Lev Tolstoj och hans visdomskalender
Innan han dog hade Lev Tolstoj börjat ge bort alla sina ägodelar till de fattiga. Denna önskan respekterades dock inte av hans familj. Strax innan han dog sa han till läkarna omkring sig att “Det finns miljontals människor på jorden och många lider. Varför är ni alla med mig?”.
Under sitt liv hade Tolstoj sått många frön av godhet. Han anammade inte någon lyxig livsstil och föredrog att skapa skolor för böndernas barn. Han lärde dem till och med själv och både skrev och redigerade böckerna som hans elever studerade. Pedagogiken som han ingjutit i dem var extremt enkel men samtidigt kraftfull: att respektera sig själva och andra.
Ett av de mest kända projekten som Tolstoj genomförde var dock hans bok A Calendar of Wisdom som han släppte 1912. I detta verk sammanställde han under flera år några av de mest lysande citaten från många stora tänkare. Fraser som hyllade samexistens, kärlek och vänlighet. I boken kommenterade Tolstoj var och en själv med sitt eget individuella märke av känslighet.
Denna sista bok av Tolstoj, skriven under hans sista 15 år, ämnade att ge mening åt våra liv. Och i dagens värld är hans hyllning till vänlighet mer relevant än någonsin.
“Att skapa en bok för miljontals människor… var ojämförligt mer fruktbart än att komponera en roman av det slag som avleder vissa medlemmar av de rika klasserna för en kort tid, och sedan glöms bort för alltid.”
-Lev Tolstoj-
Gåvan som Lev Tolstoj lämnade mänskligheten
A Calendar of Wisdom var, enligt Lev Tolstoj själv, hans livs bok. Det var en gåva till folket, en kunskapskälla som läsaren kunde konsultera varje dag för att lära sig, inspireras av och förstå världen via historiens klokaste figurer. I slutet av varje veckokapitel inkluderade han en personlig reflektion på cirka tio sidor.
Intressant nog förbjöds den ryska utgåvan efter oktoberrevolutionen 1917. Man avfärdade hans bok som alltför andlig och inte tillräckligt anpassad till sovjetregimens ideal. Men i realiteten försökte Tolstoj bara berika befolkningen intellektuellt. Det var inte förrän 1995 som hans verk med beröm av vänlighet såg dagens ljus igen i Ryssland.
Tusentals exemplar av Tolstojs bok har sålts. Tid finns faktiskt inte i böckernas värld och deras budskap. Därför förblir citat som de som ingår i denna bok evigt kapabla att upplysa mänskligheten.
Tolstoj levde en del av sitt liv gripen av de mörkaste visionerna på grund av år tillbringade på slagfältet. Enligt hans åsikt var utbildning i vänlighet och visdom den enda räddningen för mänskligheten. Detta var faktiskt den gåva han testamenterade till oss med sin mest värdefulla bok.
1. Vad som än händer, svara alltid med vänlighet
“Du bör svara med vänlighet mot det onda som begåtts mot dig, och du kommer att förstöra i en ond människa den njutning som han får av det onda.”
Krimkriget hade en djupgående inverkan på författaren till Krig och fred. Det krossade hans värderingar och han led av en djupt personlig kris som ledde till en efterföljande personlig revolution. Faktum är att Tolstoj var en exponent för motstånd med icke-våld. Detta perspektiv inspirerade senare figurer som Gandhi och Martin Luther King.
Med sin ideologi och känslighet försvarade Tolstoj behovet av att alltid svara med vänlighet på aggressiva handlingar. Han menade att respekt, tolerans och integritet hindrar ondskan från att vidmakthålla sin makt.
2. Sann kärlek enligt Lev Tolstoj
“Kärlek är sann endast när en person kan offra sig själv för en annan person. Endast när en person glömmer sig själv för en annans skull och lever för en annan varelse, kan bara denna typ av kärlek kallas sann kärlek…”
Att älska är att bry sig om, respektera och avaktivera själviskhet, en egenskap som är djupt rotad i människan. Sann kärlek innebär enligt Lev Tolstoj att kunna erbjuda oss själva till vem vi än har framför oss, via aktivism och solitt engagemang. Han utövade det faktiskt själv. Han arbetade för att hjälpa de mest behövande och gav upp ett liv i lyx för att erbjuda det bästa av sig själv till andra.
3. Vänlighet gör oss mer klarsynta
“Vänlighet berikar vårt liv; med vänlighet blir mystiska saker tydliga, svåra saker blir lätta och tråkiga saker blir roliga.”
Är vänlighet och intelligens relaterade? Faktum är att visdom är närmare kopplat till vänligt beteende än intelligens. Visdom ackompanjeras av kvaliteter som gott omdöme, lugn, ett empatiskt sinne och etiskt beteende.
Lev Tolstoj hade inte fel när han framhöll att vänlighet gör att vi kan se verkligheten tydligare. Faktum är att det är från prismat av mänsklighet, ärlighet och tolerans som visdom expanderar och lämnar intressen och själviskhet i marginalen.
4. Erbjud det du vill få tillbaka
“Ingenting kan göra vårt liv, eller andra människors liv, vackrare än evig vänlighet.”
De flesta av oss är extremt tydliga med vad vi vill få från andra: respekt, förståelse, erkännande, tillgivenhet och vänlighet. Ibland glömmer vi bort att vi inte kan kräva att de erbjuder oss något som vi själva inte ger dem. Lev Tolstoj framhåller i A Calendar of Wisdom att ingenting är viktigare i världen än vänlighet.
Tolstoj påminner oss om att gott kommer till oss när vi integrerar vänlighet i våra hjärtan och utövar det dagligen. Faktum är att den största av sociala omvandlingar ofta bara kräver en liten gnista av vänlighet. Dessutom kostar vänlighet ingenting, och att utöva det kan förändra hela vår verklighet.
Tolstoj ägnade över 15 år av sitt liv åt att skriva denna bok. Det var det viktigaste av alla hans projekt, en evig gåva för utbildningsändamål som har fungerat som en inspirerande vägledning för mänskligheten. Det är ett rikt arv av lugn, visdom, ömhet och lycka. Kort sagt, det är en bok som är väl värd att läsa.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Tolstoi, Leon (2017) Calendario De La Sabiduría. MARTINEZ ROCA
- Porché, François (1958). Tolstói: retrato psicológico. Buenos Aires: Losada.
- Rolland, Romain (2010). Vida de Tolstói. Acantilado.