Tinderella syndrome – att flirta utan vidare avsikt
Tinderella uppstår genom sammanslagningen av två namn: Tinder och Cinderella (det engelska namnet på Askungen). Psykologin har beslutat att applicera namnet Tinderella syndrome till den typ av människor som tycker om att flirta via de mängder av appar som finns på marknaden, men som aldrig kommer att förbinda sig till att gå ut på en riktig träff. De praktiserar slutligen ”ghosting”: de avbryter kontakten utan någon förklaring alls.
Att leva under dessa av det 21:a århundradets internetfanatiska dagar erbjuder många nya metoder och dynamiker att tänka på. Detta har varken gått psykologer, sociologer eller antropologer obemärkt förbi. Vi behöver därför nya etiketter och namn för att korrekt beskriva dessa nya beteendemönster som inte fanns under tidigare generationer.
Tinderella syndrome kommer från föreningen av Tinder och Cinderella och representerar de människor som föredrar flörtandet som sker via WhatsApp och andra appar, men utan något åtagande att faktiskt gå ut på en träff med motparten.
Att träffa någon
Att det är så är varken bra eller dåligt, det är bara annorlunda. Idag har vi många fler möjligheter att träffa människor och vara ännu mer selektiva när vi letar efter en partner. Vi väljer profiler, gör sökningar, jämför och försöker fatta beräknade beslut om de människor vi ser. Vi väntar på den efterlängtade ”perfekta passformen”. Hoppas på att kunna börja chatta med den speciella personen som har fångat vår uppmärksamhet.
För många är det inte mer än bara en rolig fritidssysselsättning. Dessa flirtar erbjuder oss möjligheten att skilja mellan kärlek och sex och bara välja det senare om det är det vi vill. Samtidigt fortsätter vi i våra ansträngningar att hitta en varaktig relation, som vi i vissa fall lyckas med. Faktum är att många av oss känner till vackra relationsberättelser som börjat på detta sätt.
Men under de senaste åren har psykologer som bland annat Jenny Stallard och Emma Kenny observerat en annan typ av dynamik, vilken de vill uppmärksamma oss om genom ett mycket slående namn: Tinderella. Hit hör människor som aldrig går med på att verkligen gå ut på en dejt; de är användare som bara njuter av lite flirtande och riskfritt chattande genom dessa virtuella kanaler.
Tinderella syndrome, nöjet att flirta med någon jag aldrig kommer att lära känna
Det verkar vara en stor motsägelse, men förvånansvärt är det mycket vanligare än vi trott. Varför registrera dig på en app där du kan flirta och hitta en partner när du egentligen inte har någon avsikt att lära känna den personen personligen? Anledningen är att denna inledande fas är full av nyhetens behag. Upptäckter, jämförelser av intressen och samtal vid midnatt är mer än tillräckligt för vissa. De tycker att detta är helt tillfredsställande.
Det finns en annan intressant aspekt av Tinderella syndrome. Det är vanligt med manliga ”tinderellor” som flörtar med flera människor samtidigt. De letar kontinuerligt efter nya alternativ. Nya partners som kommer att ersätta deras nuvarande när de bestämmer sig för att försvinna utan att ge några förklaringar.
Här är några fler egenskaper som definierar denna typ av beteende:
- Processen att söka efter och välja potentiella partners genom flirtande via appar är mer stimulerande än att lära känna människor i verkligheten. Personer med Tinderella syndrome saknar ofta sociala färdigheter.
- De tenderar att ge intrycket av att vara fascinerande människor online. De skapar höga förväntningar hos potentiella partners som hoppas på en träff i verkliga livet som uppenbarligen aldrig kommer att hända.
- I allmänhet förlorar Tinderella-personerna snabbt intresset för andra människor. De avslutar med att “ghosta” från en dag till nästa utan att ge någon förklaring. Allt de lämnar efter sig är ett spår av falska löften.
Kärlek i Tinder-eran
Vi sa i början att kärlek på Internet, och särskilt i Tinder-eran, har lett till nya utmaningar för många psykologer. Hur underligt det än kan verka för oss, så finns det de som faktiskt sörjer på grund av en relation som aldrig ens existerat.
Dessa är fantom- och fruktlösa relationer som inträffar efter att man har pratat en stund tillsammans. De har delat hemligheter, planer och drömmar med en annan person som de aldrig lärt känna fysiskt. Förväntningarna på detta förhållande var emellertid så stora att sorgen är intensiv efter att den andra parten försvunnit.
Allt detta händer just nu och det är en klar verklighet. Problemet är i själva verket inte alls den person som har blivit offer för ”ghosting”. Gömda bakom Tinderella syndrome finns människor med obeslutsamma och osäkra personligheter. De lider mycket troligt av social fobi, eller har en omogen vision om vad mänskliga relationer verkligen är.
Tanken på att ha allt från 5 till 20 potentiella uppvaktare på Tinder är mycket tilltalande. Liksom de dussintals WhatsApp-konversationer vi fördjupar oss i, där vi flörtar, försöker förföra och väcka falska hopp hos andra. De smickrar våra egon, och det finns inga skyldigheter. Förförelseleken är konstant utan behov av engagemang.
De som lider av Tinderella syndrome väljer att fortsätta leva med dessa barnsliga, nyckfulla illusioner av kärlek. De lämnar otaliga offer längs med sin väg. Detta är bara ännu en modern verklighet vi måste ta hänsyn till i vårt komplexa och ständigt föränderliga samhälle.