Den enastående arkitekten Antoni Gaudí
Arkitekten Antoni Gaudí var mer än bara en arkitekt; han var en konstnär som lämnade efter sig bevis på sin genialitet. Hans stil är helt unik.
Det finns en anledning till varför så många av hans verk förekommer på UNESCOs lista över världsarv.
Gaudí hade tre passioner: natur, konst och religion. Han hade praktiskt tagit inget privatliv eftersom han helt ägnade sig åt sitt arbete och dessa ämnen.
Hans arkitekturverk var populära redan då han levde, men folk började uppskatta hans arbete ännu mer efter hans död. Idag är han känd som en av de viktigaste arkitekterna någonsin.
Det finns dessutom många som studerar hans arbete.
Arkitekten Antoni Gaudí – ett tyst barn
En av de mest anmärkningsvärda sakerna om Antoni Gaudís liv var att han föddes i en familj av hantverkare.
De fem generationerna innan honom hade tillverkat kopparprodukter. Hans far och farföräldrar tillverkade tunnor för vinproduktion i Tarragona.
Gaudí tog ofta upp att han fick sin inspiration under sin barndom då han blev van vid att se världen som tredimensionell. För honom så kunde man forma alla material och stora föremål.
Han applicerade därför senare detta unika koncept på sin design.
Ingen vet om Antoni Gaudí föddes i Reus eller Riudoms. Själv sade han att han kom från olika platser under hela sitt liv.
Vi vet dock att han föddes den 25 juni 1852 och att hans hälsa var så skör att hans föräldrar valde att döpa honom i den katolska kyrkan nästa dag eftersom de trodde att han skulle dö.
Antoni var ofta sjuk som barn. Detta gjorde honom introvert och till någon som observerade naturen. Hans arkitekturdesign imiterade alltid organiska ting som han hittade i naturen.
Han föredrog kurvor som påminde om den riktiga världen istället för raka linjer. Detta gjorde att han hade en speciell stil.
En annorlunda arkitekt
Efter att hans familj hade flyttat till Barcelona började Antoni Gaudí på arkitektskola 1874. Samma år utvecklade han sin första design och fördjupade sig inom arkitekturverk hos olika kulturer.
1876 dog hans mor och hans bror. Hon var 57 och hans bror endast 25. Den sistnämnde hade nyligen tagit examen som läkare. Denna dubbla tragedi var ett hårt slag för Gaudí.
Han blev tvungen att jobba deltid som tecknare för att kunna slutföra sin utbildning. Tre år senare dog hans sista syster Rosa, som efterlämnade en dotter som Gaudí tog hand om.
Samma år träffade han Eusebio Guell, som senare blev en väldigt god vän till honom. Antoni blev därmed mer populär.
Olycka och lycka
Antoni Gaudí älskade endast en kvinna under hela sitt liv. Hennes namn var Pepeta Moreu.
Hon arbetade med broderi och skrev till honom för att berätta för honom att banderollen för Cooperativa Obrera Mataronense var för svår att göra. Det var kärlek vid första ögonkastet.
Därefter började han äta hemma hos Pepeta varje söndag. Han tog för det mesta med sig Rosa, hans systerdotter. Då han friade till Pepeta så sade hon nej.
Antoni Gaudí var inte direkt en supermodell. Faktum är att han var raka motsatsen. Vissa säger att Pepeta sade nej eftersom hon inte kunde gifta sig med en man som “hade en mustasch full av snor”.
1883 började han konstruera sitt mästerverk Basílica de la Sagrada Família i Barcelona. Han blev alltmer mystisk och religiös och ägnade mer tid åt sina verk än någonsin förr.
Gaudí gick på katolska mässor flera gånger per dag och fastade oerhört, vilket kom att äventyra hans hälsa.
Han fick även uthärda att både hans far och hans systerdotter dog. Till och med hans gode vän Eusebio Guell gick bort.
Antoni Gaudí blev själv påkörd av en bild 1926. Eftersom han såg ut som en hemlös person tog myndigheterna honom till en sjukstuga på ett härbärge. Han dog tre dagar senare och Barcelona sörjer honom än idag.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ramírez, J. A. (1998). La metáfora de la colmena: de Gaudí a Le Corbusier (Vol. 13). Siruela.