Fem strategier för att främja självsäkerhet hos barn

Främjande av självsäkerhet hos dina barn lär dem att kommunicera mer framgångsrikt. Detta gör det lättare för dem att avvisa idéer från andra människor som de kanske inte håller med om. I sin tur lär de sig att inte tvinga på andra sina idéer.
Fem strategier för att främja självsäkerhet hos barn
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 16 december, 2022

Barn är som tomma dukar. De kan måla sin egen bild med de värderingar och färdigheter de internaliserar. I den här artikeln berättar vi om fördelarna med självsäkerhet hos barn och hur du kan lära ut det.

Vad är självsäkerhet?

Självsäkerhet är förmågan att reagera på alla typer av situationer med sunt förnuft. Med andra ord att reagera passivt, inte med våld eller aggression. Faktum är att när vi talar om självsäkra personer så menar vi att de är empatiska och kan reagera på ett förnuftigt sätt. Dessutom uttrycker de sina känslor och respekterar andra. De är inte benägna att få aggressiva utbrott och lyckas korrekt bedöma vilken typ av tillvägagångssätt som krävs i varje enskild situation.

Självsäkerhet är halvvägs mellan passivitet och aggression. Med andra ord faller det någonstans mellan barnet som låter sig bli nedtryckt utan att ta hänsyn till sina egna behov och det aggressiva barnet som inte är särskilt empatiskt eller tolerant och som inte tar hänsyn till andras åsikter och känslor.

Två unga pojkar som pratar.

Fördelarna med att främja självsäkerhet hos barn

Självsäkerhet gör det lättare för barn att utvecklas i en miljö som accepterar dem och uppmuntrar dem att utforska sina talanger. Dessutom hjälper det dem att göra sig förstådda och ger dem styrka. Självsäkerhet gör det möjligt för barn att:

  • Kommunicera sina känslor, idéer och åsikter.
  • Försvara sina egna rättigheter och respektera andras.
  • Inte låta sig påverkas för lätt av andra.
  • Undvika skuldkänslor.
  • Vara respektfulla och toleranta. De kommer dock inte att vara undergivna eller alltför passiva.
  • Kunna säga nej till situationer som kan vara skadliga. Detta beror på att de inte låter sig påverkas av andra i alltför hög grad.
  • Dela sina åsikter på ett opartiskt sätt.
  • Kunna lyssna på andras åsikter och acceptera dem.
  • Ha en större tolerans mot alla typer av attityder, beteenden, åsikter och råd.
  • Undvika att manipulera andra eller att själva bli manipulerade.
  • Anpassa sina känslor till sina idéer, värderingar och personliga etik.
  • Odla balans och emotionell medvetenhet.
  • Utöva självreglering.

Främja självsäkerhet hos barn i fem enkla steg

Nu när du känner till de många fördelarna med självsäkerhet, ska vi berätta hur du lär ut det till dina barn. På så sätt kommer de att kunna växa upp lyckliga och känslomässigt friska.

Föregå med gott exempel

För att barn ska kunna lära sig självsäkerhet måste de se de vuxna runt omkring dem visa det. Av denna anledning bör du vara uppmärksam på hur du relaterar till, kommunicerar med och behandlar andra eftersom dina barn kopierar dig.

Skapa en lämplig kommunikativ miljö

Barn måste förstå att de kan kommunicera öppet och uttrycka sina känslor naturligt och uppriktigt. Dessutom ska de kunna prata om sina bekymmer och problem utan rädsla för att bli förlöjligade eller känna sig utsatta. Av den anledningen bör du skapa pålitliga miljöer där de kan känna sig bekväma med att prata om sina känslor.

Ge dem verktyg

Det är viktigt att ge dina barn verktyg så att de kan uttrycka sig och prata tydligt. Naturligtvis måste de lära sig att göra detta med respekt och tolerans. Av denna anledning bör du leta efter de mest respektfulla sätten du kan hitta för att hjälpa dem att uttrycka sig ordentligt.

Att främja självsäkerhet hos barn

Att lära ut förhandling är viktigt för att främja självsäkerhet hos barn

Du visar dina barn hur man löser konflikter genom att lära dem när de ska förhandla och när de ska ge efter. De kommer att använda denna färdighet under hela sina liv, inte bara i sina personliga liv utan också i sina sociala och professionella liv.

Att veta när man ska säga nej

Många människor är inte bra på att säga nej eftersom de tror att det betyder att de attackerar den andra personen eller bortser från denne. Men det är inte nödvändigtvis fallet. På samma sätt måste barn lära sig att de kan uttrycka sina egna åsikter. Dessutom, om de inte vill göra något, bör de kunna vägra att göra det utan att känna sig skyldiga.

Att lära ut självsäkerhet till dina barn kommer att göra dem till aktiva, inte passiva, individer. På så sätt kommer de att kunna försvara sig själva och sina idéer. Dessutom behöver de inte påtvinga någon sina idéer. De kommer inte heller att låta idéer prackas på dem.

“Om du inte kan känna empati och ha fungerande relationer så kommer du inte komma långt oavsett hur smart du är.”

-Daniel Goleman-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • De Lestrade, A., Docampo, V. (2020). La Gran Fábrica De Las Palabras. Girona: Tramuntana Editorial.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.