Skillnaden mellan intrig och spänning

Är du fast i den nya omtalade thrillern och vet inte varför? Oroar du dig för framtiden för dess huvudperson? Du kanske upplever intrig eller spänning? Det är vad vi ska prata om i den här artikeln.
Skillnaden mellan intrig och spänning

Senaste uppdateringen: 20 april, 2023

Oavsett om du tittar på den sista scenen i en spännande film eller närmar dig slutet på ditt favorit-tv-spel, kan spänningen och intrigens roll vara avgörande. För att förstå hur de fungerar måste vi först definiera skillnaderna mellan intrig och spänning.

En specifik händelse och dina förväntningar i situationen kan väcka antingen intresse eller avsmak från din sida. En av variablerna som skiljer det ena från det andra alternativet är tillskrivning. Detta involverar de tankar som du tillskriver en viss händelse som äger rum eller är på väg att äga rum.

Det finns två typer av tilldelning: närmande och avståndstagande. När du uppfattar en händelse som behaglig, bra eller önskvärd tenderar du att komma närmare. Om du tvärtom uppfattar händelsen som dålig, obehaglig eller till och med äcklig så tar du avstånd från den. Kort sagt, tillskrivningar genererar vissa känslor inom dig som förbereder dig för handling. Detta tillstånd är vad psykologer kallar upphetsning.

Rädda vänner vid dator
Spänning innebär hopp eller rädsla eftersom man förväntar sig resultatet av en specifik situation.

Upphetsning

I vanlig terminologi är upphetsning den vakenhet eller förberedelse som du känner i situationer präglade av förväntan. I en mer rigorös mening är upphetsning en biologisk och psykologisk förändring som föregår eller följer en händelse. Det kännetecknas av ökad hjärtfrekvens, överkänslighet mot händelser, ökad uppmärksamhet och subjektiva känslor av upphetsning.

Detta är precis vad som händer med dig när du når slutet av en film som har hållit dig på halster i två timmar. Du känner också den här typen av spänning när du anländer till grottan med den hemska skurken i ditt favoritspel. I grund och botten förbereder din kropp sig för att du på något sätt förstår att något utöver det vanliga är på väg att hända.

Du upplever upphetsning vid tillskrivningar som innebär såväl närmande som avståndstagande. Med andra ord, oavsett om du uppfattar situationen som positiv eller negativ. I själva verket gör tillståndet av upphetsning att du känner resultatet med större intensitet. Faktum är att det är tack vare spänningen som slutet på dina favoritfilmer, böcker och videospel är så njutbara.

Julie Anna Guidry, forskare vid University of Louisiana i USA, diskuterar detta upphetsningsfenomen i sin artikel The Experience of… Suspense. Hon säger att spänning är “en upplevelse av förväntansfull upphetsning som involverar känslor av hopp, rädsla eller både hopp och rädsla. Det framkallas av situationer där man är osäker gällande ett kommande eller viktigt resultat”.

Varför du gillar spänning

Därför är spänning inget annat än känslan av hopp eller rädsla som du känner i väntan på resultatet av en specifik situation. Det är något som manusförfattare skickligt hanterar. De exploaterar det ända fram till filmens klimax innan din hjärna börjar tröttna.

Spänning produceras faktiskt av en händelse som du vet kommer att inträffa och som har potential att väcka ett tillstånd av upphetsning inom dig. Därför placerar spänning dig på ett sätt i en spännande position, men också i en förväntansfull.

Men spänningen fungerar inte alltid. Det beror på att dess framgång är relaterad till hur spännande händelsen som du förväntar dig är.

Man kan säga att en optimal spänningsnivå är en där man uppfattar att en händelse kan få negativa konsekvenser. En där de inblandade har små chanser att uthärda dem eller undvika dem.

Till exempel kan du förutse vad som kommer att hända, men inte vad karaktären kommer att göra och vad det kommer att leda till. Du kanske ser en tjuv som förbereder sig för ett rån och därför förutser vad som kommer att hända. Men när? Vad kommer hända härnäst?

Spänning är en ställföreträdande känsla. Det betyder att du kan känna det genom en annan person. Det är därför du i spänningsfyllda berättelser känner att du verkligen identifierar dig med karaktärerna.

Man tittar på tv och blir fascinerad
Intrig föder ett intresse för vad som kommer att hända.

Skillnaderna mellan intrig och spänning

Nu när du vet vad spänning är och vad det genererar inom dig, behöver du även känna till mekanismerna för intrig. Medan spänning är baserat på att du förutser överhängande fara, är intrig mycket mindre invasivt. I grund och botten fokuserar de på att mata tittarens intresse för vad som ska komma att hända.

En av de största skillnaderna mellan spänning och intrig är att tittaren i det första fallet vanligtvis har mer information än karaktärerna. En intrigsituation däremot kan till exempel vara en med en säkerhetsvakt som hör ett konstigt ljud utan att ha någon aning om om det i realiteten finns något behov för denne att oroa sig.

Intrig kan betraktas som en dos av osäkerhet kring en specifik situation. Det är ett fenomen som matar ditt intresse på ett naturligt sätt. Det är därför du gillar berättelser med intriger så mycket eftersom du, precis som i fallet med spänning, upplever upphetsningstillståndet. Men i fallet med intrig, oavsett om du vet mer eller mindre än karaktärerna, väcker förväntan eller möjligheten till en viss händelse, antingen positiv eller negativ, ditt intresse och låter dig uppleva ett mycket behagligare resultat.

Som psykoterapeuten Ana Livier Govea (Govea, 2022) hävdar, väcker thrillers starka känslor av intrig, mystik och fara. För att inte tala om graden av spänning som lösningen av konflikten kan generera. Faktum är att intrig och spänning går hand i hand, men de uppstår inom dig av olika anledningar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Guidry, JA (2005).La experiencia de …suspense: comprender el constructo, sus antecedentes y sus consecuencias en contextos de consumo y adquisición.
  • Govea, A. L. (2022, 15 marzo). Psicoterapia de juego: Desde Los Enfoques Congnitivo-Conductual, Psicoanalítico, Humanista, Gestalt (Primera edición). Editorial Terracota.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.