Legenden om Karl den store, en kärlekshistoria
Legenden om Karl den store är en av de mest intressanta och skarpsinniga historierna av Italo Calvino. Denna fantastiska författare föddes på Kuba av italienska föräldrar. Den här korta historien visar hur intelligent och klok han var.
Calvino hade svårt att välja mellan en radikal realism och en fantasi utan gränser. Legenden om Karl den store är ett bra exempel på detta. Det är en fantastisk och nästan overklig historia som lyckas måla upp en djup och analytisk syn på vad en passionerad kärlek egentligen är.
Många av Calvinos verk låter lite som sagor, och det gör även den här historien. I det här fallet är syftet med berättelsen inte bara att poängtera en moral, utan att visa oss något om kärleken. Italo Calvinos analys av ämnet påminner även mycket om den moderna psykoanalysen.
“Antingen älskar du den person som skyddar…eller så älskar du en narcissistisk bild av dig själv.”
-Jacques Alain Miller-
Legenden om Karl den store och kärleken som passion
Legenden om Karl den store börjar såhär:
“På ålderns höst blev Karl den store förälskad i en tysk kvinna. Baronerna blev extremt oroade då de såg att kungen negligerade sina statsaffärer på grund av sin nya förälskelse.”
Det är intressant att Italo Calvino hade en äldre och mäktig man som sin protagonist i berättelsen, eftersom sagor generellt består av ett ungt par som övervinner allt med sin kärlek. Det spelade heller ingen roll vem kejsaren var, för när han blev kär blev han blind för allt annat runt omkring.
Makt och kärlek är inte två förenliga verkligheter, även om de ibland kan gå hand i hand. I det här fallet blir kärlek starkare än makt, vilket skapar problem för hela riket. Detta är bara början på den fantastiska historien.
Kärleken, ett bedrägeri, en förtrollning
Efter att ha blivit kär hände det otänkbara. Plötsligt dog hans käresta. Karl den store förblindades av sin smärta och förvarade den balsamerade kroppen i sitt rum. Han ville inte skiljas från hennes orörliga kropp överhuvudtaget.
Berättelsen fortsätter: “Ärkebiskopen Turpin blev orolig över denna passion och misstänkte att det förelåg en förtrollning och bestämde sig därför för att undersöka kroppen. Under den döda kvinnans tunga hittade han en ring med en ädelsten.“
Han upptäckte då att det faktiskt var en förtrollning som stod bakom kärleken. Karl den store var egentligen inte förälskad i den unga tyskan. Han hade istället blivit utsatt för magi.
Italo Calvino visar oss här lite av hur kärleken egentligen fungerar. Det finns något som den andra personen har, men som inte är själva personen i sig. Karl den store blev kär i det som personen hade på sig, men inte i personen som sådan. Om vi ska använda psykologiska termer kan vi säga att kärleken är aktiveringen av ett magiskt föremål. När man blir förälskad så följer man inte längre logiken, utan hänger sig åt det omöjliga.
Kärleken – en ring med en ädelsten
Slutet på legenden hade inte kunnat vara mer förvånande. Detta är vad som hände efter att ärkebiskopen hittade ringen. “Så snart som Turpin hittade ringen blev Karl den store istället förälskad i ärkebiskopen och begravde snabbt kvinnan. För att undvika den pinsamma situationen slängde då Turpin ringen i en sjö. Karl blev förälskad i sjön och vägrade lämna dess stränder.”
Även här ser vi hur den orimliga och passionerade kärleken fungerar. Karl den store brydde sig egentligen inte om vem han var förälskad i. Han blev därför förälskad i ärkebiskopen och sedan en sjö som han sedermera inte ville lämna. Hemligheten fanns i den magiska ringen.
Ringen har en yttre gräns men inte något i mitten. Det är en cirkel med ett tomrum. Den har dock en skinande ädelsten. Det är så kärleken fungerar många gånger, iallafall enligt vissa. Det är omöjligt att försöka beskriva ett sådant tomrum, samtidigt som det styr mångas liv. Den passionerade kärleken föds, växer och dör i fantasin.