Vikten av förhandskunskaper, den glömda variabeln

Förhandskunskaper hjälper till att förutsäga framtiden och bedöma det förflutna. På så sätt skapar människor mentala ekvationer som kan leda till goda resultat. Men de flesta tenderar att glömma att det är en viktig variabel när man justerar parametrar och omständigheter.
Vikten av förhandskunskaper, den glömda variabeln
Sergio De Dios González

Skriven och verifierad av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 16 december, 2022

Sinnet är fascinerande och fungerar främst baserat på förhandskunskaper. Sättet det fungerar och vad det kommer på är sannerligen ett intressant tema. Det kan lagra händelser som människor kommer ihåg flera decennier senare och det kan också glömma ett minne bara några minuter senare. Det blir trött när du håller din uppmärksamhet för länge, men kan också automatisera en process för att göra det möjligt för dig att multitaska. Det är ganska bra på att utforma en ekvation för att förutsäga framtiden, men också en slav till vissa laster, som att inte ta hänsyn till erfarenhet.

Således kan sinnet lära sig och avlära, bli upphetsat, känna och hantera motivationer så kraftfulla att det till och med kan sätta personliga intressen åt sidan till förmån för andras. Det kan förbli aktivt medan du sover och nästan sova medan du är vaken.

“Jag har levererat en miljon passagerare över 40 år i luften och i slutändan kommer jag att bedömas på 208 sekunder.”

-Chesley “Sully” Sullenberger-

Förhandskunskaper: vad du vanligtvis inte tar hänsyn till

Den 15 januari 2009 styrde kapten Chesley “Sully” Sullenberger och förste befäl Jeff Skiles US Airways flight 1549 från LaGuardia flygplats till Charlotte Douglas internationella flygplats.

Tre minuter in i flygningen, på en höjd av cirka 850 meter, kolliderade Airbus A320 med en flock gäss, som inaktiverade båda motorerna. Situationen var kritisk och piloterna var tvungna att fatta ett snabbt beslut.

De var tvungna att landa, men var? Närmaste flygplats var Teterboro. Det var då piloterna fattade ett överraskande och kontroversiellt beslut: att landa på Hudsonfloden.

Detta beslut resulterade i noll dödsfall. National Transportation Safety Board inledde dock en utredning om händelsen och genomförde olika simuleringar. De sa att piloterna skulle ha kunnat landa om de hade riktat planet mot Teterboro och därmed undvikit den farliga manövreringen att landa på floden.

 

Sully, regisserad och samproducerad av Clint Eastwood, är filmen som berättar den här historien. Tom Hanks klev in rollen i kapten Sully för att föra publiken närmare piloten. Genom honom upplevde publiken ångesten från att känna sig ifrågasatt trots den erfarenhet som fick honom att fatta rätt beslut.

Men han var tvungen att hitta ett sätt att övertyga National Transportation Safety Board Commission och motbevisa deras simuleringar. För att göra det analyserade han jämförelsen och insåg att de glömde att inkludera den viktigaste variabeln: förhandskunskaper.

Att döma av nuet

Sully mötte kommissionens utmaning genom att säga att de inte hade tagit hänsyn till det faktum att de redan visste vad som skulle hända. Således hade han och andrepiloten värdefulla förkunskaper för att hantera en verklig situation.

Simuleringarna tog inte hänsyn till reaktionstiden när man försökte återskapa det som hände. Detta är antalet sekunder som krävs för att samla information om vad som hände och för att utvärdera alternativen.

Kommissionen föreslog en ny simulering som inkluderade denna parameter. Resultatet var ett plan som kraschade in i en byggnad och de flesta skadades. Således gav tekniken Sully rätt och begravde skuggan av misstankar som ledde honom till en rättslig kamp.

Återigen är verklighet så väl som fiktion en påminnelse om den mänskliga tendensen att bedöma det förflutna och nuet och att förhandskunskaper inte kan ignoreras.

Förhandskunskaper i klassrummet

För många år sedan förklarade en professor hur han bestämde tidsåtgången på sina tentor. Det fanns inte utrymme för att läsa frågorna och förstå problemen i hans detaljerade beskrivningar.

Han antog att eleverna gick in i klassrummet med tentan redan läst och förstådd, och att de helt enkelt bara var tvungna att lösa uppgifterna. Men hans elever kände bara till ämnet, inte tentan. Precis som piloterna bakom “Miraklet på Hudsonfloden”, befann sig de förra i en situation med varning eller aktivering. De var dock inte medvetna om de oförutsedda aspekterna som professorn presenterade för dem.

Detta är en ganska extraordinär situation som uppstår varje dag i skolorna. Många lärare tar inte hänsyn till frånvaron av tidigare kunskaper. Således undgår de faktumet att bearbetning av en komplicerad situation kräver extra tid för att lösa den.

Här är en trailer för filmen Sully :


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.