Omvänd psykologi: Hur det används och hur du kan tillämpa det
Du har säkert använt omvänd psykologi någon gång, även om du inte är eller har varit medveten om dess kraft. I grund och botten går det ut på att du antar en ståndpunkt i en diskussion i syfte att få den andra personen att anta den motsatta.
Tonåringar är experter på att ta anta motsatt hållning. De är mitt uppe i att fastställa sin personlighet och identitet, och om det är något de verkligen hatar så är det att bli uppmanade eller tillsagda vad de ska göra. Så för att undvika den känslan väljer de ofta att göra motsatsen till vad som föreslås, även om de i sina hjärtan vet att det är det bästa alternativet.
Men det är definitivt inte bara ett ungdomsfenomen. Även om det är med mindre intensitet och frekvens så tenderar människor att till viss del hålla fast vid den motsatta hållningen i sina vuxna liv.
Omvänd psykologi i personliga relationer
Låt oss föreställa oss en 5-årig pojke som vägrar att äta sina grönsaker. Du insisterar på att få honom att äta upp allt på sin tallrik, men det verkar hopplöst: han kommer inte att äta sina morötter eller sin zucchini. Om du fortsätter att tjata om att han ska äta dem kommer det alltid att sluta på samma sätt. Du ger upp och han går iväg för att leka.
Det är inte så enkelt som att säga till barnet att inte äta dem. Han kommer att lämna bordet och vi kommer att bli de som får äta grönsakerna. Så vi måste förbereda oss och få grönsakerna att se mer attraktiva ut: uppnå motsatsen till smaklöst och tråkigt; göra dem roliga.
Det är vid den punkten vi inför omvänd psykologi för att göra maträtten mer attraktiv. Alla har upplevt att deras nyfikenhet ökar när något är förbjudet. Detta händer lika mycket i barndomen som i vuxenlivet, eftersom föräldrar så ofta förbjuder sina barn att göra saker som de en gång tyckte om.
En annan anledning till att du antar motsatt hållning kan vara det självförtroende du känner i en bestämd situation. Om du känner dig osäker och någon uppmuntrar dig att ta en risk så kommer du antagligen att välja det vanligaste eller minst avvikande alternativet.
När vi tvärtom känner oss självsäkra, tenderar vi att välja det mer riskfyllda alternativet med mycket mer beslutsamhet om någon uppmanar oss att välja ett säkrare alternativ.
Så att anta motsatt hållning i dessa fall bestämmer vanligtvis inte den sida som vågen tippar över till, men det får den att luta mer signifikant och starkare åt den ena sidan än den andra.
Omvänd psykologi i yrkeslivet
Kanske är exemplet med barnet som vägrar att äta sina grönsaker ett ganska enkelt sådant; men du bör också vara medveten om att omvänd psykologi mycket ofta används i yrkeslivet.
Ett exempel: Ett företag erbjuder frivilliga kurser för sina anställda. Men eftersom de är förlagda utanför arbetstid är det ingen som anmäler sig. Så cheferna informerar de anställda att från och med nästa månad kommer kurserna att halveras i omfattning och att de som inte går kurserna kommer att gå miste om vissa resurser.
Med detta strategiska drag får företaget de anställda att anmäla sig till kurserna, eftersom de inser att de kommer att ha värdefulla resurser till sitt förfogande och att de utan dessa kan komma att bli degraderade i organisationen. Ingen gillar att förlora något som har värde, även om personen inte hade insett det förrän denne fick det.
Hur man tillämpar omvänd psykologi i tre steg
Det handlar det inte om att gå runt i livet och “förneka saker” för att andra människor ska göra som vi vill. Det finns några “villkor” för att manipulationen inte ska bli till en vana:
1. Vem kommer du att använda det på, och varför?
Svara på den här frågan innan du använder omvänd psykologi. Om det är för att få ditt barn att klä på sig för att gå till skolan eller sluta titta på TV, är det en utmärkt idé. Om det däremot är för att övertyga dina kunder att köpa en ny produkt, kanske du bör tänka två gånger.
2. Vilka effekter kan det ha?
Om du uppmanar ditt barn att inte utföra sina sysslor och det mynnar ut i att han eller hon faktiskt gör det, perfekt. Men ibland kommer din plan inte gå som planerat och barnet svarar glatt: “Perfekt, nu kan jag återgå till mina TV-spel.”
3. Hur fri vill den andra personen känna sig?
Ju större personers behov av självhävdande är, desto troligare att de följer en annan väg än den vi föreslår. Till exempel skulle en person som inte gillar att ta order vara en bra kandidat för omvänd psykologi.