Antidepressiva medel under graviditet: olika länder, olika åsikter

Under en graviditet är medicinering alltid en känslig fråga. Det beror på att graviditeten är ett exceptionellt tillstånd där läkemedel som tas av mamman också kan påverka fostret.
Antidepressiva medel under graviditet: olika länder, olika åsikter
Cristina Roda Rivera

Skriven och verifierad av psykologen Cristina Roda Rivera.

Senaste uppdateringen: 05 november, 2024

Olika länder har olika riktlinjer när det gäller att ta antidepressiva medel under graviditet. Även om symtomen på graviditetsdepression är desamma överallt, finns det anmärkningsvärda skillnader i föreslagna interventioner.

Förlossningsdepression har uppmärksammats mer under de senaste åren. Man har nu slagit hål på myten att tiden efter graviditeten alltid är en lycklig tid. Med det sagt kan depression också debutera innan en kvinna blir gravid eller under graviditeten. Faktum är att termen perinatal depression inkluderar depression under graviditeten och inom ett år efter förlossningen.

Nya forskningsresultat visar att olika europeiska länder har olika riktlinjer för perinatal depression och läkemedelsanvändning. Vissa länder har inte ens några riktlinjer. Låt oss ta en titt på de viktigaste skillnaderna mellan länder i denna fråga.

Antidepressiva medel under graviditet

Peripartum eller perinatal depression drabbar ungefär en av åtta kvinnor. Dessa två termer förekommer omväxlande. Den förstnämnda termen relaterar dock mer specifikt till kvinnor. Tillståndet kvarstår ofta under hela peripartumperioden. Faktum är att upp till 47 procent av kvinnorna med förlossningsdepression har upplevt en prenatal episod.

I många fall sammanfaller depression med ångest. Detta lägger till en betydande psykisk belastning för kvinnan. Därför kan hon behöva skräddarsydda interventioner, inklusive farmakoterapi. Allt beror på förloppet av hennes individuella depression, tidpunkten för uppkomsten och typologin för de framträdande symtomen. Det är vanligt att man erbjuder psykoterapi som ett första alternativ och sedan medicinering. Med det sagt måste man beakta att praxis varierar från ett land till ett annat. Trots mycket tvärvetenskaplig forskning saknar vi fortfarande en internationell förståelse av problemet.

Perinatal depression

Perinatal depression är associerad med ett spektrum av negativa långsiktiga obstetriska utfall. Dessa inkluderar potentiella negativa effekter på relationen mellan mamma och bebis. Det sänker också avsevärt kvinnors välbefinnande och funktion och kan till och med leda till självmord. I måttliga till svåra fall, eller efter att man inte har svarat på första linjens psykoterapi, krävs ofta farmakoterapi med antidepressiva medel. Sammanslagna resultat från 40 kohortstudier visar att selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) är de mest använda antidepressiva medlen.

Förskrivningen av dessa läkemedel varierar mellan 3,5 procent före graviditeten, 3,0 procent under graviditeten och 4,7 procent under det första året efter förlossningen. I vissa fall kan förstärkning med antipsykotika eller kompletterande farmakoterapi med sederande bensodiazepiner eller antihistaminer vara nödvändig.

Foster och hjärna

Fördelar och nackdelar med antidepressiva medel under graviditet

Graviditet är en viktig faktor vid utsättande av antidepressiva medel. Beslutsprocessen om antidepressiv behandling under graviditet och amning är därmed komplex.

Processen innebär att den möjliga risken för exponering i livmodern eller i bröstmjölk vägs mot de potentiella negativa effekterna av suboptimalt behandlad förlossningsdepression för både mor och barn. Riktlinjer för klinisk praxis för hantering av förlossningsdepression kan underlätta denna beslutsprocess. Med det sagt har många länder inte etablerat klinisk praxis för förlossningsdepression. Dessutom är de tillgängliga rekommendationerna inte alltid enhetliga.

Under 2018 fann en systematisk översyn som utvärderade innehållet i tillgänglig klinisk praxis att endast fyra länder rekommenderar att man fortsätter med redan existerande antidepressiv behandling under graviditeten. Detta tidigare arbete extraherade endast rekommendationer som följer kvalitetskriterierna för Appraisal of Guidelines for Research and Evaluation (AGREE).

Därför kvarstår kunskapsluckor om nuvarande klinisk praxis som inte uppfyller dessa kvalitetskriterier. Dessutom är det okänt i vilken utsträckning klinisk praxis följs i förhållande till förskrivning av antidepressiva och andra psykotropa läkemedel.

Olika kulturer och användning av läkemedel under graviditeten

I vissa östeuropeiska länder är det mycket vanligare att använda bensodiazepiner hos gravida kvinnor än antidepressiva. Detta tenderar att vara fallet även om antidepressiva medel är det föredragna valet för ångest, vilket är det tillstånd för vilket man vanligtvis ordinerar bensodiazepiner.

Bensodiazepiner är en grupp läkemedel för korttidsbehandling av sömnstörningar. De lindrar rastlöshet och ångest och minskar muskelspänningar och kramper. Användning av bensodiazepiner hos gravida kvinnor rekommenderas dock inte eftersom de utgör en större risk för barnet än antidepressiva. Dessutom finns det risk för beroende och missbruk med bensodiazepiner. Det faktum att olika länder har olika riktlinjer för samma symtom är inte förvånande eftersom det ständigt kommer ny kunskap inom detta område.

Resultat från Danmark

Risken för allvarlig psykisk ohälsa hos mamman visade sig öka om hon slutade med antidepressiva medel under graviditeten, men inte om hon slutade innan hon blev gravid.

Detta är ett exempel på ny kunskap som bör återspeglas i riktlinjer för patienter. I det här fallet är det förmodligen förståeligt att uppgifterna ännu inte har lagts till eftersom det är en helt ny studie. Men det finns också många fall där riktlinjer inte har uppdaterats mot bakgrund av de senaste resultaten.

Att hjälpa mamman är av största vikt

I vissa sammanhang kan farmakologisk behandling för graviditetsdepression vara riktigt svår att få. Av rädsla för att skada fostret och på medicinsk inrådan kan mamman förändra behandlingen, minska dosen eller sluta ta läkemedlet.

Självklart är fostrets hälsa av största vikt. Med det sagt finns det en anledning till att mamman behöver antidepressiva och den anledningen försvinner inte under graviditeten. Faktum är att vissa symtom kan förvärras. Därför kan vi när det kommer till perinatal depression säga att vi hjälper barnet bättre när vi hjälper mamman först.

Nya sätt att hjälpa mamman

Trots omfattande tvärvetenskaplig forskning finns det fortfarande inga samordnade gränsöverskridande riktlinjer enligt forskaren Angela Lupattelli från farmaciavdelningen vid Oslo universitet. Lupattelli är en av tre norska deltagare i Riseup-PPD COST ACTION, ett stort EU-finansierat initiativ för att hitta och samla kunskap om vad forskare kallar perinatal depression.

Forskarna kommer också att undersöka nya behandlingsformer, där resultaten för närvarande är blandade. Ljusterapi, omega-3-fettsyror, elektroterapi och magnetterapi är några av lösningarna som man studerar. Å andra sidan fördubblar man insatserna i förebyggande åtgärder i syfte att minska de fall som kräver farmakologisk intervention.

Forskningsarbetet Riseup-PPD COST ACTION startade 2019 och slutfördes 2023. Målet var att uppnå en bättre förståelse för perinatal depression. Detta fungerar som en grund för att fastställa riktlinjer i olika länder. Studiens styrka är att den inkluderar kvinnor som har upplevt denna typ av depression. Tack vare deras delade erfarenheter kommer experter att kunna göra viktiga justeringar i framtiden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fonseca et al. Temas emergentes y preguntas sobre la prevención, el diagnóstico y el tratamiento de la depresión periparto: un informe de consenso de COST Action RISEUP-PPD. Revista de trastornos afectivos, mayo de 2020. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032720302196
  • Malo, P., Prieto, M., Oraá, R., Zardoya, M. J., Uriarte, J. J., Medrano, J., & Pacheco, L. (2018). Uso de antidepresivos durante el embarazo y la lactancia. Psiquiatría Biológica25(1), 20-25.
  • Sarah Kittel-Schneider et al. Tratamiento de la depresión periparto con antidepresivos y otros medicamentos psicotrópicos: una síntesis de las guías de práctica clínica en Europa. Revista internacional de investigación ambiental y salud pública , 2022. https://www.mdpi.com/1660-4601/19/4/1973/htm
  • Xiaoqin Liu et al: Descontinuación de antidepresivos antes o durante el embarazo y riesgo de emergencia psiquiátrica en Dinamarca: un estudio de cohorte emparejado con puntaje de propensión basado en la población. Medicina PLOS , 2022. https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003895

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.