2000-talets bästa psykologiska thrillers

I den här listan på psykologiska thrillers så kommer vi inte fokusera på filmer som bara berättar en historia, utan på filmer som får dig att tänka till lite extra.
2000-talets bästa psykologiska thrillers
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Detta är ett litet urval av våra bästa psykologiska thrillers från 2000-talet, och de fascinerar oss fortfarande.

Det var såklart inte enkelt att knåpa ihop denna lista, givet att det finns så många att välja bland.

Dessa filmer är så utmanande att man nästan känner sig som en del av historien. Vissa kanske inte fullt ut kvalificerar sig som thrillers, men vi valde att inkludera dem ändå.

Psykologiska thrillers från 2000-talet

I den här listan över psykologiska thrillers kommer vi inte fokusera på filmer som bara berättar en historia, utan på de filmer som får en att tänka och känna sig som om man medverkar själv.

Det finns säkert många andra filmer som man kan inkludera i den här listan, så lämna gärna en kommentar rörande vilka som du tycker borde vara med i den här listan.

Tänk på att vi också fokuserar på filmens kvalitet, och inte bara det psykologi-relaterade innehållet.

Psykologiska thrillers: Inception (2010) av Christopher Nolan

Inception är en film av den brittiske direktören Christopher Nolan som presenterar drömmarna hos några av huvudkaraktärerna, med Leonardo DiCaprio och Ellen Page i huvudrollerna.

Dess främsta psykologiska aspekt handlar inte bara om drömmande. Faktum är att den också involverar historier som kommer få dig att reflektera över vad som motiverar folk att göra något och komplexiteten hos långvarig sorg.

Scen från inception.

Mullholand Drive (2001) av David Lynch

Det är svårt att betygsätta en film av David Lynch. I det här fallet tar filmen Mullholland Drive upp frågan om vad som skulle hända om drömmar förvandlades till mardrömmar?

Det är en film med Naomi Watts och Laura Elena Harring i huvudrollerna, och den innehåller alla David Lynchs psykologiska element. Han ger oss inte en linjär historia, utan försöker istället “väcka” publiken och hålla den vaken.

Filmen visar oss och rastlöshet, ledsamhet, rädsla, panik och chock med hjälp av bilder, ljud, musik, dialoger… Det är som om han ville leka med åskådarnas sinnen.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) av Michel Gondry

I denna film är det Jim Carrey och Kate Winslet som har huvudrollerna. Det är en väldigt rå och emotionell film som får hjärnan att tänka till.

Kan teknologin få dig att glömma allt om dina tidigare romantiska relationer så att du inte lider under ett uppbrott? Kan man komma över en sådan smärtsam situation utan någon smärta alls?

Det finns inte något svar på denna fråga, men det finns en sak du bör tänka på: smärtor, och den relaterade återhämtningsprocessen, gör att du får det lättare att anpassa dig till den värld som du lever i.

Boyhood (2014) av Richard Linklater

Richard Linklater lyckades göra denna historia till ett mästerverk. Hur kan man göra en 12-årig pojkes liv till en film? Detta är precis vad regissören och hans team gjorde.

De spelade in pojkens dagar, varje år, under ett helt årtionde; en pojke som blir tonåring under dessa år.

I filmen får du se hur pojken går igenom en svår period i livet, nämligen puberteten. Det är en film med kärlekshistorier, krossade hjärtan och mer.

The Grand Budapest Hotel (2014) av Wes Anderson

Du kanske blir förvånad över att se denna film i den här listan, men det råder ingen tvekan om att Wes Anderson är en fantastisk regissör, en som vet hur man spelar karaktärerna på ett fantastiskt sätt.

Ett bevis på detta är The Grand Budapest Hotel.

Anderson tar upp både positiva och negativa aspekter hos människor. Vänskap, lojalitet, ambition, kärlek, solidaritet, småaktighet… Det finns inte en känsla som inte tas upp i denna film.

Lost in Translation (2003) av Sophia Coppola

Detta är en fantastisk film av Sophia Coppola med Scarlett Johansson och Bill Murray i huvudrollen.

Vad händer då två ensamma och ledsna själar finner varandra långt hemifrån, där de är helt fria och ingen riktigt förstår dem?

“Varje person vill bli hittad.”
-Lost in translation-

Kvinna på tåget.

Bästa psykologiska thrillers: Memento (2000) av Christopher Nolan

Vi började med Christopher Nolan och vi kommer också avsluta artikeln med honom. Denna film körs baklänges (från slutet till början) och berättar historien om en man som vill hämnas sin frus död.

Han slår sig dock i huvudet och tappar sitt korttidsminne. Så han glömmer konstant saker som händer i nuet i hans liv.

Han börjar då föra anteckningar och skaffar till och med tatueringar för att komma ihåg saker och uppnå sitt mål. Intressant eller hur?

Dessa är våra bästa psykologiska thrillers, och de kommer få dig att reflektera och tänka, även om psykologin inte är huvudämnet. De kommer verkligen få dig att tänka.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.