Att köpa eller att inte köpa, det är frågan. Stora märken kan inte ge konsumenter alltför fria tyglar. Det är därför det finns experter på psykologiska strategier för marknadsföring. Vanligtvis åter stora företag inte slumpmässiga variabler komma i deras väg.
Om det vore upp till dem så skulle det faktiskt inte finnas några sådana variabler. Deras marknadsföringskampanjer är noggrant uträknade för att få dig att köpa deras produkter.
Men för att få dig att köpa vad de erbjuder så måste de veta vad du vill ha, vad du behöver och hur du vill ha det. De studerar kunden och använder psykologiska strategier för marknadsföring.
Psykologiska strategier för marknadsföring
Impuls är något extremt viktigt för köpprocessen. I en studie som utfördes av Chase, Gallup och Harris Interactive, användes en serie psykologiska strategier för marknadsföring från stora annonsörer för att stimulera impulsköp.
Vår hjärna gör kopplingar för att ta impulsiva beslut. Så vare sig du planerar att köpa något eller känner för att köpa det på impuls, kommer du alltid hitta skyltar som ”Köp nu!” eller ”Skaffa en prenumeration nu!” Tror du att det är slumpen? Tänk om.
Studier om marknadsföringspsykologi (neuromarknadsföring) bevisar att våra instinktiva krav spelar en viktig roll när våra hjärnor letar efter anledningar att köpa en eller annan produkt. Med andra ord får instinkt oss att välja, och det snabbt.
Experter vet detta, och det är anledningen till att de ofta lekar med vår ”rädsla för att missa ett bra erbjudanden”, vilket är rädslans om uppstår när de säger att det bara finns ett par exemplar kvar.
Stora och små annonsörer förlitar sig på sin kunskap om våra sinnen (de försöker få oss att tänka mindre) för att lansera sina kampanjer och visa en viss produkt. De vet att känslor spelar en vital roll i de flesta beslut vi tar. Vi är emotionella varelser som tänker.
Bruk av bilder
Få reklambyråer förbiser den visuella aspekten. Vår hjärna bearbetar bilder snabbare än text, och det är därför de är väldigt viktiga i köpprocessen.
En högkvalitativ bild är en fantastisk bundsförvant när det kommer till annonser. Annonsörer letar alltid efter en kraftfull visuell inverkan, en som får potentiella kunder att tro att de kommer bli lyckligare, mer framgångsrika eller mer eleganta efter att de köpt produkten eller tjänsten.
Bruk av färger
Så du tror att färgerna i marknadsföringskampanjer är slumpmässiga eller valda för att de är ”snygga”? Sanningen är att det finns mer bakom det än så.
Har du märkt av allt blått på plattformar som Twitter, Facebook, PayPal och Microsoft? Det är uppenbarligen inte slumpen. Enligt studier om psykologin bakom färger så ser blått pålitligt ut och inspirerar oss att interagera mer med produkten eftersom vi känner oss trygga.
Det är därför annonsörer ofta använder blått först när de designar sina psykologiska strategier för marknadsföring. Som vi nämnt tidigare är det inte alls slumpmässigt. Det har att göra med kultur, erfarenhet och en kombination av de två.
Det första ”ja:et” är det viktigaste
En vanlig strategi inom neuromarknadsföring är att gradvis höja priset på en tjänst över tid. Kanske är det svårt för oss att betala 1000:- för en tjänst, men det är inte lika svårt om vi redan betalar 900:-. Nyckeln är att höja priset lite i taget, så att konsumenten inte tänker på att gå till en konkurrent.
När du väl sagt ditt första ”ja” till produkten är risken högre att du fortsätter köpa den i framtiden. Detta är en strategi som baseras på att få konsumentens tillit. Det kallas för ”inbound marketing”.
Många stora märken satsar inte längre på att ha en stark inverkan på folk, utan siktar istället på att få det första ”ja:et”. Det är en fantastisk chans att få kundens tillit och långsamt erbjuda denne innehåll tills vederbörande vill köpa produkten.
”Få en kund, inte en försäljning.”
-Katherine Barchetti-
Förankringseffekten
Även om du vill titta på många olika versioner av en specifik produkt, kommer den förta du ser att vara referensen för huruvida andra till exempel är dyrare eller billigare. I vissa butiker kommer försäljare exempelvis berätta om produkterna med start från den dyraste.
Utöver förankringseffekten vill annonsörer även att deras produkter ska vara de första vi lägger ögonen på. Vår hjärna tenderar att komma ihåg de första och sista inslagen i en lista bäst, så de försöker dra nytta av detta genom att sätta produkterna de vill att du ska köpa vid början och slutet av en annons.
Känslor
Utan tvivel används många av de psykologiska strategierna för marknadsföring för att vädja till vår emotionella sida. Neurovetenskapen bevisar att sista minuten-köp fortfarande är impulsiva köp.
Det är så marknadsföringsgurus försöker få oss att lägga märke till deras kampanjer. För att vara mer och mer effektiva för varje dag som går, studerar de marknaden, dess trender, tendenser och motivationer. Vi är marknaden, och vi är alltid deras mål!
I den här artikeln kommer vi prata om psykoanalysens ekonomiska modell. Under årens lopp så är det många som har studerat personligheten, en variabel som har en stor påverkan på beteendet. Sigmund Freud, psykoanalysens fader, närmade sig dock detta från…
Det finns en rädsla som verkligen är svår för många barn att hantera. Rädslan för att gå till skolan. Denna rädsla kan bli så påfrestande att den kan klassas som en ren fobi, som kallas just för skolfobi. Många människor…
Från den relationella ramteorins perspektiv har beteendet och språket en nära relation. Idag kommer vi prata om denna ramteori och dess koppling till mänskligt beteende. Den relationella ramteorin (RFT) är en teori om språk och kognition som utgör en experimentell…
Sexism i det moderna samhället innebär bland annat att man antar att kvinnor som grupp är underlägsna män. Människor har hållit fast vid denna attityd och utvecklat den genom tiden av många sociologiska anledningar. Men sexism har historiskt sett ofta…
Otåliga personer finns överallt. Du vet vilka vi talar om. De är konstant frustrerade och inget tillfredsställer dem. När de är glada så är glädjen kortlivad och präglad av ängslighet. I nästa ögonblick behöver de mer. Få saker föder negativa känslor…
Det är varken positivt eller sunt att ha överdriven självkänsla. Att ha för stort självförtroende eller att överskatta sitt eget värde leder till problematiska beteenden och attityder. Personer med dessa egenskaper tar inte ansvar för sina egna misstag och har…