Psykologi och reklam: hur påverkar det hjärnan?

Genom att använda iögonfallande reklam, fängslande slogans och emotionella berättelser, kan varumärken få kontakt med konsumenterna och lämna bestående avtryck hos dem.
Psykologi och reklam: hur påverkar det hjärnan?

Senaste uppdateringen: 25 mars, 2025

Varje gång du tittar på en annons är syftet inte bara att uppmuntra dig att köpa en produkt eller tjänst, utan också att väcka känslor och skapa mentala associationer. Genom val av färger, typsnitt och till och med material på affischer, påverkar reklam människors sinnen på ett mer djupgående sätt än det kan verka.

Ur psykologisk synvinkel är ett av marknadsföringens stora mål att vägleda konsumenternas beslut på ett nästintill obemärkt sätt. Det är ingen slump att lyxvarumärken använder minimalistisk design för att återspegla exklusivitet, eller att snabbmatsrestauranger använder rött och gult i sin estetik för att väcka aptiten.

Reklamens påverkan på människors beteende

Bakom varje framgångsrik marknadsföringskampanj finns ett team av specialister som strategiskt utformar varje visuellt och ljudmässigt element för att fånga allmänhetens uppmärksamhet. Utöver att marknadsföra en produkt handlar det om att lämna ett budskap i människors medvetande.

Neuromarknadsföring studerar hur sensoriska och emotionella stimuli påverkar konsumenternas beteende. Genom övertalningstekniker försöker man bygga upp förtroendet för varumärken, uppmuntra köpvanor och stärka den emotionella kopplingen till allmänheten.

Enligt en forskningsstudie från Journal of Advertising spelar känslor en central roll i reklam. De påverkar nämligen hur människor bearbetar information och fattar beslut. En väl utformad kampanj kan väcka känslor och göra ett budskap mer slagkraftigt och minnesvärt.

Visuell perception i reklam

Hur vi tar emot och interagerar med ett reklambudskap kan variera beroende på visuella faktorer som färger, typsnitt, design och till och med de material som används vid presentationen.

Visste du till exempel att materialval för banderoller påverkar helhetsintrycket, vilket kan påverka konsumenternas uppfattning? En neonskylt sticker ut med sin skärpa och sina livfulla färger och förmedlar modernitet och professionalism, medan en pappersbanderoll kan framkalla en mer lättillgänglig och gripbar känsla.

En av strategierna bakom en framgångsrik marknadsföringskampanj är också färgpsykologin. Den gör att olika nyanser kan förknippas med specifika känslor eller reaktioner. Rött kan framkalla brådska eller passion, blått förmedlar självförtroende och lugn, och grönt förknippas med natur och hållbarhet.

Studier visar att det bara tar 90 sekunder att fatta beslut om människor eller produkter baserat på färger 62-90% av tiden.

Förutom färg och form är ett övertygande språk med ett tydligt budskap som man kan relatera till helt centralt. En väl berättad historia kan skapa ett starkare emotionellt gensvar och förstärka kopplingen till varumärket. Därför samverkar både audiovisuella och narrativa element för att fånga konsumentens uppmärksamhet.



Reklam och känslor: från koppling till manipulation

Annonser som vi ser i tidningar, längs vägarna eller på nätet kan väcka känslor som begär, tillit eller brådska. Genom övertalningstekniker som exklusiva erbjudanden med begränsad giltighetstid och verkliga konsumentvittnesmål kan köpbeslut motiveras.

Men reklam kan också påverka självkänslan och självbilden, särskilt när den främjar orealistiska ideal om kroppen, framgång eller lycka. Detta kan leda till att vissa människor känner sig missnöjda eller pressade att köpa vissa produkter eller tjänster för att uppfylla dessa normer.

Det är därför viktigt att företagen agerar ansvarsfullt när de skapar sina reklamkampanjer och undviker att spela på människors känslor och osäkerhet. Som konsumenter måste vi i vår tur vara mer kritiska till reklambudskapen och ifrågasätta om de uppfyller våra behov.



Reklamens påverkan på hjärnan är större än du tror

Den reklam vi ser varje dag kan ha en djupgående inverkan på våra sinnen. Genom att använda färger, typografi och audiovisuella berättelser på rätt sätt kan varumärken påverka våra känslor och köpbeslut.

Så nästa gång du ser en annons på stan eller i sociala medier, rekommenderar vi därför att du analyserar den. Fundera över hur den får dig att må och vilka känslor eller begär den försöker väcka. Genom att vara medveten om dessa taktiker kan du bli mer kritisk som konsument.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.