5 bra filmer om psykiska störningar du inte får missa

5 bra filmer om psykiska störningar du inte får missa

Senaste uppdateringen: 28 mars, 2024

Psykiska störningar drabbar en stor andel av världens befolkning. Runt 450 miljoner människor lider av dem. Därför är det inte konstigt att det gjorts många intressanta filmer om psykiska störningar under historiens lopp.

“Du är galen, en dåre, men jag ska berätta en hemlighet: alla de bästa personerna är det.”

-Alice i Underlandet, Tim Burton-

Genom att porträttera deras psykologiska idiosynkrasier blir karaktärerna mer komplexa och rika, och hjälper dessutom tittarna att få ett nytt perspektiv på psykiska störningar.

Pusselbit som fattas

Spänning, dramatisk eller romantisk komedi, science fiction, drama… här presenterar vi fem intressanta filmer om psykiska störningar.

1. Ormgropen (Anatole Litvak, 1948) – en klassiker bland filmer om psykiska störningar

Denna film baseras på en självbiografisk bästsäljare skriven av Mary Jane Ward 1946, och berättar om de fasansfulla svårigheter som upplevdes av protagonisten på ett allmänt mentalsjukhus.

Olivia de Havilland spelar briljant den nygifta författaren som tas in på mentalsjukhus efter att ha uppvisat tecken på att lida av en psykisk störning.

Boten visar sig vara värre än sjukdomen, i form av de fasansfulla metoder – såsom den så kallade “ormgropen” – som används i inrättningen för att förvärra deras mentala tillstånd.

Ormgropen var den första Hollywoodfilmen som handskades öppet med det tabubelagda ämnet om patienter på mentalsjukhus under efterkrigstiden. Det var en så pass välgjord thriller att den nominerades för sex Oscars, men vann bara en för ljud, troligen på grund av kontroversen som uppstod kring den.

2. Fisher King (Terry Gilliam, 1991)

I denna dramakomedi är Jack Lucas (Jeff Bridges) en oförskämd radiopratare som inte tvekar att förolämpa lyssnarna som ringer in till hans program. En av dem misstolkar detta som ett budskap och dödar sju personer i en bar full av yuppies.

Skulden som är kopplad till hans narcissism får honom att hamna i en känslomässig kollaps. Tre år senare träffar han Parry (Robin Williams) – en obalanserad, förvirrad luffare som förlorade sin fru i barmassakern.

Jack blir en exceptionell partner till Parry, som lider av posttraumatisk psykos och förföljelsemani (paranoia), utöver schizofreni.

Parallellen med legenden om “Fisher King” bibehålls under hela filmen: karaktärerna behöver ett botemedel, och båda utgör den andres frälsning i deras jakt på den heliga graal i New Yorks storstadsdjungel.

3. Benny & Joon (Jeremiah S. Chechik, 1993)

I denna romantiska komedi blommar kärleken mellan personer med psykiska störningar. Benny (Aidan Quinn) är sin syster Joons vårdnadshavare (Mary Stuart Masterson), eftersom hon lider av schizofreni.

Efter ett galet bet i poker tvingas de leva med Sam (Johnny Depp) – en extravagant man som arbetar som mimartist. Som de säger, det finns någon för alla, och Joon och Sam förälskar sig i varandra.

4. Donnie Darko (Richard Kelly, 2001)

Science fiction drar också nytt av möjligheterna som erbjuds av bristen på mental stabilitet för att skapa fantasivärldar, som i denna historia om parallella verkligheter och tidsresor.

Denna film, med Jake Gyllenhaal, Drew Barrymore och Patrick Swayze, berättar om de ovanliga upplevelserna hos en schizofren, sömngående tonåring (spelad av Gyllenhaal) som besitter stor stor fantasi och intelligens.

Donnie Darko

Donnie undviker att dö tack vare uppkomsten av en gigantisk, demonisk kanin vid namn Frank, som utöver att tillhandahålla honom med superkrafter även förutser världens undergång.

Donnie Darko kunde inte visas på bio på grund av attacken mot World Trade Center, men det hindrade inte dess framgång.

5. Take Shelter (Jeff Nichols, 2011) – indiefilm om psykiska störningar

Denna indiefilm som anammar David Lynchs stil, visar Curtis LaForches liv – en familjeman som lever i en liten stad i Ohio med sin fru och dotter.

Curtis börjar få märkliga apokalyptiska drömmar. Samtidigt börjar hans liv falla samman, och han beslutar sig för att bygga ett stormskydd på sitt hus baksida.

Hans syner och allt ovanligare beteende får oss att undra huruvida den sanna anledningen till bygget är för att skydda hans familj mot faran han förutser eller mot honom själv.

Hoppas att du gillar dem!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.