Sex tips som hjälper dig att sluta vara självisk med din partner

Generositet hos ett par, liksom i andra relationer, bygger på två grundläggande pelare. Dessa är empati och bestämdhet. Ta reda på hur du kan implementera dem.
Sex tips som hjälper dig att sluta vara självisk med din partner
Sara González Juárez

Skriven och verifierad av psykologen Sara González Juárez.

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2024

När du bråkar med din partner kanske du upptäcker att en av er anklagar den andre för att vara självisk. Det beror på att när vi mår dåligt så tenderar vi att tillskriva det en extern faktor, och därför riktar vi skulden mot den andra personen i en diskussion. Din partner är dock inte alltid skyldig. Ja, ibland är diskussionen ditt eget fel. Det finns därmed flera goda skäl att lära sig att sluta vara självisk i ett förhållande.

Att upptäcka denna partiskhet och erkänna att du är självisk är inte lätt. Ändå är det det första steget mot att skapa sund dynamik i ditt förhållande. Det är dock lätt att blanda ihop dina känslor med skuld, självömkan och andra polariserade tankar.

Alla har något inom sig själva som de behöver hantera och förändra. Dessutom har själviskhet blivit något av en epidemi i dessa tider av individualism. I den här artikeln ger vi dig några idéer för att göra processen att lösa problem i din relation både effektiv och produktiv.

Själviskhet

Själviskhet är ett väldigt vanligt ord idag. Faktum är att det används så ofta att dess definition blir suddig. Ändå förstår vi i allmänhet själviskhet som en attityd centrerad på dig själv och ditt ego. Dessutom handlar du i riktning mot egenintresse och försummar andra människors behov.

I ett parförhållande innebär själviskhet att du sätter dina egna bekymmer och behov före din partners, oavsett deras betydelse eller om de kan förenas. Det anses vara en faktor för känslomässigt slitage eftersom det hittar konflikter i de minsta vardagliga detaljerna.

Själviska gester är för små för att tas som en allvarlig kränkning. Å andra sidan är de för iögonfallande för att förbises helt och hållet.

Dags att sluta vara självisk

Sex tips som hjälper dig att sluta vara självisk med din partner

Att upptäcka en attityd av själviskhet hos dig själv får dig att må dåligt. Därför vill du fixa det. Det är dock ganska troligt att du och din partner har en historia av olösta konflikter tillsammans. Därför måste du ta itu med problemet på ett ordnat och pragmatiskt sätt. Här är sex tips som hjälper dig att sluta vara självisk med din partner.

1. Ta ansvar för dig själv

Som vi nämnde tidigare är det första steget att upptäcka denna attityd och föreslå en förändring till det bättre. Du bör förklara detta för din partner. Det beror på att denne helst bör följa med dig i din förändringsprocess. Dessutom är det något som direkt påverkar din partner så dennes hjälp kommer att vara nödvändig för att du ska veta vilken riktning du ska ta.

2. Utveckla empati för att sluta vara självisk

Empati kommer att vara den huvudsakliga egenskapen som hjälper dig att sluta vara självisk med din partner. Även om vissa människor är mer empatiska än andra, är detta en förmåga som kan läras och utvecklas som alla andra.

Genom empati kommer du att utveckla idén att andras känslor har samma betydelse som dina. I själva verket är det en träning i emotionell intelligens.

Bra kommunikation är avgörande för detta. Dessutom måste du fokusera din uppmärksamhet på din partners känslor och behov. Diskutera situationer med honom eller henne när de uppstår och försök förstå den underliggande dåliga dynamiken. Det är en icke-linjär process. Med andra ord, konflikten kommer inte gradvis att försvinna, utan kommer att ha sina upp- och nedgångar. Ha tålamod.

3. Träna dig själv i att vara bestämd

Bestämdhet kommer att tjäna dig väl, inte bara för att göra din ståndpunkt tydlig, utan för att uttrycka dina egna behov utan att förolämpa eller såra din partner. Detta är en del av det känslomässiga ansvaret. Det hjälper dig att ta hand om din partners känslor, lyssna på honom eller henne och göra din avsikt att förändra och rätta till tydlig.

Empati och bestämdhet är inte två isolerade egenskaper. I själva verket interagerar de med varandra, och även med andra. Till exempel, om du uttrycker för din partner att något har stört dig på ett respektfullt sätt, är du bestämd, medan empati gör att du kan ta hänsyn till hans eller hennes känslor i frågan.

4. Fråga din partner hur han eller hon känner

Kanske har du, ända fram till det ögonblick du bestämde dig för att ändra på dig, helt förbisett din partners känslor. Av denna anledning vet du förmodligen inte vad som rör sig i hans eller hennes huvud när du inte håller med. Faktum är att om ni inte har anslutit till varandra på länge, kommer det att vara svårt för er att göra det nu. Därför måste du fråga din partner hur denne känner.

På detta sätt kommer du inte bara att träna din empati, utan du kommer också att få användbar information för att lösa era problem och låta din partner uttrycka sig. Dessutom kommer din partner att uppfatta att du bryr dig och att du lägger märke till vad han eller hon säger. Detta skapar också en mer samarbetsvillig attityd från hans eller hennes sida.

5. Sluta vara självisk genom att fråga dig själv vad din partner behöver

Att vara en empatisk och hänsynsfull person är inte det enda sättet att lämna en självisk attityd bakom sig. I själva verket kan din partner, inför din tidigare attityd, ha slutat dela med sig av sina behov och prata om vad han eller hon vill ha av dig.

Därför bör du, förutom att be din partner att uttrycka sig, fråga dig själv vilken effekt ditt beteende kan ha på honom eller henne. Varje liten detalj räknas. Vad kan din partner vilja att du ska göra? Kommer din partner att bli arg om du säger till honom eller henne att du bara inte känner för att laga mat idag?

6. Träffa en terapeut

Parterapi har några mycket användbara resurser för att lösa olösta problem. Faktum är att om ni båda deltar under konsultationen är ni redan på väg att lösa era problem, även om ni kanske inte inser det.

Par i terapi

Sluta även vara självisk i dina övriga relationer

Träning i generositet och empati är inte bara användbart för kärleksförhållanden. Det kan hjälpa i andra typer av relationer också. Faktum är att i allmänhet tenderar människor som antar en självisk attityd att utvidga den till alla sina miljöer. Därför kommer det att arbeta med din själviskhet, såväl som att anta en mer generös attityd mot din partner, spilla över på dina andra relationer också. Dessa kan vara familj, vänner och till och med arbetsrelaterade.

Å andra sidan kommer du säkert att träffa andra själviska människor i ditt liv. Kanske är du orolig att du kan tappa mark inför dem. Men vid dessa tillfällen är det alltid bäst att komma ihåg all positivitet du får när du är generös mot omgivningen och agerar därefter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Beck, A. T. (2009). Con el amor no basta: cómo superar malentendidos, resolver conflictos y enfrentarse a los problemas de pareja. Barcelona [etc]: Paidós, 2003 Barcelona [etc.]: Paidós, 2003.
  • Polaino-Lorente, A., & Martínez Cano, P. (2002). La comunicación en la pareja: errores psicológicos más frecuentes. Madrid: Rialp, 2002..
  • Milián, R. P. (2005). Acerca del amor y las relaciones de pareja (IV). Mendive. Revista de Educación3(3), 204-210.
  • Ulloa Hernández, M. A. (2017). Libertad y dominio vs. compromiso y dependencia en la pareja: dispositivos de feminización y de género. La ventana. Revista de estudios de género5(46), 50-104.
  • Guzmán, M., & Ch, C. T. (2014). Estilos de apego y empatía diádica en relaciones de pareja en adultos emergentes. Revista Argentina de Clínica Psicológica23(3), 61-69.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.