Effekten av musikterapi på din kropp

Att lyssna på musik är en form av terapi som har många fördelar för din hälsa. I allmänhet är det en kanal för känslomässigt uttryck och avkoppling samt ett bra sätt att öka ditt välbefinnande.
Effekten av musikterapi på din kropp
Laura Rodríguez

Skriven och verifierad av psykologen Laura Rodríguez.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Effekten av musikterapi är nära kopplad till den effekt som musik har på människor i allmänhet. Tänk på saken.

Hur många viktiga ögonblick i ditt liv är förknippade med musik? Hur många situationer förvandlas till något unikt och speciellt på grund av musik? Musik är en universell kommunikationsform.

Den positiva effekten av musik i människors liv är ganska uppenbar. Således råder det ingen tvekan om att vi kan använda den som ett terapeutiskt verktyg.

Musikterapi är precis som det låter som: en typ av terapi som använder musik för att behandla patienter. I den här artikeln kommer vi att gå lite djupare in på detta koncept och beskriva musikterapins viktigaste tekniker.

Vad är musikterapi?

Musikterapi är en metod som använder musik och ljud för att etablera den kommunikation och koppling som är nödvändig för att uppnå terapeutiska mål.

Målet med musikterapi, som med de flesta terapier, är att förbättra patientens hälsa och livskvalitet på fysiska, emotionella och kognitiva nivåer.

Personer med hjärnskador, dödliga sjukdomar, demens, psykiska hälsoproblem och autism kan särskilt dra nytta av effekten av musikterapi.

En liten flicka som ligger på gräset och lyssnar på musik.

År 1950 började Paul Nordoff, en kompositör och pianist från USA, och Clive Robbins, en brittisk specialpedagog, att samarbeta kring en terapi som använde musik som sin hörnsten.

Senare skapade de Nordoff-Robbins Center for Music Therapy för att förbättra livskvaliteten för människor som behöver neurologisk rehabilitering.

De upptäckte att när deras patienter hade möjlighet att aktivt skapa musik gjorde de bättre framsteg än någon förväntat sig.

Som ett resultat hade de empiriska bevis för idén att experimenterande med musik stimulerar hjärnan på en nivå som ingen tidigare kände till.

Med andra ord gav deras arbete bevis som försvarade den positiva effekten av musikterapi.

“Nordoff-Robbins musikterapi grundar sig i tron ​​att alla kan svara på musik, oavsett hur sjuk eller funktionshindrad. Det visar att de unika egenskaperna hos musik som terapi kan förbättra kommunikationen, stödja förändringar och göra det möjligt för människor att leva mer resursfullt och kreativt.”

-Vassiliki Karkou-

Konkreta musikterapitekniker

Musikterapeuter använder olika konkreta tekniker för individuell terapi och gruppterapi.

  • Instrumental improvisation. Vaillancourt (2009) definierar instrumental improvisation som “att använda musikinstrument för att uttrycka sig själv på ett spontant sätt”. Det går ut på att erbjuda patienten musikinstrument och låta denne manipulera det fritt.
  • Vokal improvisation. Vokal improvisation går ut på att använda rösten för att uttrycka sig själv. Terapeuter kan vägleda sina patienter att leka med ordbaserad improvisation eller imitera naturljud. Till exempel kan en patient använda sin röst och kropp för att imitera ljudet från en fågel, havet, en storm eller regn.
  • Musikterapeuten kan spela en låt för patienten eller spela ett instrument och be patienten att återge ett visst ljud och/eller sjunga med.
  • Lyssna på olika musikstycken för att stimulera och öppna patientens sinnen.

Vad är effekten av musikterapi på hjärnan?

Musik har vissa komponenter som har en positiv effekt på hjärnan. Musik stimulerar faktiskt produktionen av serotonin, “lyckohormonet”. Det främjar också förändringar i din hjärnkemi och skapar en känsla av välbefinnande.

Forskaren Robert Zatorre beskriver de neuronala mekanismerna för musikalisk uppfattning. Han säger att musiken du lyssnade på i det förflutna villkorar din hjärnas svar.

Det beror på att hjärnan har en databas som innehåller sparad information om alla melodier som den har hört tidigare.

Följaktligen hävdar Zatorre att effekten av musikterapi på hjärnan är överväldigande positiv. Det vi vet med säkerhet är att musik kan väcka tidigare neurala anslutningar och överföra minnen till din medvetna medvetenhet.

Kognitiva fördelar

Musikterapi bidrar också till återställning av minnet eftersom det stimulerar vissa kognitiva områden, till exempel språk och uppmärksamhet.

Enligt den spanska musikern Javier Alcántara är musikaliska förmågor och musikaliskt minne det sista som försvinner. Det är därför ett av målen med musikterapi är att förbättra/bevara minne och kognitiva förmågor.

Detta är särskilt relevant för personer med demens.

Känslomässigt uttryck

Nordoff-Robbins metod anser att musikterapi hjälper människor att komma ihåg saker och uttrycka känslor som de inte skulle kunna göra annars.

Att spela ett instrument låter individen uttrycka genom musik något som denne skulle ha svårt att prata eller skriva om.

Att ge patienterna möjlighet att göra musik hjälper också terapeuten att förstå sina patienters känslomässiga tillstånd genom ljuden de gör och hur de agerar med instrumenten.

Det är därför experter ser musikterapi som ett kraftfullt verktyg för känslomässigt uttryck. Det har en positiv effekt på självkänsla, motivation och hur patienter hanterar sina känslor.

Musik är en väg att uttrycka hur du känner inombords.

Den fysiologiska och muskulära effekten av musikterapi

Enligt en studie av forskaren John Nida kan musik mildra effekterna av stress och förbättra andning och avkoppling. Det beror på att det använder trevliga och attraktiva ljud och stimuli.

Socialisering

Musikterapi förbättrar även verbalt uttryck och ökar icke-verbala kommunikationsförmågor.

I allmänhet stimulerar musik kommunikationsförmåga eftersom det kräver aktivt lyssnande, paus mellan sånger, taktkänsla, etc.

Dessa delar gäller också vardagslivet och sociala relationer. Således kommer övning på dessa saker under musikterapi också hjälpa patienten ute i världen.

Det råder ingen tvekan om att musik har potential att förbättra din relation till din omgivning.

Det bidrar till att skapa och intensifiera känslomässiga band med andra människor och hjälper patienter att utveckla sociala färdigheter.

En patient som upplever effekten av musikterapi.

Var kan du se effekten av musikterapi?

För närvarande används musikterapi oftast till följande:

  • Minska effekterna av demens hos äldre. Mer specifikt hjälper musikterapi till att stimulera kognitiva funktioner som språk och minne.
  • Förbättra motorisk funktion hos Parkinsonpatienter.
  • Minska smärta och ångest för inlagda patienter.
  • Förbättra kommunikationsförmågan för barn med autism och Aspergers.
  • Hjälp med att återfå talförmågan efter en hjärnskada.
  • Minska astmaattacker (hos barn och vuxna).

Sammanfattningsvis kan du se effekten av musikterapi återspeglas i patientens livskvalitet eftersom det ger en alternativ väg för känslomässigt uttryck.

Musikterapins framgång har lett till dess ökade popularitet inom olika områden. Det finns fler och fler terapeuter som specialiserar sig på musikterapi och använder dess tekniker med sina patienter.

“Musik ger en själ till universum, vingar till sinnet, flykt till fantasin och liv till allt.”

-Platon-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alvin, J. (1967): Musicoterpia: Barcelona: Paidós Ibérica, S.A.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.