Skillnaderna mellan stereotyper och könsroller
Trots de stora sociala framsteg som gjorts av den feministiska rörelsen och rörelserna för sexuell mångfald, har vi fortfarande en lång väg kvar att gå. Det är sant att både stereotyper och könsroller har genomgått förändring och anpassning till vår tids sociala krav. Ändå behöver vi fortfarande synliggöra och förstå dem. På så sätt kan vi omvandla dem.
Men vad menar vi när vi pratar om stereotyper och könsroller? Hur skiljer de sig åt? I den här artikeln förklarar vi skillnaderna mellan dem. Dessutom identifierar vi några sätt på vilka du kan demontera dem i din vardag.
Stereotyper
Vi kan förstå stereotyper som kognitiva konstruktioner byggda från karakteristiska attribut förknippade med en social grupp. På så sätt kan stereotyper vara både positiva och negativa. De tjänar ofta till att konstruera kategorier som organiserar information om den sociala världen.
Konstruktion av stereotyper består av att göra generaliseringar som förenklar och grupperar idéer, övertygelser och föreställningar om andra människor. Dessa förenklingar är naturligtvis delade av många av oss. Faktum är att för att förvärva sin natur är det nödvändigt för dem att cirkulera kollektivt och sprida sig. Därför blir de koder som förstås av stora grupper av människor.
Könsstereotyper
Med hänsyn till den tidigare definitionen kan könsstereotyper förstås som kulturellt och historiskt sociala föreställningar. Dessa är konstruerade i enlighet med vad majoriteten anser det innebär att vara man, kvinna eller en del av HBTQI+-communityt. Med andra ord hänvisar de till de egenskaper som blir tillskrivna en grupp människor som identifierar sig med ett specifikt kön.
Påståenden som “kvinnor är mer känslomässiga än män” eller “HBTQI+-personer är mer utåtriktade än cispersoner” är könsstereotyper.
Problemet med könsstereotyper är att de har blivit så naturaliserade att vi många gånger inte stannar upp och tänker på vilka konsekvenser de får. Detta är särskilt fallet för kvinnor och sexuella dissidenter, men kan även drabba män.
Förekomsten av hyperstereotypa föreställningar om maskulinitet eller femininitet gör att de som inte passar in i denna normativa ram blir måltavlor för kritik, dömande och förföljelse.
Dessutom kan reproduktionen av dessa stereotyper hålla oss bundna till könsroller. Detta begränsar i hög grad både våra möjligheter till prestationer och vår förmåga att till fullo utforska våra talanger och kapaciteter.
Vad är en roll?
Vi kan förstå begreppet roll på två sätt:
- Å ena sidan ur ett sociologiskt-antropologiskt perspektiv. Här avser idén om en roll det sätt på vilket en rad värderingar, attityder och beteenden kulturellt tilldelas människor. Detta beror på vilken plats de intar i en social struktur.
- Å andra sidan ur ett psykosocialt perspektiv. Ur detta synsätt är en roll relaterad till hur människor agerar utifrån de förväntningar som är förknippade med en viss position.
I allmänhet kan vi tänka oss roller som organisatoriska beteendemönster. De är laddade med förväntade beteenden och specifika metoder och tilldelas människor baserat på deras nätverk av interaktioner och den position de intar i den sociala världen.
Könsroller
Könsroller är alla sätt på vilka könsstereotyper blir beteendemässiga förväntningar på samma linje. Dessa är förutbestämda och manifesteras hos människor som vissa föreskrivna beteenden.
Med andra ord är könsroller det medel genom vilket stereotyper omsätts i praktiken. Till exempel att anta att kvinnor ska ta hand om barnen och de äldre, att män ska vara försörjare eller att HBTQI+-personer ska stå för festens liv och själ. Det är en form av naturalisering av stereotyper förknippade med kön. En sorts naturalisering som tar sig uttryck genom förväntan att människor beter sig på förutsägbara sätt beroende på deras könsidentitet.
Är det möjligt att förändra stereotyper och könsroller?
Nu förstår du förmodligen skillnaden mellan dessa två begrepp. Men vad kan du göra med denna information?
För det första bör du inse att vi alla ansluter oss till könsnormer redan innan födseln. Faktum är att många av de idéer vi har om hur det är att vara man eller kvinna verkar naturliga för oss. Därför tenderar vi att ta dem för givna.
Av denna anledning måste vi börja förändra könsnormerna. För detta ändamål bör vi ställa oss frågor om den socialt konstruerade karaktären hos estetiska åsikter. Vi bör överväga våra sätt att förhålla oss, attityder till kärlek och uppvaktning, val av yrken och barnleksaker liksom alla andra av de många dimensioner som kan kopplas till vissa könsnormer.
När vi väl har gjort detta blir det lättare för oss att identifiera eventuella könsroller och stereotyper i vårt eget beteende och i den typ av beteende vi förväntar oss av andra. Omvandlingen av dessa mönster beror på våra egna metoder.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- D’Ovidio, Ana Clara (2020). Roles y estereotipos de género: experiencias de socialización en adolescentes. XII Congreso Internacional de Investigación y Práctica Profesional en Psicología. XXVII Jornadas de Investigación. XVI Encuentro de Investigadores en Psicología del MERCOSUR. II Encuentro de Investigación de Terapia Ocupacional. II Encuentro de Musicoterapia. Facultad de Psicología – Universidad de Buenos Aires, Buenos Aires. Disponible en: https://www.aacademica.org/000-007/16.pdf
- Velandia-Morales, A., & Rincón, J. C. (2014). Estereotipos y roles de género utilizados en la publicidad transmitida a través de la televisión. Universitas Psychologica, 13(2), 517-527. doi:10.11144/Javeriana.UPSY13-2.ergu