Musikterapi: Finn lyckans rytm

Musikterapi: Finn lyckans rytm

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2024

Enligt den traditionella definitionen är musik konsten att logiskt organisera olika ljud. Den använder de fundamentala principerna med melodi, harmoni och rytm genom komplexa psykologiska processer. Dessa processer är i fokus i musikterapi.

Rytmerna, harmonierna och melodierna som finns i musik har använts i medicinska behandlingar under en lång tid. Det är sant att musik i sig inte är ett botemedel. Men det är många terapier som numera använder musik som ett komplement.

De gör det tack vare fördelarna det har för att förbättra ens humör och reducera symptomen på vissa sjukdomar. Medicinska studier har visat dess effekt på blodtrycket, hjärtrytmen och även syrenivåerna i blodet. Fantastiskt, inte sant?

“Musik lyfter brutna själar och lindrar det problem som kommer från själen.”

-Miguel de Cervantes-

Hur påverkar musik oss?

Forskare vid Jyväskylä Universitet i Finland har utvecklat en metod för att studera hur hjärnan processar olika aspekter av musik. En av de mest innovativa upptäckterna låg i det limbiska systemet. Detta är en del av hjärnan som är associerad med känslor och som direkt påverkas av rytmer och toner.

Precis som alla andra typer av stimuli kommer musikterapi att producera olika svar hos oss. Dessa svar är en partikulär representation av de toner vi hör och som vår erfarenhet föreslår.

Vi projicerar våra personligheter genom vår musiksmak, och vi kan använda den för att kommunicera våra känslor och vårt humör till andra.

Par

“Musik är den konst som står närmast tårar och minnen.”

-Oscar Wilde-

Musikterapi kan göra dig lyckligare

Har du någonsin undrat var den där känslan av välmående kommer från när du lyssnar på din favoritlåt om och om igen? Musikterapi är svaret. Aktiveringen av accumbenskärnan får hjärnan att frisätta dopamin varje gång du lyssnar på din favoritmusik. Samma sak händer vid sexuell attraktion eller andra bra upplevelser.

Två nya studier publicerade i Journal of Positive Psychology fann att då deltagarna lyssnade på positiv eller optimistisk musik under två veckor så förbättrades deras humör och deras lycka, men bara om de fokuserade på att försöka vara lyckligare. Att lyssna på ledsna sånger skapade den motsatta effekten.

Författaren poängterade att det är bättre att fokusera på att njuta av den positiva situationen som man upplever istället för att utvärdera ens nivå av lycka om och om igen.

Hjärna

Enligt forskaren “föreslår forskningen att lycka är relaterat till en högre möjlighet för socialt fördelaktigt beteende, bättre fysisk hälsa, högre inkomst och bättre relationer”.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.