Visst har du märkt att djur har personligheter?

Visste du att djur har personligheter? Tro det eller ej, forskarna börjar nu erkänna att de har det. Fortsätt läsa för att lära dig mycket mer.
Visst har du märkt att djur har personligheter?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2024

Har djur personligheter? Åsnor är envisa, pandor är söta och hundar är trogna. Vi beskriver dem vanligtvis med människors personligheter. Men har vi rätt att också tilldela djur dessa? Vår personlighet har mycket att säga om hur vi tänker och uppfattar världen omkring oss och hur vi lever våra liv. Tänk bara på din nyfikna granne.

Tänk på den impulsiva kollegan som slinker in på ditt kontor för att berätta om “nästa stora grej”, och tänk också på husdjur, som en blyg hund eller en skygg katt. Många husdjursägare säger att de kan skönja personlighetsdrag hos sina djur.

Har de rätt? Har djur verkligen personligheter? Svaret är ja, enligt Anne Gabriela Hertel. Hon är en lysande filosofie kandidat vid Norska universitetet för biovetenskap. “Vi ser definitivt tydliga skillnader mellan individer”, säger hon.

Hon berättar också för oss att forskningen nyligen förändrades dramatiskt och blev mer intresserad av ett djurs specifika personlighet. Några biologer utvecklade ett system för att beskriva ett djurs personlighet baserat på fem huvudegenskaper, inklusive mod, aggression, nyfikenhet, sällskaplighet och aktivitet. Professor Trond Amundsen försökte mäta dessa typer av personlighetsdrag hos fiskar. Olika tester mätte om en fisk uppvisar en rad egenskaper, såsom modig eller försiktig. Trond är biologiprofessor vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU).

“En nations storhet och dess moraliska framsteg kan bedömas utifrån hur dess djur behandlas.”

-Mahatma Gandhi-

En bild av katten och fjärilen.

Varför forskare nu erkänner att djur har personligheter

Under 2000-talet börjar forskare erkänna att djur har personligheter. Fram till nyligen var vetenskapen ovillig att anamma tanken att djur har känslor, även om det är ett observerbart drag för alla med ett älskat sällskapsdjur. Forskarna ignorerade också hur icke-mänskliga djur känner och uttrycker sina känslor genom humör och personlighet. Varför kommer vetenskapen så sent till tanken att människor inte är unika i känslomässiga reaktioner och individuella personligheter? Omedvetna fördomar spelade verkligen en roll.

Faktum är att forskarna odlade en fördom om skillnader mellan människor och djur, om inte direkt överlägsenhet. Ingen av oss är immun mot denna förvirring, inte ens forskare, och rädsla var också en del av problemet. Forskarna har i årtionden ironiskt bländats av ett missriktat objektivitetsförsök, även om detta börjar förändras. Återigen börjar forskarna titta noga och kreativt på djurs personligheter. Vad forskarna finner är häpnadsväckande, från krabbor till prärievargar till kråkor och en myriad av andra arter, djurens personligheter och känslor är ett samtalsämne som räcker ett helt cocktailparty.

Personligheter möjliggör definitivt relationer mellan människor och andra arter för att driva ekologi och evolution. Intressant nog har vetenskapen inte alltid varit så blind – det fanns tidiga framsteg på överraskande platser. Fadern till evolutionsteorin, Charles Darwin, var den första som beskrev djurens inre tillstånd och känslor.

Han omfamnade uppfattningen perfekt i sin uppsats från 1872, The Expression of the Emotions in Man and Animals. Darwin hävdade också att liknande fysiologier hos människor och andra djur indikerar liknande inre känslor för alla arter.

Vetenskapen var inte alltid blind

Darwin tänkte att när apor drog samman samma ansiktsmuskler som människor gör, uttryckte de många känslor. Till exempel njutning, glädje, tillgivenhet, sorg, besvikelse, förvåning eller skräck precis som människor. “Apor rodnar också av passion precis som ilska får ett mänskligt ansikte att bli rött”, konstaterade Darwin. Naturligtvis är Darwin ett känt namn för evolutionsteorin, men inte för teorier om djurens känslor. Den kanadensisk-engelska evolutionsbiologen och fysiologen George John Romanes står på Darwins metaforiska axlar.

Han drog slutsatsen att även arter som skiljer sig mycket från människor har mänskliga inre egenskaper. Maskar, tillade han, känner förvåning och rädsla. Insekter har nyfikenhet, och fiskar kan leka eller vara svartsjuk eller arga. Reptiler är tillgivna och fåglar kan vara stolta eller uppleva skräck. Däggdjur uppvisar alla känslor ovan, inklusive hat, grymhet och skam. Romanes, med sin bok Animal Intelligence, var alldeles för mycket för det viktorianska England. Romanes, Darwin och många av deras samtida erkände att människor inte kan se djurens sinnen och inte kan tolka språket i en katts eller kycklings mentala kretslopp.

Deras spekulativa vetenskap genererade en kraftig motreaktion i form av en strävan efter fullständig objektivitet. Istället för att löpa risken för övertolkning av beteenden pontificerade Lloyd Morgan den dogmatiska metoden för beteendevetenskap. Denna metod är nu känd som Morgan’s Canon. “I inget fall får du tolka en handling som resultatet av utövandet av en högre fysisk förmåga, du måste tolka handlingarna som resultatet av utövandet.” I den här övningen står du lägre på den psykologiska skalan. Vad innebar detta på den tiden? Det innebar att vi inte kunde tillskriva djur tänkande och känslor.

De största och senaste framstegen som visat att djur har personligheter

För många människor är tanken att tilldela djur mänskliga egenskaper lite svår att ta in, även om en havssnigel har liknande nervceller och DNA som människor. Forskarna börjar nu använda de termer som vi människor använder om varandra för att försöka förstå djur. Både Marc Bekoff och Jane Goodall drev på konceptet med sin geniala bok från 2007.

Den har titeln Emotional Lives of Animals: A Leading Scientist Explores Animal Joy, Sorrow, and Empathy – and Why They Matter. Dessutom beskrev GA Bradshaw hur elefanter uppvisade tecken på posttraumatisk stress. Lauren Highfill och Stan Kuczajshowed beskrev hur delfiner också visade dem.

Dessa gnistor tog nyligen fyr, varför forskare nu förgrenar sig för att studera djur utanför de välkända typerna, som apor, vargar och elefanter. Andra forskare som Renée Duckworth följde en progression av studier för att visa något avgörande om sialior. Inte bara har dessa fåglar individuella personligheter, utan deras olika personlighetstyper driver artens ekologi. De största framstegen finns uppenbarligen på de mest osannolika platserna. Leeann Reaney och Patricia Backwell experimenterade med robotar för att förklara synkroniserad uppvaktning hos vinkarkrabbor.

Enligt forskarna och författarna mäter du inte fysisk kärlek efter storleken på en hannes klo då djuret använder den för att locka en hona. Å andra sidan mäter du den snarare från att hans personlighet är attraktiv. Andrew Sih, professor vid institutionen för miljövetenskap, anses nu vara “Dr. Personality” inom djurforskning. Han undersökte vikten av individuell variation i vattenlöpare. Och de är bara små kryp som dansar på vattnet.

2000-talets biologi

En ny tidsålder för biologi uppstod på 2000-talet. Många viktiga studier fick snabbt fart, inklusive studier av djurens känslor, individualitet och personlighet. De slog vetenskapen fri från gränserna för omedvetna fördomar. Därför använder nu varje forskare där ute termen “personlighet” när de studerar icke-mänskliga djur. Forskarna bygger också nya teorier kring sina observationer och beskrivningar. Enligt John Shivik är beteende, som det visar sig, lika viktigt som fysiologi för individer.

Beteende är lika viktigt för arter när de konkurrerar, samarbetar, överlever eller dör och i slutändan utvecklas i en ständigt föränderlig värld. John Shivik är rovdjursbiolog. Hans senaste bok med titeln Mousy Cats and Sheepish Coyotes: The Science of Animal Personalities, publicerade han 2017.

Att testa mod

Som vi nämnde ovan forskade professor Trond Amundsen på fiskar för att bevisa att djur har personligheter. “Vi lät fisken lära känna ett nytt akvarium där vi dekorerade hälften med grus och plastvegetation, så att djuret lätt kan hitta gömställen och känna sig tryggt. Vi lät den andra hälften av akvariet vara öppet – ett stort hav där alla typer av faror kan lura.” Vad kommer den smarta fisken att göra? Kommer den att stanna i det säkra området eller kommer den våga sig ut i det öppna vattnet? Hur lång tid tar det innan fisken försöker?

Hur kommer den att bete sig när den utforskar den läskiga delen av akvariet? Kommer fisken att glida längs väggen eller kommer den att simma direkt in i det öppna området? “Sedan kunde vi jämföra resultaten av detta test med andra försök”, tillade Trond. Därefter släppte de en droppe vatten i akvariet. Andra forskare sänkte ner ett nät i vattnet och mätte hur långt bort fisken simmar. “På det här sättet kunde de mäta hur lång tid det tar för den att simma tillbaka”, sa han. Om samma individ är modig i båda situationerna kan det vara ett personlighetsdrag.

Det är viktigt att förstå djur

Dr. Anne tror också att djur har personligheter. Inte bara tror hon att personlighet kännetecknar djurarter, utan att det är viktigt att känna till skillnaden. Tänk därför på dessa individuella skillnader när du försöker förstå eller hantera naturen. “I biologin har det alltid handlat om genomsnittet, och det kan vara mycket användbart”, säger hon. När man ignorerar individuella skillnader kan man göra misstag i bedömningen. Kanske forskarna vill veta hur en grupp djur kommer att hantera förändringar i deras livsmiljö.

Du kan räkna ut det genomsnittliga beteendet för arten i fråga och beräkna hur lätt det blir för dem att hitta nya, mer lämpliga livsmiljöer i närheten. Enskilda skillnader kan spela en viktig roll här. Vissa djur är försiktiga och vandrar inte långt ifrån sin inhemska livsmiljö. Andra djur är otroligt modiga, samtidigt som de är villiga att utforska nya platser.

Samtidigt är det mer sannolikt att modiga djur hamnar i trubbel på grund av jagande människor eller rovdjur. Kanske finns det många av dessa faror i just detta område. Som ett resultat dör många av de modiga djuren. Bakom dessa modiga individer finns det en grupp blyga. De har svårare att anpassa sig till en ny situation än forskarna beräknade. “Vi kan faktiskt komma till fel slutsatser om vi inte tar hänsyn till personligheten”, säger Anne.

Svartbjörn på zoo.

Kunskapen om att djur har personligheter kan lösa problem mellan människor och djur

Kort sagt, vår nya kunskap om att djur har personligheter kan också hjälpa oss att lösa många problem, inklusive konflikter mellan människor och djur. Chicago, den tredje största staden i USA, har problem med prärievargar. Dessa prärievargar bor mitt i staden. Lyckligtvis fann forskarna att de flesta av dessa prärievargar inte är ett problem. De jagar bara gnagare och är nattliga djur, och de undviker människor så gott de kan.

Det finns några modiga individer som är aktiva under dagen. De är mer benägna att hamna i konfrontationer med människor. Hur löser vi dessa problem? “Tanken är att du inte behöver vidta åtgärder mot hela flocken, utan bara de modiga individerna”, sa Anne.

“Djur är bron mellan oss och skönheten i allt som är naturligt. De visar oss vad som saknas i våra liv. Och hur vi kan älska oss själva mer fullständigt och villkorslöst. De ansluter oss åter till de vi är, till syftet med att vi är här.”

-Trisha McCagh-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dugatkin, L. A. 2013. Principles of Animal Behavior. 3nd edition. W.W. Norton, New York.  Parts of this are blog have been adapted from that book.
  • Weiss, A., J. E. King, and L. Perkins. 2006. Personality and subjective well-being in orangutans (Pongo pygmaeus and Pongo abelii). Journal of Personality and Social Psychology 90:501-511.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.