Milstolpar i en bebis utveckling mellan 7 och 8 månader
Ditt nyfödda barn utvecklas väldigt fort för varje månad som går, och det finns milstolpar i en bebis utveckling. Varje månad lyckas barnet med något nytt, varje månad upptäcker det något nytt. I din nya rutin där du tar hand om din bebis så kommer det uppstå några speciella tillfällen.
Är det inte fantastiskt att se när ditt barn gör något för första gången? Det är viktigt för barnets utveckling att man är medveten om denna process och att man är där och stöttar det under denna tid. Det är viktigt att det ser er som föräldrar som förstår dess behov utan att bli arga, och som istället ger det all kärlek i världen.
Bebisar ber aldrig om något mer än detta. De vill inte ha något mer än kärlek och att man ska ta hand om dem. Vissa kanske inte tycker att detta är lite, och de har inte fel. Det är inte alltid så enkelt att upprätthålla denna kärlek och omtanke när man är utmattad. Men du kan klara av det med hjälp av din kärlek för ditt barn.
Milstolpar i en bebis utveckling under livets sjunde månad: stavelser och rörelser med händerna
Under ditt barns sjunde månad kommer han eller hon att utvecklas inom många områden. Barnet har utvecklat mycket muskler under en ganska så lång tid nu, vilket innebär att det kan sitta upp utan hjälp. Det kan också lyfta huvudet när det ligger ner. När bebisar befinner sig i denna ställning använder de oftast sina armar för att hålla uppe sig själva och för att titta på alla de intressanta saker som finns runt omkring.
Din bebis gör mycket med sina händer nu. I denna ålder kan bebisar ta upp föremål och de är också ganska så starka när de gör detta. De kan flytta ett föremål från en hand till en annan. Allt du räcker dem kommer hjälpa dem med denna nya färdighet.
Du kan köpa många böcker till din bebis med olika intressanta bilder. Detta kommer utveckla bebisar bättre inom detta område. De kommer fokusera på det som fångar deras uppmärksamhet som mest i boken.
Under de senaste månaderna har de kanske redan börjat göra små söta ljud… Och nu märker vi hur de går vidare med stavelser. De börjar även förstå mer av vad vi säger till dem. De kan kanske också associera de ljud vi gör med specifika föremål eller våra reaktioner.
Milstolpar i en bebis utveckling under livets åttonde månad: separationsångest
När barnen når sin åttonde månad kommer de kunna vända sig i båda riktningarna. Denna milstolpe är ett stort steg framåt. Det innebär dock även att de löper högre risk för att hamna i farliga situationer, så du måste vara extra uppmärksam på detta. De kan nu också ta upp föremål enklare tack vare att de kan gripa tag med tummen och pekfingret.
Under denna månad kommer du börja märka av separationsångest. Det visar sig oftast under detta stadiet av bebisens utveckling och det är helt normalt. Fram tills nu har du vaggat det när det gråter, matat det och tagit hand om det.
Om min mamma eller pappa försvinner så kommer jag inte att överleva
När de vuxna som har varit “allt” för bebisarna försvinner så kommer de att börja gråta och känna ångest. Detta är normalt och något som man bör förvänta sig. Anledningen till detta är det band som de skapat med sina föräldrar eller vårdnadshavare; bebisarna kommer inte vilja separeras från dem.
Faktum är att det är ett tecken på att de har ett hälsosamt band. Jag känner mig så säker med mamma och pappa att jag inte vill vara ifrån dem. Det är nästan som att de tror att de befinner sig i någon typ av fara då de inte befinner sig i närheten av föräldrarna. Så oroa dig inte för mycket över detta.
Bebisar har helt enkelt en välutvecklad överlevnadsinstinkt. De har lärt sig att de behöver mamma och pappa för att överleva. Det är anledningen till att de inte vill att något ska hända dem när du lämnar rummet. De vet helt enkelt inte om du kommer tillbaka eller om du har försvunnit för alltid.
Det är viktigt att du förstår alla dessa milstolpar i en bebis utveckling. Du kommer då inte bli förvirrad eller upprörd. Din lille kommer tacka dig för detta!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gutteling, B. M., De Weerth, C., & Buitelaar, J. K. (2005). Prenatal stress and children’s cortisol reaction to the first day of school. Psychoneuroendocrinology. https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2005.01.002