En ny syn på åldrandet: 85 är det nya 65!

Under de senaste årtiondena har medellivslängden ökat kraftigt. Detta har medfört en ändrad syn på åldrandet. Är det rimligt att anta att 85 är det nya 65? Läs mer om detta i artikeln nedan.
En ny syn på åldrandet: 85 är det nya 65!

Senaste uppdateringen: 13 oktober, 2019

Antalet människor över 85 har stigit med 231 % under de senaste tre årtiondena. Så kan man säga att 85 är det nya 65?

Reflektera över den stereotypa bilden av en äldre människa: en 60-åring som sitter isolerad i sitt hem och njuter av en välförtjänt avkoppling, som strosar runt i sin trädgård eller spelar bingo. Men stämmer denna?

Ännu mer betydelsefullt är att förutom den ökade medellivslängden så har även födelsetalen sjunkit på många platser.

Detta omvänt proportionella förhållande är ett tecken på att vi lever i en tid som kommer att tvinga oss att se annorlunda på familjer och sociala strukturer.

Himlen kan vänta: 85 är det nya 65!

Gamla människor är ett förlegat begrepp… De har inget med dagens åldringar att göra. Några årtionden tillbaka använde nyhetsartiklar ord som “gammal” och “äldre” för att beskriva personer i 60-65-årsåldern.

Men tiderna har förändrats och så har även åldrandet.

Livsstilsförändringar gör att 85 är det nya 65

Vad man förr ansåg vara personer i “hög ålder” – övre medelåldern, till äldre och mycket gamla personer – var en sorts stereotyp som utmärktes av en rad särskilda egenskaper man tillskrev ålderdomen.

Bland annat skulle äldre bära färger man förknippar med inskränkningar: brunt, svart, grått, mörkblått, och färger man förknippar med död och sorg.

Självklart använde de inte mönstrade kläder och de försökte inte hänga med i modesvängningarna. Om något strävade de åt motsatt håll.

Om en äldre herre var iklädd jeans och tennisskor menade man att han uppträdde som en tonåring.

Och om en äldre dam sminkade sig och gick runt i högklackade skor eller i en färgglad blus trodde man att hon måste vara förvirrad eller att hon försökte konkurrera med sin dotter.

Och Gud nåde om hon fick för sig att bära strumpbyxor, i synnerhet kulörta sådana…

Vad gäller medellivslängden i världen (baserad på Världshälsoorganisationens statistik från 2013) uppnår 33 länder en genomsnittlig livslängd på 80-84 år. Japan toppar lisan.

Bland europeiska länder på listan noterar man Spanien, Sverige och Schweiz. Länderna i Amerika ligger i allmänhet runt 72-81 år, med Kanada i täten. De afrikanska länderna har den lägsta medellivslängden på 55 år.

Livsstilsförändringar

Det mänskliga åldrandet genomgår just nu en stor förändring. Att ha fyllt 60 eller 65 år innebär inte längre att man äntrar livets sista skede.

Nuförtiden kan personer över 60 se fram emot ytterligare 20-25 aktiva år. När livets gränser tänjs på detta sätt blir allt annorlunda: livsmål, relationer, sexualitet, arbete och nöje.

Dessutom är människor idag mycket hälsomedvetna. Det är vanligt att de utövar sporter eller motionerar tre, fyra gånger i veckan eller åtminstone tar en halvtimmes promenad.

Gymmen får allt fler medlemmar över 60. Och som alla andra jobbar de med att stärka sina mag- och rumpmuskler och med att försöka äta sunt och begränsa sitt intag av kolesterol och fett.

Framsteg inom plastkirurgin kan också hjälpa dem att få fasta magar, stora bröst och lyfta ögonlock… Och så finns det Botox, som kan släta ut deras rynkor.

Men det är inte allt: de kan färga håret (detta gäller såväl män som kvinnor), använda krämer och klä sig i trendiga kläder. Hur skulle vi i våra dagar kunna säga att någon som just fyllt 60 är gammal?

Effekterna av att 85 är det nya 65

I denna nya era drar män sig inte för att använda föryngrande krämer och en del skaffar sig till och med tatueringar! Kvinnor anstränger sig för att se tilltalande ut och är inte tillbakadragna när det gäller att försöka finna en partner.

De går på gym och trimmar rumpan, skrudar sig i sexiga klänningar, osv.

Viagra-kulturen har medfört förnyad sexualitet “på ålderns höst”. Därför ser vi många nya par som bildas efter att en partner har dött eller efter att partners separerar.

Romantiska partnerstrukturer (och därmed även familjestrukturer) som traditionellt varade tills döden skiljer oss åt, gäller nu tills livet skiljer oss åt. För när man lever längre finns det ju mer tid för ett förhållande att gå snett.

Den ökade medellivslängden beror delvis på den tekniska utvecklingen inom sjukvården. Det finns MRT och datortomografi och alla möjliga slags läkemedel som hjälper att förebygga och behandla sjukdomar.

Konkret sett innebär det att man lever längre att många äldre personer bildar par som förenar två familjer. Det betyder också att de har ett mer aktivt sexliv.

De är aktiva och lekfulla och pensionerar sig i en ålder då de fortfarande är relativt unga och då sjukdomar, sorg och sjukhusvistelser ännu är fjärran.

Med fysisk aktivitet håller man sig ung längre

Nackdelarna

Dessa förändringar ger emellertid också upphov till kriser. Den ökade livslängden utgör även en biopsykosocial, politisk och ekonomisk utmaning.

I en tid då 85 är det nya 65 blir även våra traditionella cykler förändrade. Ungdomsåren varar längre och vuxenlivet, äktenskap och barn inträder mycket senare.

Men en del sociala program kollapsar till följd av den ökade medellivslängden. För effekten av att kunna hålla människor över 80 i god hälsa är ökade kostnader för läkarbesök, mediciner och sjukhusvistelser.

Vidare betyder det att staten måste dröja med att betala ut pensioner, eftersom dessa pengar behöver räcka mycket längre.

Men utöver dessa aspekter så medför en längre medellivslängd också att man har kvar sina kära längre och kan tillbringa mer tid med dem.

Därför är det särskilt viktigt att kultivera sina känslor och emotioner och få dem att hålla i sig. Nu som himlen kan vänta måste vi skapa en lycklig, hälsosam miljö här på jorden.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.