Vad som händer med våra neuroner då vi sover

Att sova är viktigt för att kroppen ska kunna överleva. Så vad händer med våra neuroner då vi sover?
Vad som händer med våra neuroner då vi sover
Andrés Navarro Romance

Granskad och godkänd av psykologen Andrés Navarro Romance.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Vad händer med våra neuroner då vi sover? Det ska vi tala om idag, så läs vidare för att lära dig!

Då man inte sover ut ordentligt så kommer man bli trött. Att inte få tillräckligt med vila kan ha allvarliga konsekvenser för vår hälsa, både fysiskt och psykiskt.

Det är därför av största vikt att man sover bra för att nervsystemet ska kunna fungera ordentligt.

Vetenskapen har om och om igen visat att sömnen är viktig för att man ska kunna fungera. Faktum är att om man inte får tillräckligt med sömn under en längre tid så kan det till och med få dödlig utgång.

Tidskriften Nature Communications Sleep publicerade en intressant studie rörande vad som pågår i våra neuroner, eller nervceller, då vi sover.

Den menar att sömnen ökar kromosomernas förmåga att reducera den genetiska skada som uppstår hos neuronerna. Den ger oss även några möjliga förklaringar rörande sömnens syfte:

  • Underlättar biosyntes av makromolekyler
  • Hjälper till att spara energi
  • Hjälper med rengöring av metaboliter
  • Underlättar den neuronala plasticiteten
  • Förbättrar långtidsminnet
Kvinna som sover.

Vad händer med våra neuroner då vi sover?

Enligt den studie som nämnts ovan finns det ett optimalt tillfälle för att reparera hjärnans DNA: då vi sover.

När vi sover så förekommer en avsevärd minskning av den genetiska skadan på våra neuroner. Detta reducerar i sin tur risken för att cellernas funktioner påverkas negativt.

Det finns något viktigt som man bör tänka på. Genetiska skador ackumuleras över lång tid och kan leda till neurodegenerativa sjukdomar och andra neurologiska åkommor. Det är därför viktigt att man sover bra.

Tekniker som tar neurobilder har bevisat att kromosomerna i nerverna uppvisar en större förmåga att reparera DNA bär man sover än när man är vaken, vilket är den tid då de är som mest aktiva.

Denna speciella dynamik av reparation av genetisk material har främst kunnat observeras i neuroner. Det beror på vilken tid på dygnet det rör sig om, speciellt dygnsrytmen.

Andra celltyper som tillhör andra anatomiska komponenter verkar inte uppvisa noterbara skillnader när det kommer till hur effektivt de repareras.

Med tanke på det vi har tagit upp ovan så kan vi slå fast att sömnen är ett psykologiskt tillstånd som gör att cellerna repareras bättre.

Neuroner i hjärnan.

Evolutionärt sett

Med det sagt så kan vi från ett evolutionärt perspektiv säga att människan behöver en strategi för att hålla sina neuroner friska. Den strategin är som du kanske redan har gissat sömnen.

Denna process är den mest optimala med tanke på vilka mekanismer som aktiveras.

Det har vidare visat sig att sömnbrist kan leda till döden. Detta har varit känt i flera århundraden. Du bör respektera din dygnsrytm så mycket som möjligt för att du ska kunna hålla dig frisk. Tänk på: att sova bra är att leva bra.

“Ditt bästa suddgummi är en god natts sömn.”
-Orlando Aloysius Battista-


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.