska enheter som ser ut som nya men inte är det. Eller med plagg som är dåligt tillverkade, något som du märker först efter att du har börjat använda dem.
Allt som är gratis är falsk marknadsföring och konsumentbedrägeri
Var inte naiv, ingenting är gratis när det gäller handel. I realiteten skulle detta vara absurt. För logiken bakom alla privata företag är att skapa förtjänster. Således passar ingenting som är gratis in i denna princip. Detta är något att hålla i minnet.
När någon till exempel ger dig ett ”gratisprov” är det tydligt att de inte ber dig om något i gengäld, åtminstone inte direkt. Kostnaden för alla dessa ”gratisprover” är dock redan en del av kostnaden för den produkt de marknadsför. I själva verket skulle du kunna köpa samma produkt till en lägre kostnad om företaget inte tillgrep denna typ av reklam.
Människor förbiser ofta alla dessa medel för konsumentbedrägeri. Shopping är inte som det var förr. Tidigare köpte du det du behövde, och det var det. Idag är shopping utformad att vara en rolig och tillfredsställande upplevelse, eller det vill åtminstone marknadsförare få dig att tro. Av denna anledning bör du vara aktsam så att du inte faller offer för deras manipulation.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Guillén, I. (2012). La protección de los consumidores contra el engaño y la falta de Información. El Foro, (12), 32-45.