Orsaken till somatiska besvär hos barn och ungdomar
Många besök hos barnläkare i primärvården är kopplade till somatiska besvär hos barn och ungdomar. Faktum är att barn ofta lider av magont, diarré, muskelvärk, huvudvärk eller sömnlöshet utan att veta exakt varför. Dessa oförklarliga obehag är dock fortfarande symtom och kan vanligtvis ge information om ett latent tillstånd eller problem som behöver identifieras.
Vi upplever alla somatiseringar dagligen. Till exempel kommer en dag av trötthet och stress eller en period av större oro och ångest alltid att visa sig på ett smärtsamt sätt i kroppen. Det beror på att känslor lämnar sina psykofysiska avtryck på våra kroppar, vilket är något som vi alla lär oss med tiden.
Somatiska besvär är dock mycket mer plågsamma hos barn. Det beror på att de inte vet vad som händer med dem och därför upplever symtomen som än mer störande. Som regel är somatiska besvär plötsliga manifestationer som åtföljs av beteendeförändringar. Fysiskt obehag är en direkt följd av någon form av känslomässig trigger som barn inte kan uttrycka och ofta inte ens förstår.
I dessa situationer är föräldrarnas roll helt avgörande. Faktum är att det är viktigt för alla föräldrar att veta hur de ska upptäcka och svara på sina barns behov.
Många barn känner sig alltmer pressade i sina studier och fritidsaktiviteter. Detta skapar ofta stark oro som de inte vet hur de ska hantera.
Somatiska besvär hos barn och ungdomar
Vissa barn kan besöka specialister med sina föräldrar för att de kräks ofta och nästan allt får dem att må illa. Deras föräldrar tänker att de kan ha gluten- eller laktosintolerans. Testerna visar dock inga problem. Något liknande händer med ungdomar.
Det finns faktiskt många ungdomar som drar sig undan, känner sig alltmer utmattade och lider av ihållande huvudvärk. Men deras föräldrar har en tendens att tänka att dessa beteenden är typiska för deras ålder och att deras obehag är resultatet av att de spenderar för mycket tid framför skärmar. Det är uppenbart att somatiska besvär hos barn och ungdomar ofta inte förstås eller behandlas korrekt.
En studie gjord av Duke University i USA slår fast att somatiska besvär är ett särskilt vanligt fenomen hos barn och ungdomar. Flickor visar större känslomässiga förändringar, medan pojkar ofta visar mer störande och utmanande beteenden. Så om föräldrar tror att det bara är ett typiskt åldersrelaterat problem så har de fel.
Följaktligen måste föräldrar och pedagoger vara lyhörda för alla förändringar och somatiska obehag hos barnen. Här är en lista över de vanligaste somatiska besvären och orsakerna bakom dem.
Manifestationen av somatiska besvär
Somatiska besvär är inte produkten av någon organisk sjukdom. Dessutom visar de medicinska testerna och analyserna aldrig något tydligt ursprung till varför ett barn lider av obehag. Dessa är de vanligaste sätten på vilka de manifesterar sig.
- Muskuloskeletal smärta
- Konstant trötthet
- Huvudvärk
- Magont
- Illamående och kräkningar
- Tarmstörningar som diarré
- Enures (sängvätning)
- Sömnproblem
- Mardrömmar
- Hjärtklappning och takykardi
Somatiska besvär hos barn och ungdomar åtföljs ofta av problem i skolan. Till exempel dålig prestation eller utmanande eller störande beteende.
Orsakerna till somatiska besvär hos barn och ungdomar
Somatiska besvär dyker ofta upp oväntat. När de gör det förblir de stabila i sex månader till två år. Detta påverkar direkt barnets livskvalitet, särskilt om det latenta problemet som utlöser det inte åtgärdas.
Dessa är de faktorer och underliggande realiteter som vanligtvis formar dessa kliniska tillstånd.
Ångest och press hos barnen
Johns Hopkins University i USA genomförde en studie som konstaterade att ångestsyndrom ligger bakom somatiska besvär hos barn och ungdomar. Åldern då de är vanligast är runt 12 år. Vid denna tidpunkt är symtomen vanligtvis mer intensiva och invalidiserande för ungdomar.
Akademisk press och till och med krav som föräldrarna projicerar på dem ökar deras känslor av ångest, vilket i vissa fall överväldigar dem.
Barndoms- och ungdomsdepression
Depression hos barn och ungdomar är underdiagnostiserad och därför kliniskt försummad. Detta är en oroande verklighet, med tanke på att andelen självskadebeteende och självmord i den yngre befolkningen ökar.
Bakom detta allvarliga problem ligger vanligtvis familjeproblem, separation från föräldrar, mobbningssituationer eller till och med sociala mediers skadliga effekter.
Familjeövergrepp
Övergrepp, dålig behandling, vanvård… En av orsakerna till somatiska besvär hos barn i tidig ålder är familjeövergrepp. Att vara ett offer för den här typen av situationer förändrar helt deras utveckling på alla nivåer. Till exempel känslomässiga, neurologiska, kognitiva etc.
Barns personligheter
Vissa barn och ungdomar är perfektionister och ställer alltför höga krav på sig själva. Andra är blyga med en tendens att somatisera. Dessutom kan barn som växer upp i strikta och auktoritära familjemiljöer utveckla karaktärer som tenderar att internalisera sin rädsla, ängslan och oro. Förr eller senare leder detta till både psykiskt och fysiskt obehag.
Depression hos barn är underdiagnostiserat. Detta innebär att de ofta når tonåren med självmordstankar. Tidig upptäckt är helt avgörande. Vi måste vara uppmärksamma på alla förändringar i deras beteende och alla fysiska obehag utan något specifikt ursprung.
Behandling för somatiska besvär hos barn och ungdomar
Det första steget för att bemöta somatiska besvär hos barn och ungdomar är att konsultera en barnläkare. För det första måste alla organiska orsaker uteslutas för att de psykologiska ska kunna behandlas. I dessa situationer är det viktigt att ha överinseende av såväl specialistläkare som psykologer.
Vi kan inte ignorera att organiska besvär (magproblem, sömnlöshet, huvudvärk…) är verkliga och något vi måste behandla. Men de kommer inte att försvinna om deras triggers inte behandlas. Därför är den huvudsakliga utgångspunkten den korrekta identifieringen av det problem som barnet eller ungdomen går igenom.
Dessutom bör behandlingen av ångestsyndrom, depression eller något annat psykologiskt tillstånd kombineras med följande strategier:
- Lära barnen/ungdomarna hur deras kropp reagerar på tillstånd som stress, oro, ångest etc. De måste förstå orsaken till sina fysiska obehag och somatiseringsprocessen.
- Lära dem avslappningstekniker så att de tidigt lär sig att hantera stress.
- Träna dem i sociala färdigheter, självsäkerhet och problemlösning.
- Kognitiv omstrukturering. Lära dem att reglera och förstå sina tankar och övertygelser för att utveckla hälsosammare mentala förhållningssätt.
Viktig notering
Vi kan inte avsluta den här artikeln utan att lyfta fram en särskild aspekt som alla föräldrar bör förstå. Det är det faktum att somatiska besvär inte är ett sätt för barn att få uppmärksamhet. Deras smärta och obehag är verkliga. Faktum är att barn som klagar över smärta på återkommande basis eller vars beteende har förändrats behöver utvärderas av en specialist.
Som föräldrar måste vi validera vad de uttrycker och visar. Vi måste uppmuntra dem att uttrycka vad de känner och vägleda dem. Det betyder att de kommer att kunna berätta för oss vad som oroar dem och på så sätt ge ett namn åt smärtan de känner. I själva verket bör vi vara en tillflykt för dem och stödja dem genom att visa förståelse, empati och tillgivenhet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Egger, H. L., Costello, E. J., Erkanli, A. et al (1999) Somatic complaints and psychopathology in children and adolescents: stomach aches, muscular-skeletal pains and headaches. Journal of American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 38, 852–860.
- Eminson, D. M., Benjamin, S., Shortall, A. et al (1996) Physical symptoms and illness attitudes in adolescents: an epidemiological study. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 37, 519–527
- Faull, C. & Nicol, A. R. (1986) Abdominal pain in six-year-olds: an epidemiological study in a new town. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 27, 251–260.
- Ginsburg GS, Riddle MA, Davies M. Somatic symptoms in children and adolescents with anxiety disorders. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2006 Oct;45(10):1179-1187. doi: 10.1097/01.chi.0000231974.43966.6e. PMID: 17003663.
- Sackl-Pammer P, Özlü-Erkilic Z, Jahn R, Karwautz A, Pollak E, Ohmann S, Akkaya-Kalayci T. Somatic complaints in children and adolescents with social anxiety disorder. Neuropsychiatr. 2018 Dec;32(4):187-195. doi: 10.1007/s40211-018-0288-8. Epub 2018 Sep 14. PMID: 30218392; PMCID: PMC6290697.