Relationsvetenskap: Studiet av mellanmänskliga relationer
Vi ser ofta mänskliga relationer som eteriska och andliga. Faktum är att element som affinitet, tillgivenhet, lojalitet och romantik verkar för abstrakta för att kunna mätas och förklaras logiskt och vetenskapligt. Sanningen är dock att alla relationer influeras av biologiska reaktioner och kognitiva mönster. Relationsvetenskap studerar dessa fenomen.
Majoriteten av studierna inom denna disciplin fokuserar på intima relationer, särskilt familje- och partnerrelationer. Men psykologer, sociologer, biologer och andra yrkesverksamma inom detta område studerar också de typer av relationer som inte är så nära. Till exempel de mellan professionella kollegor eller bekanta.
Relationsvetenskap (den empiriska studien av mänskliga relationer) kom till i början av 1900-talet. Sedan dess har det genererat värdefulla bidrag till förståelsen av hur vi interagerar med andra.
Relationsvetenskap och dess huvudsakliga bidrag
Detta studieområde har flera förgreningar. Det har faktiskt gett upphov till extremt solida teorier med viktiga tillämpningar. Faktum är att det ger klarhet i definitionen av relationer. Det definierar vad de är och vad de består av samt hur de varierar. Dessutom skiljer det mellan de olika grader av anslutning som kan upprättas:
- För att det ska finnas en relation mellan två personer på den mest grundläggande nivån måste båda parter vara beroende av varandra. Med andra ord, de är sammanlänkade och påverkar varandra på något sätt.
- När båda parter anser varandra vara unika och oersättliga, utgör det en personlig relation. Dessa inkluderar bekanta, kollegor och släktingar.
- Nära relationer bildas när det ömsesidiga beroendet är starkt, frekvent och mångsidigt och varar över tid. I denna kategori ingår mer betydande band som vänskap och vissa familjeband.
- När, utöver ovanstående, sexuell passion existerar är det intima relationer. De inkluderar äktenskap, kärleksförhållanden och andra sexuella affektiva band.
Förutom dessa distinktioner (som, även om de verkar uppenbara, är nyckeln till att förstå de olika typerna av relationer), ger området relationsvetenskap också ytterligare information.
Band upprepas
Ett av de första områdena som studerades av relationsvetenskap var familjeband och föräldrar-barn-upplevelser. Till exempel har bidrag som de som John Bowlby och Mary Ainsworth lämnat med avseende på anknytningsteorin varit avgörande för att förstå mänskliga band.
Tack vare dessa arbeten och efterföljande forskning har man nu slagit fast att våra primära band formar våra personligheter, vår självkänsla och vår tillit till andra. Än viktigare är att dessa anknytningsstilar som vi förvärvat i barndomen tenderar att förbli stabila och påverka våra vuxna relationer. Faktum är att vi bygger våra kontakter baserat på våra relationer med våra föräldrar.
Relationer är transaktionella
Ett annat intressant fynd gäller relationernas transaktionella karaktär. Alltså det sätt på vilket de utgör ett socialt utbyte. Faktum är att vi kontinuerligt utvärderar de vinster eller förluster som de representerar för oss. Vi analyserar det positiva och negativa i våra relationer och jämför dem med våra ideal och alternativa möjligheter.
Till exempel kan känslorna av tillfredsställelse i ett par bero på hur lyhörd den ena partnern är för den andras känslor och behov, eller dennes förmåga att kommunicera och lösa konflikter. Om den samlade bedömningen ger negativa resultat är det högst troligt att relationen upphör.
Biologiska varelser
Det finns en gren av relationsvetenskap som försöker förstå hur vårt beteende är relaterat till vårt förflutna och hur det påverkade vår evolution och överlevnad. Bland andra aspekter förklarar evolutionsteorier processerna för sexuellt urval och bildandet av par.
Relationsvetenskap påminner oss om att vi är betingade av vår biologi. Forskning har till exempel visat att män i många olika kulturer föredrar yngre och mer attraktiva kvinnliga partners (fertilitetssymboler). Å andra sidan söker kvinnor äldre manliga partners med finansiell stabilitet (för att säkerställa säkerheten för sina avkommor).
Miljön är viktig
Ett sista relevant bidrag från disciplinen är studiet av hur miljön influerar och påverkar relationer. Faktum är att allt inte ligger i våra händer: stressiga situationer utanför relationer kan göra det svårt att upprätthålla högkvalitativa band.
Till exempel tenderar ekonomisk stress eller arbetsstress, sjukdom och andra ogynnsamma situationer att föranleda missnöje i relationer och uppbrott. Detta är särskilt fallet om miljöns krav överstiger resurserna och kapaciteten hos parets medlemmar.
Dessutom har det kulturella sammanhang som ett par befinner sig i (med dess normer, seder och traditioner), liksom familjen och den närmaste miljön, ett obestridligt inflytande på en relations utveckling. I själva verket kan dessa antingen bidra till att ett band misslyckas eller blomstrar.
Praktiska tillämpningar av relationsvetenskap
Ovanstående är bara några av insikterna om mänskliga band som härrör från relationsvetenskap. I slutändan utforskar detta tillvägagångssätt konstruktionen, underhållet och upplösningen av band, såväl som de biologiska, psykologiska och kulturella orsakerna bakom dessa processer.
Men förutom att ge en större förståelse för varför vi bildar band och hur våra relationer fungerar, har denna disciplin också praktiska tillämpningar. Viktigast av allt, dess resultat kan hjälpa oss att upptäcka vilka attityder och beteenden vi behöver förändra och investera i om vi vill njuta av framgångsrika relationer.
Eftersom relationer har en djupgående inverkan på hälsa, psykiskt välbefinnande och livskvalitet är det en prioritet att ta hand om dem. I detta avseende kan relationsvetenskap ge många svar och riktlinjer.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Buss, D. M. (1989). Sex differences in human mate preferences: Evolutionary hypotheses tested in 37 cultures. Behavioral and brain sciences, 12(1), 1-14.
- Finkel, E. J., Simpson, J. A., & Eastwick, P. W. (2017). The psychology of close relationships: Fourteen core principles. Annual Review of Psychology, 68, 383-411.
- Karney, B. R., & Neff, L. A. (2013). Couples and stress: How demands outside a relationship affect intimacy within the relationship. In J. A. Simpson & L. Campbell (Eds.), The Oxford handbook of close relationships (pp. 664–684). Oxford University Press.