Några märkliga fakta om moral

Moral är ett kontroversiellt ämne. Det är ett element som verkar vara så naturligt men i verkligheten är det extremt komplext. Föga överraskande finns det flera märkliga fakta i ämnet.
Några märkliga fakta om moral
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 26 juni, 2023

Moral omfattar den uppsättning principer och normer som fastställer vad som är “bra” eller “dåligt” för en viss grupp. Det är en konstant i det mänskliga samhället, oavsett tid eller plats. Även om moral är dynamiskt, finns det dock vissa värderingar som verkar vara närvarande i alla tider och i alla kulturer. Till exempel rättvisa, ärlighet, mod, respekt och generositet, bland annat. I grund och botten anses alla dessa dygder vara värdefulla, oavsett vilket samhälle vi pratar om.

I västerländsk moral beaktar man också frågan om avsikt. Till exempel har en till synes god gärning utförd med baktankar föga värde. Å andra sidan gör en till synes klandervärd handling, men utförd av en slump, saken mindre allvarlig. I många icke-västerländska kulturer anses avsikt sällan vara giltigt.

“Med moral korrigerar vi våra instinkters misstag, och med kärlek korrigerar vi vår morals misstag.”

-José Ortega y Gasset-

Man som tänker

Några märkliga fakta om moral

I fråga om moral skulle vi kunna säga att den gamla maximen gäller: “Säg mig vad du skryter om och jag ska berätta vad du saknar.” Detta bekräftade man i en studie utförd av Dr. SJ Reynolds som publicerades i Journal of Applied Psychology. Man genomförde studien med 230 doktorander, som man ombad att moraliskt definiera sig själva. Efteråt övervakade man deras beteende noga.

Resultaten förstärkte hypotesen att alla de som bedömde sig själva som “bra människor” eller med “hög moral” också var de mest benägna att fuska på prov. Detta berörde dem dock inte eftersom de trodde att andra moraliska handlingar från deras sida befriade dem från dessa mindre fel.

Det verkar som att något liknande händer med vissa människor med stark religiös övertygelse. En undersökning gjord av forskare från USA och Kanada fann att det inte fanns några signifikanta skillnader mellan troendes och agnostikers moraliska beteende. Den enda betydande kontrasten var det faktum att religiösa människor kände mer skuld och ånger när de gjorde fel.

En studie om moralens ursprung

Filosofer och vetenskapsmän har länge undrat om moral är något medfött eller inlärt. Det finns faktiskt fortfarande många tvivel kvar. Genom historien, i alla världens kulturer, har samhällen bestraffat dem som beter sig på ett sätt som skadar en av medlemmarna i en grupp.

För att undersöka detta har Dr Yasuhiro Kanakogi, från Osaka University i Japan, gjort en forskningsstudie med åtta månader gamla bebisar. Frågan var om de redan vid den tidiga åldern uppvisade några tecken på moraliskt beteende.

Forskargruppen gjorde bebisarna bekanta med ett datorsystem som visade dem tecknade figurer. Om bebisarna stirrade på någon av karaktärerna förstördes de. När barnen förstod hur det fungerade fick de bilder av karaktärer som skadade andra.

Resultaten var överraskande. Faktum är att alla bebisar använde sin “kraft” för att eliminera den asociala karaktären. Resultaten av studien visar att moral, eller en väsentlig del av den, är produkten av mänsklig evolution. Därför kan det sägas vara medfött hos människan.

Siluett av en man med en kompass

Moral hos djur

En annan fråga som fascinerar många människor är om icke-mänskliga djur har moral. Frågan tenderar att uppstå eftersom man dagligen, särskilt när det gäller husdjur, upptäcker vissa beteenden som verkar tyda på en distinktion mellan gott och ont som går utöver instinkten.

Två nya och intressanta böcker som tar upp detta ämne är Can Animals Be Moral? av Mark Rowlands och Wild Justice: The Moral Lives of Animals, av Marc Bekoff och Jessica Pierce. Båda nämner fall som att ett lejon skyddar en bebis, eller schimpanser som straffar dem som tar mat från sina kamrater.

Man hänvisar också till rhesusapor som vägrade att ge en elektrisk stöt till sina kamrater även när de var hungriga och skulle ha förväntat sig att få mat i utbyte för att göra det. Sedan finns det hundar som riskerar sina liv för att rädda andra hundar. Faktum är att även om det inte finns några definitiva slutsatser i detta avseende, verkar forskning tyda på att icke-mänskliga djur har en känsla av moral.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kanakogi, Y., Miyazaki, M., Takahashi, H., Yamamoto, H., Kobayashi, T., & Hiraki, K. (2022). Third-party punishment by preverbal infants. Nature Human Behaviour, 1-9.
  • Reynolds, S. J., & Ceranic, T. L. (2007). The effects of moral judgment and moral identity on moral behavior: an empirical examination of the moral individual. Journal of applied psychology, 92(6), 1610.
  • Weinberg, L. (2007). El ensayo latinoamericano entre la forma de la moral y la moral de la forma. Cuadernos del CILHA, 8(9), 110-130.
  • Wisneski, D. C., Lytle, B. L., & Skitka, L. J. (2009). Gut reactions: Moral conviction, religiosity, and trust in authority. Psychological Science, 20(9), 1059-1063.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.