Vad gömmer sig bakom rökvanan?
Rökning är inte precis en trevlig upplevelse. Vad gömmer sig bakom rökvanan då de flesta personer inte tycker det smakar så gott när de röker för första gången?
Tobak har en stark och irriterande lukt. När vi andas in den upplever vi en brännande och kvävande känsla. Det är dock ändå många som fastnar i vanan och det blir nästan omöjligt att sluta.
Nikotin är den substans som gör cigaretterna beroendeframkallande. Det är en alkaloid som skapar beroende.
Efter att den har inhalerats tar det 10 sekunder innan den når hjärnan. När den når hjärnan stimulerar den produktionen av dopamin, men allteftersom tiden går så tillfredsställer den oss inte längre. Så vi behöver större doser av nikotin för att få den ursprungliga effekten.
“Cigaretten definierar rökaren, som dikten med poeten.”
-Richard Klein-
Till skillnad från andra droger orsakar inte nikotin extrema förändringar i beteendet. Det är dock ändå många studier som har etablerat att det finns starka psykologiska faktorer som påverkar beroendet. De anser att det förekommer ett “vaneberoende”, snarare än ett strikt fysiskt beroende.
Vad gömmer sig bakom rökvanan som gör att en person börjar?
Det är väldigt vanligt att folk börjar röka när de är tonåringar, och det är ingen slump. Både tobak och alkohol är legala psykoaktiva medel.
De är enkla att komma över och relativt billiga. Det är en vana som föräldrar och lärare för det mesta förbjuder. Och det är anledningen till varför det attraherar många unga.
I en studie som gjordes av Scientific Psychic visade det sig att dessa är huvudanledningarna till att folk börjar röka:
- Stå upp mot vuxenvärlden eller restriktiva miljöer.
- Anpassa sig till en social cirkel.
- Visa att personen inte längre är ett barn.
- Visa sitt oberoende.
- Imitera personer som de beundrar som de ser röker.
- Gå ner i vikt.
I slutändan finns det en stark psykosocial komponent som gömmer sig bakom rökvanan. Tonåringar röker för det mesta bland andra personer, men de håller inte vanan uppe då de är ensamma.
Många av dem kommer i slutändan att sluta med vanan. Men det finns en annan stor grupp som fastnar i nikotinets nät.
Andas in, andas ut, gå bort
Det finns även några omedvetna aspekter när det gäller rökningen. Inom psykoanalysen pratar folk om ett cigarettberoende som en form av oral fixering. Det representerar en återgång till den infantila fasen av livet.
Vetenskapsmän som José Antonio Coderch föreslår att det som gömmer sig bakom rökvanan är en vana hos personer med överbeskyddande mödrar som har lugnat ner dem med nappar eller något att äta.
Många personer säger att de känner av behovet att röka när de har ångest. Enligt dem blir de lugnade av cigaretterna.
Andra säger att de bokstavligen talat sväljer sina drömmar när de andas in rök.
Folk har även sagt att vad de symboliskt letar efter är lite frisk luft.
Brist på idéer eller resurser när det kommer till att lösa ett problem får dem ofta att röka. Det är en handling som representerar ett hopp om en ny idé, utan att egentligen ha en.
Det som brinner och sedan blir till aska
För många antika kulturer var tobaksplantan helig. De visste att det var ett element med positiva effekter på hjärnan, och det finns bevis för att den stimulerar minnet, får dig att tänka snabbare och stabiliserar ditt humör.
De använde dem i väldefinierade kollektiva ritualer. De använde dessa växter för att göra sig själva visare, men västerlänningarna blev bara dummare när de använde dem.
Det finns ett gammalt ordspråk som säger “ingen rök utan eld”. Vi kan applicera detta på alla som har en vana att röka. De lever genom att andas in och andas ut rök, samtidigt som tobaken brinner och blir till aska.
Rökare har något som brinner inuti dem. Deras svar är att trycka bort det med en cigarett.
Men här är sanningen: det har visat sig att när de psykologiska anledningarna till rökvanan försvinner så går nikotinberoendet lätt att behandla. Det är något som är värt att tänka på.
Bilder: Eloise Heritier