Rädslan som döljer sig bakom oreda
Det finns en hel uppsättning rädslor som döljer sig bakom oreda. Att försumma ordning är mycket mer än bara brist på tid eller slarv. Våra omgivningar är faktiskt en projicering av vår inre värld. Om det är sant så kan vår oreda kommunicera mycket.
Vår oreda är nästan alltid associerad med ett annat fenomen: ansamling av saker. När vi inte har mycket så är det svårt att skapa oreda. När vi å andra sidan samlat på oss saker så börjar det ta tid att sätta dem på rätt plats, rengöra dem eller hitta en plats där de inte är i vägen.
“Oreda inträffar väldigt troligt eftersom det finns så många typer av oreda.”
-Murray Gell-Mann-
Samtidigt tenderar vi att endast skapa oreda i vissa delar av hemmet; detta betyder också något. Vad som döljer sig bakom oreda är oftast en form av rädsla. Vi ska ta en titt på vilka rädslor det kan röra sig om. Först ska vi dock ta en titt på fenomenet samlande.
Olika typer av samlande
Samlande är det första steget mot oreda. Det verkar trivialt, men i verkligheten är det ett tydligt uttryck av vad vi har inom oss. Det sägs att det finns två grundläggande typer av samlande: det gamla och det nya.
Gammalt samlande har att göra med alla föremål som vi hävdar är värdefulla för oss. Det är därför vi beslutat oss för att spara dem, trots att vi inte har någon plats för dem. När föremål har långa anor behåller vi dem trots att de saknar värde. Det kan till och med vara skräp, men vi ser dem fortfarande som värdefulla.
Nytt samlande refererar å andra sidan till vardagliga föremål som vi använder, men som vi inte lägger tillbaka på sin rätta plats. Kläder, hygienartiklar, leksaker, papper eller allt vi tar från en plats och inte lägger tillbaka. Vi kan inte finna tiden att organisera dem och skapar bara högar av saker.
Båda typerna av samlande reflekterar även de rädslor som döljer sig bakom oreda. När det kommer till gammalt samlande har det att göra med rädsla för att släppa det förflutna. Det finns en rädsla för att acceptera det nya och det gamla skapar en trygghetskänsla.
Vid nytt samlande innebär det att vi inte gillar något som sker i nuet och som vi är rädda för att tackla.
Rädslorna som döljer sig bakom oreda
Platserna med mest oreda ger oss en hint om de bakomliggande rädslorna. Det är inte samma sak att ha oreda köket som att ha det i vardagsrummet.
Låt oss ta en titt på de huvudsakliga betydelserna:
- Oredan i köket talar om emotionell skörhet eller förbittring vi inte överkommit.
- När oredan samlas bakom dörrar innebär det en rädsla av att stötas bort av andra eller en känsla av att vara bevakad.
- Oreda vid ytterdörren innebär en rädsla för att relatera till andra.
- När det finns för mycket saker staplade i garaget antyder det en rädsla för det nya.
- Oreda i hallar och korridorer talar om svårigheter med att kommunicera vad som tänks och känns.
- När det är oreda i matsalen innebär det att familjen utövar för mycket inflytande och vill kontrollera sina medlemmar.
- Oreda i hela hemmet talar om apati, ilska mot livet och lathet mot en själv.
- Oorganiserade föremål i rummet innebär rädsla och en vägran att etablera relationer med andra, eller att öppna upp sig mot världen.
Andra platser med oreda
Om en relation mellan oreda och rädsla etableras så är det för att föremålen uppfyller rollen hos en rökridå eller skymmande barriär. Vad döljer de? Rädsla. Oordning visar att personen vill dölja eller undvika att se något.
Andra rädslor som döljer sig bakom oreda har att göra med möblerna. Om du samlar saker och orsakar oreda på skrivbordet eller arbetsytan så visar det dolda frustrationer och en önskan att kontrollera allt. Om allt göms under möbler så tyder det på en rädsla för andras åsikter.
Utöver betydelserna det kan ha så är sanningen att konstant oreda är något som kan bli ett hinder. Det är bra att vi då och då kopplar bort oss själva från det som vi kan lämna bakom oss.
Det är även bra att periodvis rensa våra personliga utrymmen. Att gå genom livet lättare är mycket bättre, och det innebär att vi bör göra oss av med allt som gör det svårt att röra sig, både fysiskt och emotionellt.