Lider du av självövergivande?
Det finns två typer av lidande som ingen människa någonsin borde uppleva. Den första är övergivande i någon av dess former, oavsett om det är från en förälder, partner, vän etc. Den andra är självövergivande. Det innebär att man kopplar bort sig från sig själv och försummar sina behov, sina känslor, sina värderingar och sin identitet. Märkligt nog är denna dimension den svåraste att upptäcka.
Även om självövergivande som sådant kan verka som ett märkligt koncept, förekommer det alltför ofta. Det är sant att du alltid är med dig själv. Faktum är att ingen kan fly från sin egen hud. Men du tenderar också ofta att åsidosätta dig själv och placera dig själv i andras händer istället för att ta hand om dig själv.
Denna brist på uppmärksammande, förstärkning och främjande av dina värderingar som självuppfattning och självförtroende, börjar vanligtvis i barndomen eller tonåren. Att växa upp i en dysfunktionell och emotionellt kall miljö kan få dig att koppla bort dig från dig själv. Detta kan ha en allvarlig inverkan på din mentala hälsa.
Det är dags att ta reda på om du försummar dig själv på detta sätt.
Tron att våra behov inte kan tillgodoses är en väldigt frekvent dynamik i den psykologiska repertoaren hos många av oss.
Självövergivande
Gabriels partner försummar honom konsekvent. Detta gör att han presterar dåligt på jobbet. Anna ägnar varje dag åt att ta hand om sin beroende mamma. Men varje gång hennes vän Klara ringer henne för att hon har en dålig dag, går Anna genast till henne, oavsett hur utmattad hon känner sig. Robert ventilerar sina känslor genom att festa och dricka alkohol när han känner sig orolig eller stressad.
Det här är några exempel på hur människor åsidosätter sig själva. Att överge sig själv innebär att man helt avfärdar eller ignorerar sina inre psykologiska upplevelser.
Det kan leda till att du underordnar dig andra för att validera din självkänsla eller blir en följsam person utan auktoritet. Att ignorera dina behov leder till upplösningen av jaget, till en sjukdomskänsla som genomsyrar varje del av din existens.
Låt oss ta en titt på den typ av dynamik som vanligtvis manifesterar sig när du domineras av inre avskildhet.
Självövergivande är en mekanism för långsam självförstörelse. Det kan leda till tillstånd av stor hjälplöshet, såsom depression, ångestproblematik, ätstörningar och missbruk.
1. Du lägger din egen lycka i andras händer
Kanske hade du en svår barndom och har haft otur i kärleken. Det yttersta ansvaret för att främja ditt välbefinnande och din lycka ligger dock i dina händer. Som psykoterapeuten Albert Ellis med rätta sa, kommer det bästa skedet i våra liv när vi inser att våra problem bara är våra.
När du slutar skylla på dina föräldrar eller samhället kommer du att kunna ta kontroll över ditt liv.
2. Du ignorerar smärtan och distraherar dig själv
Efter en stressig dag gillar vi alla att koppla av genom att titta på tv eller träffa vänner för en drink. Men sådana aktiviteter kan också hindra oss från att bli medvetna om våra känslor av ledsamhet, missnöje och emotionell smärta.
Kanske vänder du dig till mat som en renande mekanism för att lindra din ångest. Att ständigt shoppa, spela tv-spel i timmar eller dricka för mycket är också exempel på självövergivande.
3. Om du lider av självövergivande kan du inte sätta gränser
Gränser är psykologiska barriärer som du sätter upp för andra för att skydda ditt välbefinnande och för att ge nödvändig information till omgivningen. För att sätta gränser måste du använda en öppen och bestämd kommunikation. Detta är dock inte alltid lätt.
Om du försummar dig själv känner du dig oförmögen att tacka nej till alla former av krav och önskemål. Du släpper allt du har för händer, accepterar och går med på allt och bara följer med strömmen per automatik. Detta grundar sig i din oförmåga att skydda dina egna behov.
4. Du har bristande emotionell självmedvetenhet
En studie gjord av University of North Carolina i USA framhåller vikten av självkännedom för psykiskt välbefinnande. Den hävdar att det att kunna sammankoppla och förstå våra tankar och känslor gör att vi kan ha större kontroll över våra liv. Dessutom gör det oss lyckligare på alla områden i livet.
Självövergivande leder till att du slutar ta ansvar för dina känslor. Du hoppas att andra ska lugna dig när du känner dig upprörd. Du anser att din partner är ansvarig för att validera vad du känner och fylla de luckor som du inte kan fylla själv.
Om du överger dig själv lever du i lidandets fängelse. Du antar andra människors värderingar och undertrycker många av dina egna känslor.
5. Du lever i ett tillstånd av konstant undvikande
Undvikande innebär att du förnekar de problem som plågar dig och undergräver din inre balans. Att ständigt använda flyktmekanismer av alla de slag leder till att du skjuter upp saker samt vägrar erkänna att något stör dig. Denna typ av existens gör att du alltid känner dig frustrerad och inte kan lösa någonting.
6. Om du lider av självövergivande har du överdrivna krav på dig själv
När självövergivande genomsyrar dig blir du din egen värsta fiende. Du värdesätter inte dig själv, uppskattar inte dina prestationer och den kritiska rösten inom dig når öronbedövande decibel.
Dessutom definieras du av självkrav som inte tillåter dig att göra några misstag, sätter press på dig och utsätter dig för olidliga tillstånd av ångest.
7. Du döljer delar av dig själv
Osäkerhet, rädsla och bristande initiativ. Du är en värdefull person med fantastiska färdigheter, men du tvivlar så mycket på dig själv att du föredrar att dölja din ljusa sida. Du gör det av rädsla för andra människors kritik, bedömningar och kommentarer de kan komma att fälla om dig.
Din överlevnadsregel är att det alltid är bättre att dölja vissa aspekter av dig själv för att undvika att bli sårad.
8. Du är en fånge av dina tvivel
Om du definieras av självövergivande, domineras du av grubblande tankar, sådana som oxiderar ditt värde och matar dig med tvivel. Detta får dig att sluta lita på din intuition, din förvärvade erfarenhet och till och med dina instinkter. Du uppfattar dig själv som misslyckad trots att andra inte tycker att du är det.
9. Om du lider av självövergivande agerar du i dissonans med dina värderingar
Att inte leva i harmoni med sina värderingar är smärtsamt. Detta eftersom du nästan utan att inse det börjar agera i enlighet med din familjs eller partners värderingar, som kan ligga långt ifrån dina. Det är andra som vägleder dig och betingar dig i nästan alla aspekter. Detta leder till en livsstil präglad av missnöje och olycka.
Slutsats
Att ta hand om sig själv är motsatsen till att överge sig själv. Det är budskapet som du bör komma ihåg om du identifierar dig med någon av dimensionerna som beskrivs här. Du måste blicka inåt och bringa ordning i kaoset.
Det är alltid en bra idé att utveckla adekvat emotionell hanteringsförmåga, personligt ansvar och självsäkerhet. Börja med att titta i spegeln och sammankoppla med personen du har åsidosatt alltför länge. Du behöver tillgivenhet, validering och medkänsla. I samma ögonblick som du börjar känna dig som din bästa vän kommer allt att förändras till det bättre.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ashley, G. C., & Reiter-Palmon, R. (2012). Self-awareness and the evolution of leaders: The need for a better measure of self-awareness. Journal of Behavioral and Applied Management, 14(1), 2-17. https://psycnet.apa.org/record/2012-31432-001
- Emler, N. (2002). The costs and causes of low self-esteem. Youth Studies Australia, 21(3), 45-48. https://search.informit.org/doi/abs/10.3316/aeipt.121363
- Katherine, A. (2010). Boundaries: Where you end and I begin. Hazelden Publishing.
- Silvia, P. J., & O’Brien, M. E. (2004). Self-awareness and constructive functioning: Revisiting “the human dilemma”. Journal of Social and Clinical Psychology, 23(4), 475-489. https://psycnet.apa.org/record/2004-17931-003
- Li, J., Ma, W., Zhang, M., Wang, P., Liu, Y., & Ma, S. (2021). Know yourself: physical and psychological self-awareness with lifelog. Frontiers in Digital Health, 3, 676824. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fdgth.2021.676824/full