Vad är computational theory of mind?

Computational theory of mind är en förklaringsmodell som menar att sinnet bearbetar information via en algoritmisk process.
Vad är computational theory of mind?
Sergio De Dios González

Granskad och godkänd av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 16 december, 2022

Sedan urminnes tider har vi som människor undrat vad som skiljer oss från andra djur. Detta har fått oss att spekulera i vad vi nu kallar sinnet. Faktum är att många förklaringsmodeller har skapats i ett försök att förstå denna entitet. En av dem är computational theory of mind. Den menar att det mänskliga kognitiva systemet är ett beräkningssystem.

Enligt computational theory of mind bearbetar, transformerar, kodar, lagrar, hämtar och använder människor information på samma sätt som en dator gör. Läs vidare om du vill veta mer om denna förklaringsmodell.

Computational theory of mind

Denna teori, även känd som computationalism, är en uppsättning förklaringar som hävdar att det mänskliga sinnet är ett informationsbearbetningssystem och att kognition och medvetande är en form av beräkning.

Enligt denna teori hämtar alltså sinnet information från omgivningen (input), bearbetar den, transformerar den och genererar ett svar (output) genom en algoritmisk process. I denna mening jämförs alltså tänkande med en beräkning eller, mer exakt, med tillämpningen av ett visst regelsystem.

Computational theory of mind hävdar att sinnet inte bara är analogt med ett datorprogram utan bokstavligen är ett beräkningssystem.

Naturligtvis är de vanligaste artificiella datorsystemen gjorda av kiselchips eller liknande material, medan människokroppen är gjord av kött och blod. Men denna teori hävdar att det bakom den fysiska skillnaden finns en grundläggande likhet: operationer som utförs via beräkningar.

Hjärna och laptop
Computational theory of mind återfinns inom kognitiv psykologi.

Bakgrunden till computational theory of mind

Vi kan sammanfatta grunderna för computational theory of mind som:

Matematisk formalism

Intuitiva föreställningar om beräkningar och algoritmer är grundläggande för matematik. Generellt sett är en algoritm en explicit procedur för att svara på en specifik fråga eller lösa ett problem. En algoritm tillhandahåller rutinmässiga mekaniska instruktioner, som dikterar hur man ska gå vidare vid varje steg.

Att följa algoritmers instruktioner kräver ingen uppfinningsrikedom eller speciell kreativitet. Till exempel beskriver välbekanta grundskolealgoritmer hur man utför addition, subtraktion, multiplikation och division. Därför kan matematik anses vara en av de första disciplinerna som arbetade med beräkning.

Turingmaskinen

En Turingmaskin är en teoretisk modell av en dator som har obegränsad beräkningstid och lagringsutrymme till sitt förfogande. Enheten manipulerar symboler på samma sätt som människan manipulerar information under aritmetiska beräkningar.

Enligt computationalism är sinnet ett beräkningssystem som liknar en Turingmaskin. Det menar att de mentala kärnprocesserna (såsom resonemang, beslutsfattande och problemlösning) är beräkningar som liknar de som utförs av en sådan maskin.

Fysikalism

Fysikalism är en filosofisk teori om verklighetens natur. Den menar att det som existerar uteslutande är fysiskt. Den minskar också den mentala aspekten till denna nivå. Därför ser den mentala processer som ett epifenomen i hjärnan. Detta innebär att sinnet förstås när vetenskapen är tillräckligt utvecklad för att förstå hjärnans aktivitet.

Representanter

Warren McCulloch och Walter Pitts (1943) var de första som menade att neural aktivitet är beräkningsmässig. Faktum är att de hävdade att neurala beräkningar förklarar kognition.

Emellertid föreslogs computational theory of mind av Hilary Putnam 1967. Den utvecklades senare av hennes doktorand, filosofen och kognitionsvetaren Jerry Fodor, under 1960-, 70- och 80-talen.

Principer för computational theory of mind

För att du ska förstå denna teori bättre, kommer här är några av dess grundläggande principer:

  • Det mänskliga sinnet är ett system som sekventiellt bearbetar symbolisk information, baserat på en uppsättning beräkningsregler (algoritmer).
  • Datorer och mänskliga kognitiva system tar emot, kodar, transformerar, lagrar och hämtar information baserat på beräkningsregler.
  • Det mänskliga sinnet och artificiella intelligenta system (som datorer) är strukturellt olika men funktionellt likvärdiga.
Computational theory of mind
Computational theory of mind föreslår en metafor mellan hur det mänskliga sinnet fungerar och en dators funktion.

Kritik

Computational theory of mind har fått mycket kritik, särskilt från filosoferna John Searle, Hubert Dreyfus och Roger Penrose. Den kretsar kring reduktionen av tänkande och förståelse till en enkel tillämpning av ett system av regler.

Enligt Searle är sinnet inte reducerat till enkel manipulation av symboler (grammatik eller syntax), utan har också en semantisk förmåga att inse och vara medveten om betydelsen av symboler. Det är alltså detta som skiljer oss från artificiell intelligens.

Å andra sidan hävdar Hubert Dreyfus att intuitiv, kreativ eller skicklig mänsklig aktivitet verkar motstå formalisering av ett datorprogram. Kan en dator till exempel komponera Eroica-symfonin? Kan den upptäcka allmän relativitet? Eller kan den replikera ett barns naturliga förmåga att uppfatta miljön, knyta sina skosnören och urskilja andra människors känslor?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.