Tre kreativa sätt att förklara frid för barn
Barn är människor under utveckling. Som vuxna, pedagoger och föräldrar är det vår skyldighet att ge dem en säker och förnuftig värld där de kan växa upp tryggt och lyckligt. Med detta i åtanke, låt oss titta på några resurser för att förklara frid för barn.
Frid är ett begrepp som kan verka konstigt för barns unga sinnen. Så hur kan du definiera det för dem konkret? Kanske är det ett tillstånd av social stabilitet och balans. Eller kanske något som uppstår när olika grupper samarbetar harmoniskt. Vissa experter anser att det är frånvaron av krig, våld och ojämlikhet.
Resurser för att förklara betydelsen av frid
En stor del av samhället är mycket medvetet om fördelarna som en fridfull kultur bidrar med för vår samexistens. Om vi vill bevara detta tillstånd är det viktigt att våra barn internaliserar detta, ju tidigare desto bättre.
Frid är en garanti för personlig och social harmoni. Genom det skapar vi en miljö för förebyggande av våld och konfliktlösning med verktyg såsom dialog.
Om denna utbildning i frid börjar i familjen och sträcker sig till skolan kan vi uppfostra balanserade barn och ungdomar som kan övervinna känslomässiga och sociala konflikter. Vi kommer att etablera mycket värdefulla hanteringsstrategier inför episoder av risk och våld, till exempel trakasserier på nätet och mobbning.
För att göra detta är alla aktiviteter relaterade till frid mycket viktiga. Att lära sig om värderingar är grundläggande för att fortsätta utvecklingen mot ett mer balanserat och fredligt samhälle.
“Den mest ogynnsamma freden är bättre än det mest rättvisa kriget.”
-Desiderius Erasmus Roterodamus-
Konfliktteater
Barn gillar vanligtvis att spela roller. Hemma lika väl som i klassrummet kan vi sätt upp scenen för det som kallas “konfliktteater”.
För denna aktivitet improviserar du en enkel scen och föreställer dig en lista över vanliga konflikter bland barn. Till exempel ett bråk om en leksak eller det sista mellanmålet som har ätits upp av ett äldre syskon. Eller oenigheterna mellan föräldrar som har hushållsarbete att utföra och barn som vill leka.
När du väl har föreställt dig konflikten bör den spelas på den improviserade scenen av en grupp barn i syfte att identifiera den. När den väl är identifierad ska de diskutera och debattera de känslor konflikten har genererat och det bästa sättet att reagera fredligt.
Symbolisk matlagning
Matlagning kan vara en utmärkt resurs för att förklara frid för barn, eftersom konfrontationer kan uppstå när det är dags att bestämma hur man lagar något.
Ett sätt att utföra “symbolisk matlagning” är att organisera ingredienserna. Till exempel, för att göra en tårta behöver du vissa ingredienser och inte andra. Ett unikt koncept kommer att förknippas med varje ingrediens.
Här är ett exempel. För att göra en tårta använder du inte salt, så du associerar till exempel den här produkten med termen “våld”. Men du använder ägg, så associera denna ingrediens med termen “respekt”. Fortsätt så tills du har en lista över produkter, både använda och oanvända.
När du är klar ska du bjuda in barnen att välja de ingredienser som ni kommer att använda för att göra en fredstårta. På så sätt kommer de att upptäcka vilka de associerade värdena är.
Att läsa berättelser är ett perfekt sätt att förklara frid
Här är ytterligare ett sätt att förklara frid för barn. Att läsa berättelser, både klassiska och moderna, är en användbar övning i detta fall.
När barnen har valt en berättelse är det en bra idé att läsa den högt så att alla hör den. Efteråt kan du starta en diskussion om den där barnen kan ge sina åsikter, analysera och upptäcka de värderingar som berättelsen förmedlar.
Alla dessa resurser för att förklara frid för barn är användbara och nödvändiga för att skapa en fredlig värld och en positiv miljö där de kan utvecklas lyckligt och säkert.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Mayor Zaragoza F., (2013). Paz como cultura: fuentes y recursos de una pedagogía para la paz. España. Milenio.