En öronmask i huvudet: när låtar fastnar

Det kan vara jobbigt om en öronmask fastnar i huvudet och man inte lyckas få bort den. Stress och nostalgi kan öka risken för öronmask.
En öronmask i huvudet: när låtar fastnar
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Att en sång fastnar i huvudet, eller att få en öronmask i huvudet som det också kallas, är som att fastna i en oändlig loop. Oavsett hur mycket du försöker så kan du inte sluta sjunga den.

Och precis då du trodde att du hade kommit över den så kommer den tillbaks igen. Låtens melodi, texten och rytmen är som ett eko som studsar i ditt huvud.

Ibland kan det vara trevligt, speciellt om man verkligen tycker om låten. Det kan dock vara frustrerande då man inte kan sluta tänka på en låt som man inte tycker så mycket om.

Vi vet alla att hjärnan är ett ganska så mystiskt organ. Mysterier kan vara ganska störande ibland, speciellt då man får uppleva fenomen som står bortom ens kontroll.

Man känner till att 98% av alla människor har upplevt denna känsla minst en gång. Vid University of British Columbia i Canada utförde man en studie som indikerade att 15% av alla dessa fall är obehagliga för individen.

I dessa situationer så har vi att göra med tvångsbeteenden. När det gäller dessa tillstånd så kan musik vara väldigt störande för individen. För alla andra så är det vanligtvis aldrig meningslöst.

För det mesta, men inte alltid, så blir det en anekdotisk faktum i konversationer där vi säger: “Jag kan inte få bort den här låten från mitt huvud!”

Gammalt kassettband.

Öronmask i huvudet: en låt som fastnar

En öronmask i huvudet är den term som psykologer använder för att definiera detta fenomen. Med denna term så menar de de där melodierna som alltid fastnar och som hjärnan inte kan göra sig av med.

Vissa säger ofta att detta är ett fenomen som är speciellt vanligt med artister som Lady Gaga, Queen, Abba, Beyoncé, Adele, Coldplay, etc.

Dessa musiker och sångare ger dig antagligen öronmask p.g.a. att du hör deras låtar oftare. Alla låtar kan dock fastna i huvudet; oavsett vilken melodi det handlar om eller den person som sjunger den.

Man kan även drabbas av detta fenomen utan att man lyssnar på någon specifik musik. Faktum är att det ibland är tillräckligt för dig att komma ihåg en viss låt för att den ska fastna i ditt sinne. Har detta någonsin hänt dig?

Låt oss se vad vissa experter säger om varför en låt fastnar i huvudet.

Ju enklare den är, desto lättare fastnar den i ditt sinne

De flesta kompositörer och musikproducenter är väl medvetna om detta. Ju enklare och mer repetitiv sången är desto mer kommer den fastna och desto större chans att publiken kommer komma ihåg den.

Dr. Kelly Jakubowski från Durham University utförde en studie som visade hur en öronmask kan produceras med hjälp av dessa musikaliska kompositioner.

Ditt sinne har också en påverkan

Detta är ett väldigt intressant faktum. Nästa gång du märker att du repeterar en viss sång i ditt huvud om och om igen så bör du tänka efter hur du känner dig vid detta tillfälle.

Dr. Vicky Williamson är expert inom musikalisk psykologi och förklarade att det är vanligare att man är mottaglig för denna typ av fenomen då man känner sig stressad, då man inte har fått mycket sömn eller då man känner sig nostalgisk.

Ibland är det som om en trött eller sentimental hjärna har en bättre förmåga att initiera repetitionsmönster, speciellt när det gäller musikaliska stimuli.

Ditt minne fungerar som en utlösare

Vi har pratat om detta tidigare. Det är inte alltid nödvändigt att lyssna på en viss specifik låt på en viss plats, på din smartphone, på radion eller i affären för att du ska börja tänka på den.

I vissa fall så är det du som påbörjar detta fenomen genom att komma ihåg en text, en melodi, en låt från förr, etc.

En utlösare kan uppstå plötsligt i din miljö. De skor du hade på dig under en resa, godisar som påminner dig om din barndom eller då din farmor brukade sjunga en sång för dig.

Om det är något som vi känner till så är det att hjärnan älskar att komma ihåg.

Ditt emotionella minne är associerat med ditt musikaliska minne, så att dessa strukturer knappt skadas av neurodegenerativa sjukdomar som exempelvis Alzheimers.

Vågor av ljud.

Är det möjligt att stoppa en öronmask i huvudet?

Ibland kan du känna dig extremt störd då du upplever öronmask. Speciellt då du inte kan sluta tänka på en låt som du inte tycker så värst mycket om.

För att kunna bryta denna repetitiva mekanism som din hjärna helt plötsligt har startat så är det viktigt att du är medveten om följande:

  • Det är ganska meningslöst att tänka saker som “Jag kommer blockera denna låt från mitt sinne så att jag äntligen kan sluta tänka på den. Hjärnan kommer göra revolt och kommer göra motsatsen till det du försöker göra. Det är som att du säger till dig själv “Jag kommer äntligen att kunna sova” då du lider av insomnia. Detta kommer bara göra det svårare för dig att somna.
  • Det bästa du kan göra är att släppa taget. Streta inte emot – försök att acceptera den där påträngande låten. Detta fenomen kommer försvagas lite i taget.
  • En annan effektiv resurs är att lyssna på hela låten en gång. Om en viss del av texten uppstår i ditt sinne så är det bäst att spela hela låten. Detta kommer generellt att få den att tappa sin styrka.

Neurologerna rekommenderar också att det är bra att tugga tuggummi för att reducera öronmaskens intensitet. Käkarnas rörelser påverkar musikminnet.

Det är också viktigt att man är medveten om att detta fenomen oftast varar mindre än 24 timmar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jakubowski, K., Finkel, S., Stewart, L., & Müllensiefen, D. (2017). Dissecting an earworm: Melodic features and song popularity predict involuntary musical imagery. Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts11(2), 122–135. https://doi.org/10.1037/aca0000090
  • Taylor, S., McKay, D., Miguel, E. C., De Mathis, M. A., Andrade, C., Ahuja, N., … Storch, E. A. (2014). Musical obsessions: A comprehensive review of neglected clinical phenomena. Journal of Anxiety Disorders. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.janxdis.2014.06.003

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.